Cv'ye Yazmanız Gereken Bilgisayar Becerileri Nelerdir?

Cv'ye Yazmanız Gereken Bilgisayar Becerileri Nelerdir?

Cv'ye Yazmanız Gereken Bilgisayar Becerileri Nelerdir?

Bilgisayar kullanımının ne kadar önemli olduğunu tekrar tekrar hatırlatmaya gerek yok. İş hayatında aktif bir şekilde çalışmasanız dahi bilgisayarla işlerin ne kadar kısa sürede tamamlanabileceğini biliyorsunuzdur. İş dünyasının önemli bir parçası olan bilgisayar kullanımı ise meslekteki yetkinliğinin ispatlanması adına önemlidir. Peki ama Cv söz konusu olduğunda, her bilgisayar becerisi belirtilme midir ve hangi bilgisayar becerileri işe alımda öne çıkarıcı bir unsurdur? Bu soruları merkeze alarak cv'ye yazmanız gereken bilgisayar becerilerini ele alacağız.

Cv' de Olması Gereken Bilgisayar Becerileri

CV, işe alımı etkileyen bir ön belge göstergesi kabul edilir. Bundan dolayı cv'ye neyin yazılıp neyin yazamayacağı üzerine eğitimler bile veriliyor. Cv ile işi kapabileceğiniz gibi rekabetin çok olmadığı bir iş alanından bile ret cevabı ile karşılaşabilirsiniz. İş başvurularına güncel bir Cv ile gitmek kadar Cv'ye nelerin yazılması gerektiğini bilmek de önemlidir. Mesela, mutlaka Cv'ye yazmanız gereken bilgisayar kullanımına bir bakalım.

Hemen hemen herkesin öyle ya da böyle bilgisayar kullanabildiğini biliyoruz. Hele hizmet sektöründen başlayarak teknoloji sektör çalışanları için bilgisayar kullanımının her şey olduğu biliniyor. Peki iş Cv'ye geldiği zaman bilgisayar bilgisi nasıl bir öne çıkarıcı faktör oluyor ve herkes bilgisayar kullanıyorsa bu nasıl mümkün oluyor?

Herkesin bilgisayar kullanabildiğini biliyoruz; fakat işletme sahiplerinin istediği şey bilgisayarı açıp kapatabilmeniz değil elbette. Bilgisayar kullanımının bu kadar yaygınlaştığı bir zamanda, sizden istenen en az orta seviye bilgisayar bilmektir.

Artık bu da yeterli bir nitelik değil: çünkü siz orta seviye bilgisayar biliyorken bir başkası ileri seviye bilgisayar kullandığından işe alımda öne çıkan kişi oluyor. Bundan dolayı eğer ileri seviye bilgisayar biliyorsanız bunu mutlaka Cv'de belirtir. He, siz: çok bildiğimi göstermek istemiyorum, az iş yükü istiyorum da diyebilirsiniz. Bu durumda başvurduğunuz pozisyona özel Cv hazırlamanız gerekecektir. Bütün bunları söylediğimize göre şimdi Cv'de olması gereken bilgisayar becerilerine geçelim.

Ofislerin Vazgeçilmez Kullanımı: Excel

Ofis programlarını toplu olarak bilmek, artık alışılmış bir yetkinlik. Hiçbir işletme, ofis programlarını bildiğiniz için sizi öne çıkarmayacaktır. Pek çok işletme, bunu zaten gerekli bir yetkinlik olarak kabul ediyor. İşletmelerinin görmek istediği şey, bunun üzerine ne koyduğunuzdur. İşte o zaman da karşımızda Excel beliriyor.

Ofislerin Vazgeçilmez Kullanımı: Excel

Ms Office programları arasında öne çıkan Excel, müşteri yönetiminden muhasebeye kadar pek çok alanda kendinden söz ettiriyor. Çünkü pek çok işi, belli bir formül ve kullanımla oluşturabiliyor ve toplu halde inceleyebiliyorsunuz. Excel'i iş dünyasında öne çıkaran da bu oluyor: kısa bir sürede tonlarca evrakı, bilgiyi ve veriyi inceleyip analiz edebilmek. Peki Excel bilgisi Cv'ye nasıl yazılır?

Excel'i orta ve ileri seviye bilmek, bilgisayar bilgisi açısından önemli bir göstergedir. Raporlama, analiz, tablo-grafik oluşturma gibi en çok kullanılan iş uygulamaları için Excel'e başvuruluyor. Excel'i iyi bilmeniz durumunda bunu Cv'nize ileri seviye Excel becerisi olarak yazabilirsiniz. Eğer Excel ile alakalı bir eğitim ya da sertifika aldıysanız da bunu sertifikalar kısmında belirtmelisiniz.

Excel bilgisayar becerisini yazarken bildiğiniz kullanımları biraz açmayı tercih edebilirsiniz. Fakat büyük ihtimal bunu mülakatta belirtmeniz istenecektir. Yine de bir ön değerlendirme avantajı sağlamak için parantez içinde Excel ile raporlama, makro Excel gibi detay içeren ifadelere yer verebilirsiniz.

Spesifik Ama Öne Çıkarıcı Bir Kullanım: Sosyal Medya

Sosyal medya hesaplarınızın olması, sosyal medyayı etkin kullanarak yetkinlik sahibi olduğunuz anlamına gelmiyor. Her iş başvurusu için de sosyal medya kullanımı istenmiyor ama bazı iş alanları var ki artık burada sosyal medyanın borusu ötüyor. Böyle olunca da sosyal medya reklamcılığı, içerik üretimi ve yönetimi bilenler iş görüşmesine bir sıfır önde gidiyorlar.

Sosyal Medya

Bu alanlarda zaten bu becerilere sahip olmak gerekiyor diye düşünebilirsiniz. Fakat sosyal medyanın her bir mecrasına hakim olmak, görsel içerik hazırlamak ve dijital reklamcılık stratejilerini uygulamak, gerçekten biliyorum demek ile aynı şey değil. Bunları ileri seviyede uygulayabilmek, işe alımda öne çıkarıcı bir yetkinlik. Cv' nize sosyal medya yönetimi konusunda bilgi sahibi olduğunuzu gösteren eğitimleri, deneyimleri ve sertifikaları yazabilirsiniz. Ayrıca sosyal medya ve reklamcılık ile ilgili mezun olduğunuz eğitim derecesini de Cv'ye eklemelisiniz.

İleri Seviye Bilgisayar Programcılığı ve Yazılımlar

Geldik şimdi her iş alanında istenmeyen ama kendinize katabileceğiniz en yararlı bilgisayar becerilerinden birine. İleri seviye bilgisayar programcılığı ve çeşitli programlama dillerini bilmek, bilişim ve hizmet sektörünün belli alanlarında avantaj sağlıyor.

Örneğin, web tasarımı ve yönetimi için çeşitli yazılımları kullanabildiğinizi belirtmeniz sizi direkt öne çıkarır. Hatta hangi bölümden bölüm olursanız olun bu geçerlidir. Çünkü burada önemli olan yazılım dillerini gerçekten öğrenmeniz ve bunu deneyimlemenizdir. Cv'de ileri seviye bilgisayar bilgisini yazmak için bilgisayar programcılığı eğitimi, bilgisayar işletmenliği sertifikası veya lisans-yüksek lisans derecesini belirletebilirsiniz. Unutmayın bu beceriler her iş alanında adı geçmese de ilerleyebileceğiniz en üst kademelerde gerekli olan kullanımlardır. Yani Python, Java ya da C++ dillerini kullanabiliyorsanız gerçekten mesleki gelişiminize uygun yerleri tercih etmeye çalışın.

Ön ve Genel Muhasebe Programları

Bilgisayar becerileri arasında yükselen bir yetkinlik ifadesi ile yazımıza devam ediyoruz. Ön ve genel muhasebe, ileri düzey bilgisayar bilgisini kapsayan beceriler arasındadır. Artık sadece muhasebe alanını değil, muhasebe ile ilişkili diğer işler için de belli programları bilmek gerekiyor. Peki nedir bu ön muhasebe ve genel muhasebe programları?

Ön ve genel muhasebe programları, bilgisayar destekli muhasebenin ana kaynaklarıdır. Yani günümüzde, manuel muhasebe yerine bilgisayarlı muhasebeden yararlanılıyor. Bilgisayar destekli muhasebede en çok kullanılan programlar; Logo, Zirve, Eta ve Netsit olarak görülüyor. Tabii iş ilanında farklı bir programın da adı geçebiliyor.

Ön muhasebe uygulamalarını ve programlarını bilmeniz durumunda, halkla ilişkiler, idari yöneticilik, insan kaynakları, yönetici asistanlığı ve direkt olarak ön muhasebe pozisyonları için başvuruda bulabilirsiniz. Cv'nizde ön muhasebe ya da bilgisayarlı muhasebe kursunu tamamladığınızı da ayrıca belirtebilirsiniz.

Google WorkSpace Uygulamaları

Artık Google uygulamalarını bilmek de aranan bir yetkinlik hâline geldi. Neyse ki şanslısınız çünkü Google uygulamalarına büyük oranda telefondan aşinasınızdır. Word, Excel gibi uygulamalara ise zaten aşina olmanız gerekiyor. Bir de bu programların Google tarafındaki karşılıklarını da öğrenmek öne çıkarıcı olabiliyor. Google'un uygulamaları, bazı işletmelerin daha sık kullandığı uygulamalar oluyor ve bunları bilen bir aday da işe alınabiliyor. Peki nedir bu uygulamalar?

Google WorkSpace Uygulamaları

Google Workspace uygulamaları olan Drive, Meet, Gmail, E-tablolar ve Slaytlar işletmelerinin en çok kullandığı programlardır. Özellikle online toplantılarının yaygınlaştığı bir zamanda, Meet'i kullanabilmek, e posta konusunda Gmail’e aşina olmak ve Drive’da belge paylaşabilmek, temel bilgisayar becerilerini geliştirdiğinizi gösterir.

Ayrıca size iyi haber, bu programları çok daha rahat bir şekilde öğrenme olanağına sahipseniz ve büyük ihtimal bu programlardan birkaçını da kullanabiliyorsunuz. Öyleyse bu yetkinliğinizi hemen Cv'ye yazma vakti.

Cv’de olması gereken ve öne çıkan bilgisayar becerilerini konu aldık. Her iş başvurusuna ayrı Cv hazırlayabileceğiniz gibi her Cv’ye özel bilgisayar becerileri de yazabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı