İyi Bir CV Nasıl Hazırlanır?

İyi Bir CV Nasıl Hazırlanır?

İyi Bir CV Nasıl Hazırlanır?

İş hayatına atıldıysanız veya iş başvurusunda bulunduysanız CV ifadesini mutlaka duymuşsunuzdur. CV, Latince özgeçmiş anlamına gelen curriculum vitae kelimesinin kısaltılmış halidir. Personel adayının hazırladığı CV, insan kaynakları yönetimi için kritik önem taşıyan işe alım aşamasında rehber niteliği taşır. CV’nin bu denli önemli olması iyi bir CV nasıl hazırlanır sorusunu gündeme getirir. Gelin, ilgi çekici ve başarılı bir CV hazırlamak için dikkat edilmesi gerekenler konusuna açıklık getirelim.

CV Bölümleri Nelerdir?

Kariyer hedefi ile örtüşen iyi bir iş bulmak isteyen herkes, iş başvurusunda bulunmadan önce iyi bir CV nasıl hazırlanır sorusuna yanıt arar. Çok deneyimli bir adayın CV’si ile deneyimsiz kişinin CV’si küçük farklılıklar içermekle birlikte genel olarak farklı bölümlerden oluşmaz.CV bölümleri şunlardır:

  • Ad-Soyad:CV, ad ve soyad ile başlamalıdır. Adınız ve soyadınızı büyük puntolarla yazarak işverene “ben de buradayım” mesajı verebilirsiniz. Adınızın alt kısmına iletişim bilgileri (cep telefonu ve e-posta adresi) ekleyin.
  • Profil resmi:Pek çok pozisyon için prezentabl olmak önem taşır. Bu nedenle iş ilanlarında “fotoğrafsız CV değerlendirilmeyecektir” ibaresini görebilirsiniz. Dolayısıyla yüz hatlarınızı belli eden, resmi kıyafetlerle çekilmiş bir fotoğrafı CV’nize mutlaka eklemelisiniz.
  • Kişisel bilgiler:: CV’de bulunması gereken bölümlerin başında kişisel bilgiler gelir. Bu bilgiler şunlardır: Doğum tarihi, doğum yeri, medeni durum, askerlik durumu, ehliyet sınıfı.
  • Eğitim bilgileri:Eğitim hayatınıza dair detayların olduğu bölümde yalnızca lise ve üniversite eğitimine yer vermelisiniz. Hangi şehirde, hangi üniversitede ve hangi bölümde okuduğunuzu mutlaka belirtmelisiniz.
  • İş deneyimleri:İş hayatında nasıl bir rol aldığınızı belirleyen iş deneyimleri bölümü, şüphesiz CV’nin en kritik bölümlerinden biridir. Bu bölümde hangi şirkette, hangi tarihlerde, hangi pozisyonda çalıştığınızı belirtmelisiniz. İş deneyimlerine staj deneyimleri de dahildir. Özellikle de yeni mezunsanız staj bilgilerinizi belirtmelisiniz.
  • Kurs, seminerler:Katıldığınız kurs ve seminerler, aldığınız sertifikalar başvurduğunuz iş için önemli olabilir. Bu nedenle bu bilgileri mutlaka belirtmelisiniz.
  • Yabancı dil bilgisi:Günümüzde iş hayatında en az bir yabancı dil bilmek kariyer basamaklarını tırmanmak için önem taşır. Bu nedenle yabancı dil biliyorsanız CV’nizde mutlaka belirtmelisiniz. Dil eğitimi üzerine aldığınız bir sertifika varsa hangi seviyede olduğunuzu net olarak özellikle belirtebilirsiniz.
  • Bilgisayar Bilgisi:
  • Dijital çağda bilgisayar kullanımı, adaylarda en çok aranan özelliktir. Dolayısıyla bilgisayar bilginizi seviyesini de CV’nize eklemelisiniz.
  • Diğer bilgiler:Katıldığınız etkinliklerden, dahil olduğunuz projelerden, hobilerinizden ve sahip olduğunuz diğer becerilerden bahsetmeniz de işe alım sürecinde fayda sağlayacaktır.
  • Referanslar: Eğitim ve iş hayatında gelişiminize şahit olan insanları, hangi şirkette hangi pozisyonda çalıştıklarını da özgeçmişe ekleyerek belirtmelisiniz.

CV Bölümleri Nelerdir

Etkili CV Hazırlama Teknikleri

Özgeçmişinizde yer alan kişisel bilgiler, eğitim bilgileri ve iş deneyimleri, potansiyel işverenler için yol göstericidir. Şirketlerin insan kaynakları birimi, alınan eğitim ve iş deneyiminin başvurulan pozisyon için uygun olup olmadığını öğrenebilmek için CV’den yararlanır. Elbette CV nasıl hazırlanmış, imla kurallarına dikkat edilmiş mi sorusunun yanıtı, pek çok işveren için önemlidir. CV hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler şunlardır:

  • Diploma notunuz 3,5’tan fazlaysa CV’nizde notunuza da yer verebilirsiniz.
  • İşverenler en son ne yaptığınızla ilgilenir. Bu nedenle eğitim bilgileri, kurs ve sertifikalar ve iş deneyimi bölümlerinde ters kronolojik sırayı gözeterek son eğitim durumu veya son çalıştığınız iş yerini ilk sırada belirtmelisiniz.
  • Sosyal medya paylaşımları işverenlerin işe alımda göz önünde bulundurduğu konulardan biridir. Bu nedenle iş dünyasına dair alanlara sosyal medyada daha çok yer vermelisiniz.
  • CV’de doğru olmayan herhangi bir bilgiye yer vermemelisiniz. Özellikle de yabancı dil bilgisi konusunda dürüstlük iş dünyasında hassasiyet gösterilen konulardan biridir.
  • Referans olarak belirttiğiniz kişinin akraba değil çalıştığınız kişi olması önemlidir.

CV için hobiler elbette kişiden kişiye değişkenlik gösterecektir; fakat özellikle bazı hobiler işin niteliklerine karşılık gelebileceği için belirtmekte fayda vardır. İletişim becerinizi öne çıkarmak için gönüllü çalışma veya topluluk önünde konuşma, kulüp liderliği, yeni kültürleri keşfetme gibi hobilerinizden bahsedebilirsiniz. Dikkat ve odaklanma konusunda iyi olduğunuzu ve güçlü bir hafızaya sahip olduğunuzu vurgulamak için müzik aleti çalma, fotoğrafçılık, satranç gibi yeteneklerinizden söz edebilirsiniz. Yaratıcılık konusunda iyi olduğunuzu belirtmek için el sanatları, origami, resim gibi yeteneklerinizi özgeçmişinize ekleyebilirsiniz. Bilginin ve dijitalin harmanlandığı çağımızda dijital okur yazarlığınızın olduğuna vurgu yapmak için video prodüksiyonu, kodlama yapma gibi yeteneklerinizi öne çıkarabilirsiniz. Elbette bu hobileri gerçekten ilgi alanınız ise belirtmelisiniz. Belirttiğiniz herhangi bir hobi görüşmeyi yapan insan kaynakları sorumlusuna pozitif enerji vermenize yardımcı olacaktır.

Etkili CV Hazırlama Teknikleri

  • CV referanslar bölümüne aile üyelerinizden birinin adını vermemelisiniz. Referans olarak belirttiğiniz kişinin hakkınızda tarafsız yorum yapabilmesi önem taşır.
  • Hakkında bilgi kısmında kariyer hedefinize mutlaka yer vermelisiniz.
  • CV’nizin herhangi bir yerinde CV, özgeçmiş kelimelerini kullanmayın.
  • CV’nizi imzalamayın.
  • Yazım ve imla kuralları konusunda özenli olmalısınız.
  • Yazı tipini “Times New Roman” veya “Arial” gibi okunması nispeten daha kolay yazı tipini tercih etmeli ve 11 puntodan küçük yazı boyutu kullanmamalısınız.
  • CV’nizin iki sayfadan fazla olması okunabilirlik üzerinde olumsuz etki oluşturabilir.

Bir CV’nin en etkili CV olarak nitelendirilebilmesi için özellikle şu iki soruya yanıt verebilmesi önemlidir: Ne üzerine eğitim aldınız, Hangi projelerde çalışarak nasıl kazanımlar sağladınız. Bahsettiğimiz bu detaylar ayrıntılı CV nasıl hazırlanır, dikkat çekici CV nasıl hazırlanır sorularına yanıt niteliğindedir. Yine de cv örneğiyle cv hazırlamak veya ücretsiz cv hazırlama programı kullanmak da hangi başlık altında neye dikkat etmeniz gerektiği konusunda ipucu verecektir.

Yeni Mezun CV Nasıl Hazırlanır?

İlk CV nasıl hazırlanır veya yeni mezun nasıl hazırlanır soruları profesyonel CV hazırlamaya dair yanıtı en çok merak edilen sorulardır. Elbette yeni mezunların, yani ilk defa iş deneyimi kazanmak için CV hazırlayacak olan kişilerin de bildiği yabancı dilleri, ilgi çekici sayılabilecek diğer bilgileri, yurt dışında dil eğitimi gibi konuları eklemesi gerekir.

Yeni mezunsanız ve iş deneyiminiz yoksa, özgeçmiş CV hazırlama sırasında iş deneyimlerinizin yerine staj deneyimini yazabilirsiniz. Eğitim bilgilerinizi ve aldığınız sertifikaları da öne çıkararak, iş deneyiminin eksikliğinden kaynaklanan boşluğu doldurabilirsiniz.

İş Başvurularında Ön Yazı Nedir?

İş bulma sitelerinde genellikle ön yazı istenir. E-posta ile özgeçmiş gönderme konusunda da ön yazıya ihtiyaç duyulur. Peki, iş başvurularında ön yazı nedir ve ön yazı başlığına ne yazılır? Ön yazı çoğunlukla görmezden gelinir; fakat ön yazı hızlı izlenim edinmeyi sağlayan bir yazıdır. Hatta iş başvurusunun olumlu sonuçlanmasında önemli ölçüde etkilidir.

Ön yazıda hangi pozisyon için başvuruda bulunduğunuzu, işi neden istediğinizi belirtmelisiniz. Elbette ön yazının, özgeçmişteki kariyer hedefi/hakkımda başlığı altında olduğu gibi özgün olması gerekir. Gerçeği yansıtmayan her bilgi aleyhinizde kullanılabilir. Bu nedenle doğru bilgi sunmalısınız. Kariyerinize uzun süre ara verdiyseniz ön yazıda iş hayatında ara vermenizin nedenini detaylandırabilirsiniz. Özgeçmişinizi sonlandırırken “saygılarımla”, “saygılarımı sunarım”, “iyi çalışmalar dilerim” gibi ifadeler kullanmalısınız. Ön yazının başlığına “..pozisyonu için”, “iş başvurusu için” gibi ifadeler kullanabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

İnsan Kaynakları Eğitimi Sertifika Programı
İnsan Kaynakları Eğitimi Sertifika Programı

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı