İletişimizle Öne Çıkmak İçin İlk Adım: Vücut Dili Eğitimi

İletişimizle Öne Çıkmak İçin İlk Adım: Vücut Dili Eğitimi

İletişimizle Öne Çıkmak İçin İlk Adım: Vücut Dili Eğitimi

Vücut dili ya da yaygın söylenişiyle beden dili, iletişimini etkileyen ve aslında iletişim de kuran sözsüz bir konuşma biçimidir. Konuşmanın artık yalnızca sözcüklerde gizli olmadığını biliyorsunuzdur. Her ne kadar vücut dili, belli başlı iletişim alanlarına hapsedilse de günlük hayatınızda da vücut dilini uygulamanız gerekir. O zaman da ilk olarak bu alanda verilen vücut dili eğitimlerine göz atmak gerekecektir. Peki nedir bu vücut dili eğitimi ve diksiyon kullanımı ile birleştiğinde nasıl bir fark yaratır? İçeriğimizde bu konuyu merkeze alacağız.

Diksiyon ve Vücut Dili Eğitimi Ne İşe Yarar?

Vücut dili, kişinin sözsüz iletişimi tercih ederek vücudu ve yüzü ile karşı tarafa ilettiği mesajlardır. Buradaki mesaj ifadesini olumsuz bir şekilde algılamayın. Bazen dilin söylemediğini, içten bir beden hareketi ya da gülümseme söyleyebilir. Vücut dili eğitimi ise jest ve mimiklerin kullanımı, ses tonu ile beden dilinin uyumu ve duyguyu-düşünceyi doğru yansıtmaya yöneliktir. Diksiyon ile vücut dili temel olarak aynı şeyi hedefler: etkili ve doğru bir iletişim kurmak.

Vücut Dili Eğitimi Ne İşe Yarar

Vücut dili eğitimi ise kişisel imaj oluşturmaktan da öte sağlıklı ve eksiksiz bir iletişimin nasıl sürdürülebileceğine dair bilgi verir. Beden dilinin farkına varmayanlar ve onu hafife alanlar, kişilerarası iletişimde yanlış anlaşılmalara ve kendilerini yalnızca sözcüklerle sınırlama hatasına düşerler. Böyle bir hataya ve eksik iletişim anlayışına hapsolmamak için vücut dili eğitiminin neden önemli olduğunu detaylandıracağız.

Öncelikle kişisel imaj konusundan başlayalım. İş hayatında daha da fazla önemsenen kişisel imaj, davranış ve görünümlerden ortaya çıkar. Görünümü etkileyen en önemli unsurlardan biri ise beden dilidir. Beden dili, sözcükleri de aşarak ilk izlenim, sürdürülebilir ya da kapalı iletişim hakkında kayda değer şeyler söyler.

Yani ağızdan çıkan sözcükleri tamamen dışlayamayız ama izlenim söz konusu olduğunda beden hareketlerini bir adım daha öne çıkarabiliriz. Beden dilini bizzat kullanarak güven verici, samimi ya da tam tersi pasif bir duruş sergileyebiliyorsunuz. İşte bu yüzden eğer beden dilini bilmeden yanlış kullanıyorsanız ağzınızı açmadan bile karşınızdaki kişide bir izlenim yaratabiliyorsunuz.

Öyle olmadığınız hâlde öyle görünüyormuş gibi durmak kadar da kötü hissettiren çok az şey vardır. Neyse ki size önereceğimiz diksiyon ve vücut dili eğitimi ile hem sözlü hem de sözsüz iletişim becerileri edinebileceksiniz. Böylece gerçek anlamda kendinizi ifade edebilecek ve yanlış anlaşılmaların önüne geçebileceksiniz.

Vücut Dili Eğitimi

Ayrıca alacağınız eğitim ile karşınızdaki kişileri de daha dikkatli gözlemleyebileceksiniz. Bilhassa insan kaynakları ve iletişim alanlarında çalışanların, dikkatli bir beden dili okuyucusu olmaları gerekir. Vücut diline yeterince övdüğümüze göre sıra onun tamamlayıcı olan diksiyona geçelim.

Sadece vücut diline göre hareket etmek doğru değildir. Ayrıca yalnızca vücut diline göre karşı tarafı algılamak veya yargılamak da yanlış bir tutumdur. Vücut dili, görsele dayalı değildir ve sözsüz iletişim becerileri arasında bulunan yarıdilsel (ses tonu, hızı ve şiddeti) kullanımla da kendini gösterir. Dolayısıyla etkili ve sağlıklı bir iletişim için diksiyona ihtiyacınız var.Diksiyon ve vücut dili eğitimi ; dili ve bedeni doğru kullanarak iletişim kurmanızın önünü açar.

Uzaktan Eğitimle Kişisel İmajınızı Oluşturun

Kişisel imaj söz konusu olduğunda bunu yalnızca dış kaynaklara bağlayamayız. Yani algılanan imaj ile öz imaj çatışabilir. Algılanan imaj, dış kaynaklı iken öz imaj sizin idealleştirdiğiniz imaj türüdür. Peki algılanan imaj, öz imaj ile nasıl uyumlu olur ve ortaya nasıl bir kişisel imaj çıkarabilir? Bu sorunun yanıtı için sizi diksiyon ve vücut dili ile eğitimiyle tanıştıracağız.

Sözlü ve sözsüz iletişim, imajın ana kaynağıdır. Hem kurumlar hem de insanlar tarafından kurulan iletişim biçimi, tanımlama noktasında karşı tarafa bir şeyler aktarır. Ayrıca insanlar da karşı tarafla iletişim kurarak kendilerini tanıtırlar ve kişisel imajlarını sergilerler. İletişimden doğan imajı ortaya çıkarmak için hem diksiyon ve vücut diline dair bazı etkenleri bilmeniz lazımdır.

Size önereceğimiz diksiyon ve vücut dili eğitimiyle iletişimin çok yönlülüğüne bilerek hareket edebileceksiniz. Ayrıca beden dili hareketleri ile nasıl özgüvenli durabileceğinizi ve dahası iletişimle nasıl özgüvenli hissedebileceğinizin detaylarını eğitimde bulabileceksiniz. Şimdi örnek bir dersle eğitimin işleyişine göz atalım.

Eğitim kapsamında, hem iş hayatında hem de sosyal hayatta kişisel imajınızı nasıl yönetebileceğinizi öğrenebileceksiniz. Bunun bana ne faydası olacak diye düşünebiliriz; fakat belirtiğimiz gibi algılanan imaj ile bizzat görünmek istediğiniz imajın tutarlı olmaması, sizi rahatsız edebilir. Bu rahatsızlığın önünü ise etkin beden dili kullanımı ve onu destekleyen diksiyon ile rahatça geçebilirsiniz. Dersin birkaç konu başlığını da aşağıda bulabilirsiniz:

  • Diyafram- Tonlama, Vurgulama
  • Konuşma ve Ses Kusurları
  • Doğaçlama Konuşma Teknikleri
  • Beden Dili ve İmaj Yönetimi
  • Özgüven Yönetimi
  • Topluluk Önünde Konuşma
  • Etkili Sunum Teknikleri

Online eğitimden ve sertifika sınavından başarılı olmanız durumunda, üniversite onaylı sertifika almaya da hak kazanıyorsunuz. Üstelik sertifikanızı E-devlet üzerinden de sorgulayabiliyorsunuz. Eğitimin gerekli detaylarını verdiğimize göre şimdi beden dili eğitimi almanın faydalarına göz atalım.

İş Hayatı İçin Vücut Dili Eğitiminin Faydaları Nelerdir?

Vücut dili eğitiminin yalnızca iş ve iletişim alanlarında geçerli olmaması gerektiğinden bahsettik. Ancak eminiz, özellikle bu konuyu merak ediyorsunuz. Öyleyse iş hayatında beden dili eğitiminin faydalarını topluca görelim.

  • İş yaşamında etkili iletişim kurabilmeye yönelik tüm beden dili hareketlerini bilirsiniz.
  • İş arkadaşlarınızı daha iyi tanıyabilir ve kendinizi de daha doğru tanıtabilirsiniz.
  • Sizi pasif veya özgüvensiz gösteren hareketleri tekrarlamazsınız.
  • Aldığınız beden dili kursu ve sertifikanızı Cv'ye yazarak iletişim becerilerinizi kanıtlayabilirsiniz.
  • Uluslararası çalışıyorsanız kültürlerarası farklılaşan beden dili kullanımlarını öğrenirsiniz.
  • Sesiniz ile beden dili hareketlerinizin uyumlu olmasını sağlarsınız.
  • Sözlü iletişim dışında sözsüz iletişimin tüm detaylarına aşina olarak iletişim stratejileri geliştirebilirsiniz.
  • Stresli ve zor durumlarda beden dilinizi nasıl sakin tutabileceğinize vâkıf olabilirsiniz.

Kısacası sözlerle konuşmak istemediğiniz durumlarda vücudunuz ile nasıl konuşabileceğinizi öğrenebileceksiniz. Aynı zamanda sosyal hayatınızda çok daha kendinden emin bir duruşa sahip olarak iletişiminizle öne çıkabilirsiniz. Eğitim size önemli bir katkısı da yarıdilsel bir sözsüz iletişim biçimi ile sesinizi nasıl ayarlayabileceğinizi ve beden dili ile bunu nasıl tamamlayacağınızı göstermesidir. Tabii ki buradaki tüm faydalar, beden dilini uygulamalı bir şekilde hayatınıza geçirdikten sonra size katkı olarak döner. Bundan dolayı öğrendiğiniz bilgileri, hafızaya atmaktan ziyade hayata geçirmek çok daha iyi bir sonuç sunacaktır.

Vücut dili eğitimi nedir, ne işe yarar konusundan hareketle beden dilinin önemine değindik. Eğer sözlü ve sözsüz iletişim becerileri edinerek kendinizi çok daha iyi bir şekilde ifade etmek istiyorsanız kurs sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Diksiyon Eğitimi
Diksiyon Eğitimi

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı