Aile Danışmanlığı Kitap Tavsiyeleri: Alanı Tanıyın

Aile Danışmanlığı Kitap Tavsiyeleri: Alanı Tanıyın

Aile Danışmanlığı Kitap Tavsiyeleri: Alanı Tanıyın

Aile danışmanlığı ya da terapisi, oldukça geniş konuları içeren ve doğrudan psikoloji literatürünü ilgilendiren bir alan. Birçok konu dahilinde adının geçmesinden dolayı da bu alanda çalışacakların kapsamlı bilgilere sahip olmaları gerekir. Yani bir aile danışmanı ergenlik psikolojiden, evlilik terapisine kadar çeşitlenen konularda bilgi birikimi elde edebilmelidir. Şimdi, alacağınız eğitime ek olarak bazı aile danışmanlığı kitap tavsiyelerinde bulanacağız.

Aile Danışmanlığı Kitap Tavsiyeleri

Aile danışmanlığını bir kariyer hedefi olarak görüyorsanız veya mesleğin başındayken birkaç kitap okumalıyım diye düşünüyorsanız sizi bu köşeye alalım. Öncelikle aile danışmanlığı kitap listesine geçmeden önce birkaç hatırlatma yapmayı uygun görüyoruz.

Aile Danışmanlığı Kitap Tavsiyeleri

Önereceğimiz bazı kitaplar, aile danışmanlığının uygulanması ve danışmanın mesleğe hazırlanması ile ilgili. Bazı kitaplar ise ebeveynlerden tutun da aile konusunda dertli olan genç yetişkinlere yönelik. Yani aile danışmanının bilgi sahibi olarak farklı bakış açılarıyla psikoloji literatürünü nicelemesine dayalı bir kitap listesi hazırladık. Gerekli hatırlatmaları yaptığımıza göre gelin şimdi aile danışmanlığı kitap listemize geçelim.

Aile Terapisi & Tedavi Planlayıcısı- Arthur E. Jongsma, Frank M. Dattilio

Önereceğimiz ilk aile terapisi kitabı, uygulamalı bir şekilde terapist koltuğuna nasıl oturabileceğinize yönelik bir kaynak. Kanıt temelli terapiyi konu edinen kitap, 1000'in üzerindeki örnek terapilerle kendi terapiniz için neler yapabileceğinize kaynak oluyor.

Profesyonel bir tedavi planlaması sunan kitap; ebeveyn çatışmalarından, aile üyelerinde depresyona kadar uzanan temaları konu alıyor. Oldukça kapsamlı bir tedavi teknik kitabı olarak da tüm aile danışmanlarının elinde bulunması gereken bir eser hâline geliyor. Ayrıca kitap, aile danışmanlığı kapsamındaki diğer konulara göz atmak için de kılavuz kitaplar arasında yer alıyor.

Evlilik ve Çift Terapisi: Çiftler Terapide- Gerald R. Wekks

Aile danışmanlığının en geniş katılımcı grubu olan çiftler, birbirinden özel durumlarla terapiye başvurabiliyor. Önereceğimiz Evlilik ve Çift terapisi kitabı da çiftlerin merkezde olduğu terapi kuramlarını ve durumlarını ele alıyor. Bir aile danışmanının, çift ilişkilerindeki yaklaşımına ve tekniklerine odaklanarak da danışman adaylarına kaynak sunuyor. Eğer çift ve aile terapisi hakkında doyurucu bilgilere sahip olmak istiyorsanız kitabı gönül rahatlığıyla satın alabilirsiniz.

Zor Anneler- (Yetişkin Kızlar ve Oğullar İçin Rehber Kitap) Waltraut Barnowski-Geiser, Maren Geiser-Heinrichs

Zor Anneler kitabı, muhtemelen gözümüzü ilk açtığımızda göreceğimiz kişi olan anne ile yapılan zorunlu dansı temel alıyor. Kitap, anne ile çocuk arasındaki zorunlu dansın nasıl bir olumsuzluğa sebebiyet verebileceğini yetişkinlerin duygudurumlarında arıyor. Zaman zaman terapi odasının bir köşesinde, anneden şikayet eden bir ergen ya da genç yetişkin oturuyor. Böyle durumlarda bir terapistin anne kişiliğine ve annelik psikolojinde çocuğun yerine de göz atması gerekiyor.

Kitap, zor annelerden darbe yiyenlere yönelik kapsamlı bir iyileştirici rehber sunarken danışmanın da bakış açısını genişletici görüşler aktarıyor. Aile danışmanlığı kitap listemizin en sarsıcı eserlerinden biri olan Zor Anneler'i danışmanlara önermekle beraber anneden muzdarip tüm bireylere de öneririz.

Üstün Zekâlı Çocuğa Yardım- Jeanne Siaud-Facchin

Yanlış bir kanaat olarak, üstün zekâlı çocuğun psikolojik yardım almasına gerek olmadığı söylenir. Tabii ki bu, insan psikolojisi bilmeden sıkça tekrarlanan yanlışlardan biridir. Üstün Zekâlı Çocuğa Yardım kitabı, bu konuda uzmanlaşan bir klinik psikologun gözünden üstün zekâlı çocuğun psikolojine dair saptamalar yapıyor. Özellikle çocuğun üzerindeki başarılı olma baskısını ele alarak yakın çevrenin yarattığı pohpohlamanın etkilerine odaklanıyor.

Bir aile danışmanı da ola ki danışanı üstün zekâlı çocuğa sahip olan ama ne yapacağını bilemeyen bir aile olursa nasıl bir yaklaşım benimseyeceğini bilmelidir. İşte kitap da bu konuda bilgilenerek aileye ve esas olarak çocuğa nasıl destek verilebileceğine dair uzman bilgiler sunuyor.

Aile Danışmanlığı Kuram ve Uygulamalara Genel Bir Bakış- Nilüfer Özabacı, Zülal Erkan

Aile danışmanı olma yolunda epey işinize yarayacak bir kitap ile listeye devam ediyoruz. Aile danışmanlık becerisi edinme konusunda yararlanabileceğiniz kitap, Türkçe yazılmış en iyi danışmanlık kaynakları arasında. Kitap, aile sistemi ile ilgili tüm detaylara vâkıf bir şekilde ilerlerken danışmanın karşılaşabileceği konu başlıklarını da irdeliyor.

Aile terapisi yöntemleri eşliğinde; panik atak, depresyon ve yeme bozuklukları konularına da değiniyor. Ayrıca kitabın son bölümü de danışmanları yakından ilgilendiren meslek etik kurallarını ve gerekli niteliklerini işliyor.

Travma Sonrası Psikolojik Tepkileri Anlamak- Dr. Claudia Herbert

Aile danışmanlığının içeriğinde yer alan travma sonrası psikolojik durumlar, bir aile danışmanın mutlaka fikir sahibi olması gerektiği konulardan biridir. Tek bir aile üyesinden tüm aileye sirayet edebilen travmalar, anlaşılmayı ve iyileştirilmeyi bekliyor.

Travma Sonrası Psikolojik Tepkileri Anlamak

İşte söz konusu kitap da travma nedir, travmanın tepkileri nelerdir konularını işleyerek bu duygudurumunun yarattığı psikolojiye odaklanıyor. Bilişsel davranışçı terapinin yöntemlerine bağlı kalarak da travmaya uğrayanları ve ailelerini merkeze alıyor. Ayrıca aile terapisinin kapsamına giren konulara ilişkin bölümlere de yer veriyor.

Terapist Olmak Üzerine- Jeffrey A. Kottler

Aile terapistlerinin, süreçte nasıl etkin rol oynayabileceklerine ve dahası nasıl terapistlik yapabileceklerine yönelik bir kitapla devam ediyoruz. Terapist Olmak Üzerine kitabı, profesyonel olarak bu meslekle uğraşanların yaşayacağa sorunlara göz atarken terapistliğin yarattığı kişisel tatmini de gözden kaçırmıyor.

Sevinçleri, hayal kırıklıklarını ve şaşırtıcı durumlar konu alarak mesleğe gönülden bir mektup yazıyor. Bir terapistin, danışanları ile kurduğu ve kuracağı ilişkilerden hareket eden kitap, terapist olmanın her türlü durumuna değiniyor.

Birlikte İyi Hissetmek- Dr.David Burns

Aile terapisi kitap listemizin son eseri ise tanınmış psikiyatrist yazar David Burns'ün Birlikte İyi Hissetmek kitabı oluyor. Özellikle çift ilişkilerine göz kırpan kitap, sorunlu ilişkilerin yaratabileceği çıkmazları konu ediniyor. Sadece çift ilişkilerini konu etmeyerek de sorunlu bir arkadaşlık ve aile ilişkisini de odaklanıyor.

Birlikte İyi Hissetmek

Bütün sorunlu ilişkilere karşı yapıcı bir iletişimi önererek sağlıklı bir ilişkinin nasıl geçerli olabileceğinden devam ediyor. Kitabı, ilişkilerde iyi hissetmenin önünde engel olduğunu düşünenlere ve tabii ki bu konularla ilgilenecek olan danışmanlara öneririz.

Aile danışmanlığıkitap listemizin sonuna geldik. Umarız keyifli bir okuma gerçekleştirirken bakış açınızı da geliştirebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
Aile Danışmanlığı Eğitimi

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı