Diksiyon Nasıl Düzeltilir , Diksiyon Nasıl Geliştirilir

Diksiyon Nasıl Düzeltilir , Diksiyon Nasıl Geliştirilir

Diksiyon Nasıl Düzeltilir , Diksiyon Nasıl Geliştirilir

Diksiyonunuzu nasıl geliştirebilirsiniz? Bu sorun bugün birçok insan için çok önemlidir. Sonuçta, doğal olarak güzel konuşabilen bir kişi çok nadirdir. Bu nedenle hitabet yeteneği, yüzyıllar boyunca yalnızca seçkin bir azınlığın sahip olabileceği en yüksek sanat olarak kabul edildi. Neyse ki, bugün çeşitli konuşma kusurlarından kurtulmak oldukça kolaydır. Özel egzersizler bu konuda yardımcı olabilir.

Ancak, sorunu olabildiğince verimli bir şekilde çözmek için önce özünü anlamalısınız. Diksiyon, hecelerin ve harflerin insan konuşma organları tarafından telaffuz edilmesidir. Diksiyon, temiz ve düzgün olduğunda, kelimeler aynı anda yeterince net ve yüksek sesle telaffuz edildiğinde iyi kabul edilir.

Diksiyon problemlerinin ana nedenleri arasında zayıf çene hareketliliği ve ağzınızı normal şekilde açamama yer alır. Sonuç olarak, kişinin konuşması donuk, buruşuk ve okunaksız geliyor. Konuşma tarzına dikkat et. Heceleri ve harfleri her seferinde doğru telaffuz ettiğiniz ortaya çıktı ve diliniz her zaman yüksek ve net mi geliyor? Sorunlarınız varsa - acilen kendinize iyi bakın!

Egzersiz ile Diksiyon Düzeltme

Diksiyonu geliştirmek için diksiyon egzersizleri yıllar önce icat edildi. Romalı hatip Cicero bile topluluk önünde konuşmadan ve metinden alıntıları okumadan önce her zaman ağzına 3-4 küçük yuvarlak taş koyardı. Bu arada, bu yöntem bugün birçok konuşma terapisti tarafından hala kullanılmaktadır, ancak bugün taşlar genellikle şarap mantarları veya cevizlerle değiştirilmektedir.

Ek olarak, diksiyonu geliştirebilecek bir dizi modern egzersiz vardır:

  • Ağzınızı açın ve alt çenenizi sola ve sağa hareket ettirin. Başınızı mümkün olduğunca hareketsiz tutmaya çalışın. 2-3 dakika sonra çenenizi ileri geri hareket ettirmeyi deneyin. Egzersizi 2 dakika daha yapın.
  • Olabildiğince geniş gülümse. Dilinizle üst ve alt dişleri takip edin. Her birini bu şekilde sayın, çeneyi döndürmek tavsiye edilmez.
  • Tekrar gülümse. Ardından dilinizin kenarını üst dudağınızın iç yüzeyi boyunca gezdirin. Alt dudak ile tekrarlayın. Son olarak, dilinizi dudağınızın kenarından daire şeklinde kaydırın. Çenenizi mümkün olduğunca hareketsiz tutmaya çalışın.
  • Dişlerinizi gösterirken gülümseyin. Ardından dilinizi ağzınızın bir tarafından diğer tarafına doğru hareket ettirin. Yüz kaslarınızı hareket ettirmemeye çalışın, dilinizi üst ve alt dudaklarınız arasına bastırın ve alt çenenize dokunmaktan kaçının.
  • Şimdi ayaklarınızın üzerinde durun ve ellerinizi göğsünüzde işaretleyin. Yavaş yavaş üst bedeninizi öne doğru eğin ve "O" ve "U" tonlarını telaffuz edin. Yavaş yavaş, sesinizi daha sessiz hale getirmeye çalışın.

Konuşulan dilin kalitesini artırmak için temel kurallar

Bu basit kurallara uyarsanız, birkaç hafta sonra dilinizi ve dilinizi geliştirebileceksiniz. En kısa sürede maksimum sonuç için her gün en az 15 dakika egzersiz yapmaya çalışın. Aynı zamanda, yüz kaslarının öğlene kadar "uyuduğunu" unutmayın. Kendiniz üzerinde çalışırsanız, siz de harika bir konuşmacı olabilirsiniz.

Belirgin, anlaşılır ve yetkin bir dil, konuşmacının tüm dinleyicilerin dikkatini çekmesine yardımcı olur. Ayrıca basit alıştırmalarla evde topluluk önünde konuşmanın temellerini öğrenebilirsiniz.

İyi bir diksiyon, seslerin anlaşılır telaffuzu ve rahat bir tını, bilginin ana bilgi kaynağı olduğu bir dünyada başarının anahtarıdır. Çok nadiren doğuştan iyi dil becerileri ile tanınan bir kişidir. Bu alanın çeşitli egzersizler ve sıkı eğitim yoluyla geliştirilmesi gerekir. Bu her yaşta yapılabilir. Doğru yapılan bir konuşma, seyircinin korkusundan, sahne korkusundan ve çok sayıda insanın önüne çıkmanıza izin verecektir. Daha ilk cümlelerden kendinizi daha güvende hissedecek ve salonları fethedeceksiniz.

İyi bir diksiyon için yapılması gerekenler;

  1. dikkat çekmek. Özellikle geniş bir kitleye hitap ederken, zayıf konuşma becerisine sahip bir kişinin fark edilmesi çok zordur. Böyle bir insanı duymak sıkıcı ve ilginç değil. Anlaşılır ve yetkin bir dili algılamak çok daha kolaydır, bu nedenle sizi en başından dikkatle dinleyeceklerdir.
  2. iyi bir izlenim bırakmak. Söylediği gibi, bir kişiyle kıyafetleriyle tanışın ve düşüncelerini izleyin. Bu cümlede bazı değişiklikler yapmak istiyorum. Bir kişinin ilk izlenimi, doğru ve güzel konuşma yeteneğinden gelir;
  3. anlayışa ulaşmak. Açık bir dille bir kişi tarafından anlatılan herhangi bir hikaye daha iyi karşılanacaktır. Konuşma kusurları olduğunda, dinleyicinin dikkatini anlatmak istediğinizden daha fazla çekerler. Hoş bir ses uzun süre hatırlanır, tekrar tekrar duymak istersiniz.

Yetişkinlerde diksiyonun iyileştirilmesi

  1. Isınmak. Konuşma aparatı ile ilgili olsa bile, bir eğitim seansına başlamadan önce bir ısınma aşaması gerçekleştirilmelidir. Isınmak için bir kalem veya tahta çubuk kullanın. Nesneyi dişlerinin arasına koy ve uzun bir cümle söyle. Bu mümkün olduğunca açık bir şekilde yapılmalıdır. Sonra dışarı çekin ve kurşun kalem olmadan tekrarlayın. Birkaç daire çizin.
  2. Egzersiz "ceviz". Yanaklarınızın her iki tarafına bir somun yerleştirin. 5 dakika boyunca karmaşık cümleler veya tekerlemeler konuşun. Somunları çıkarın ve her şeyi aynı şekilde tekrarlayın, sadece onlarsız
  3. Konuşmanızı bir ses kayıt cihazına kaydedin. Herhangi bir içerikten küçük bir metin parçası seçin ve onu okumaya ve kayıt cihazına kaydetmeye çalışın. Ardından ortaya çıkan dosyayı dinleyin, telaffuzu zor olan seslere ve kelimelere dikkat edin. Bu seslerle çalışın, kelimeleri yüksek sesle söyleyin, ardından aynı metni kayıt cihazına tekrar kaydedin ve sonuçları karşılaştırın. Dil mükemmel olana kadar çalışın
  4. kas eğitimine katılın. Çoğu zaman, bir kişinin uzun cümleleri telaffuz etmek için yeterli havası yoktur. Bu durumda kelimeler genellikle yutulur ve metin bulanıklaşır. Bu gibi durumlardan kaçınmak için diyafram kaslarını eğitmek gerekir. Bunu yapmanın en kolay yolu balonları şişirmektir.
  5. Dil bükümlerini kullanın. Bu, diksiyonu geliştirmenin en ünlü yoludur.

Çocuklarda diksiyonun iyileştirilmesi

Çocuklarda iyi bir diksiyon geliştirmek yetişkinlere göre çok daha kolaydır, çünkü bu konuda daha esnektirler ve henüz konuşma alışkanlığı kazanmaya vakitleri yoktur. Genel olarak artikülasyon cihazının tasarımında hiçbir fark yoktur. Bir yetişkin, 9 yaşında bir çocuk veya bir genç olun. Özellikle, şu ipuçlarını izleyin:

  • halka açık yerlerde performans göstermeden önce su ve bir tutam tuzla gargara yapın. Prosedür, ses tellerinin "hareketlilik" ve esnekliğini etkinleştirmek için gereklidir;
  • ısınmak. Önemli bir olaydan önce, düzenli şarkı söyleyerek ses tellerinizi ısıtmanızı öneririz.
  • sırtınızla düz konuşun. İşin garibi, duruş telaffuzda büyük bir rol oynar. Düz bir sırt ve omuzlarla kelimeleri net bir şekilde telaffuz etmek daha kolaydır. Sırtınızı düz tutmak için virajlar, bükülmeler ve tahtalar yapın.
  • çenene dikkat et. Çene kaslarımız genellikle stres sırasında kramp girer ve bu da telaffuzu zorlaştırır. Kendine iyi bak ve çene kaslarını gevşetmeye çalış. Bunu yapmak için alt çenenizi öne ve arkaya doğru kaydırın, ağzınızı iyice açın ve ardından dudaklarınızı bir tüple yuvarlayın.

Sizde ödüllü haber spikeri Burak TÖRÜN ile diksiyon derslerinde diksiyonunuzu geliştirebilirsiniz.Diksiyon Kursumuzu incelemek için hemen tıkla.

Popüler Bloglar Blog

Diksiyon Eğitimi
Diksiyon Eğitimi

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı