Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir?

Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir?

Etkili Sunum Teknikleri Nelerdir?

Düzensiz bir sofrada alelade bir tabakta kötü bir şekilde sunulan bir yemek, aslında lezzetli bile olsa yeme isteği uyandırmayacak ve ilginin başka bir alternatife kaymasına sebep olacaktır. Aynı durum sunum hazırlama için de söz konusudur. Kötü hazırlanmış bir sunum, söz konusu bilgiye olan açlığı giderme konusunda istek uyandırmaz. Peki, etkili bir sunum nasıl hazırlanır? Etkili sunum teknikleri hakkında paylaştığımız ipucu ve öneriler sayesinde sunumunuzu en iyi şekilde hazırlayabilirsiniz.

Grup içinde etkili iletişim kurmanın en iyi yolu sunumdur. Bu nedenle hem iş hayatında hem de eğitim hayatında sunum, bilgiyi aktarmak için en çok kullanılan iletişim yöntemidir. Sunum sayesinde vermek istediğiniz mesajı ve bilgiyi karşı tarafa iletebilirsiniz.

Etkili sunum teknikleri ile sunum hazırlama aşamaları hakkındaki tüm detaylara yazımızın devamında değineceğiz. Öncesinde sunum nedir sorusunu yanıtlayalım. Sunum bir konuda karşı tarafa bilgi aktarmaktır. Bu bilgi bir araştırmanın sonuçları da olabilir. İyi sunum hazırlama teknikleri her sunum için aynı olsa da sunu hazırlama konuları, işletmenin faaliyet alanı veya eğitim kurumunun hangi eğitimlere odaklandığına göre değişkenlik gösterir.

Sunumunuzun içeriği farklı olsa da sunumların belirli özellikleri taşıması gerekir. Sunum hazırlama tekniklerini bilmek iyi bir sunum için her zaman yeterli olmayabilir. İyi hazırlanmış bir sunumun özellikleri şunlardır:

  • Sunum dili sade olmalı, ağdalı cümleler içermemelidir.
  • Konu hakkında tek bir kaynağa bağlı kalınmamış, detaylı bilgiler farklı kaynaklardan derlenmiş olmalıdır.
  • Gereksiz konuşmalar yapmak sunuma olan ilginin kaybolmasına sebebiyet vereceği için bilginin dışına çıkılmaması önemlidir.
  • Ses tonu rahat işitilebilir düzeyde olmalıdır.
  • Sunum yapan kişinin jest ve mimiklerini doğru kullanması ve akıcı şekilde konuşması önemlidir.
  • Kelimelerin düzgün telaffuz edilmesi, yazma dili ile konuşma dili arasındaki farklılıklara ve vurgulamalara dikkat edilmesi gerekir.
  • Etkili bir sunum yapmanın en iyi yolu dinleyicinin her biriyle göz teması kurmaktır.
  • Sunumda verilen bilginin dinleyicinin veya okuyucunun kültür seviyesine uygun olması da sunumun etkili olmasında önemlidir.
  • Topluluk önünde sunum yaparken dış görünüşün ortama uygun olması önemlidir. Burada kastettiğimiz çok şık kıyafetler giymek değil, temiz ve düzgün görüntü oluşturmaktır.
  • Sunumun giriş gelişme sonuç bölümleri kurgusunun düzgün yapılmış olması kadar konuya hâkim olunması ve bağlı kalınması da önemlidir; fakat konunun dışına çıkmadan sunuma doğaçlama bir şeyler eklemek de sunumun iyi olmasında etkilidir. Elbette konuşma ve slayt birbiriyle örtüşmelidir.
  • Sunumda projeksiyon cihazının yanı sıra VR gözlüğü gibi teknolojik araçlardan faydalanmak sunumun etkili olmasına önemli ölçüde katkı sağlar.
  • İkna edici bir sunum için sunum sırasında veya sunumdan sonra soruların doğruluğundan şüphe duyulmayacak kadar net şekilde yanıtlanması gerekir.

Sunum Türleri Nelerdir?

Sunum Türleri Nelerdir?

Eğitim ve iş hayatında farklı ihtiyaçlara yönelik sunum hazırlayabilirsiniz. Sunum türleri şunlardır:

  • Satış sunumu: Bir hizmete dair detayların veya bir ürünün anlatıldığı, bilginin ikna edici şekilde verildiği sunumlar satış sunumu olarak adlandırılır. İş dünyasından en yaygın sunum türü satış sunumudur.
  • Eğitim sunumu: Amacı öğretmek olan sunumlar eğitim sunumudur. Bu sunum türü soru cevap veya test gibi güçlendirici tekniklerle hazırlanabilir. Eğitim sunumu daha çok eğitim hayatında eğitimcilerin yaptığı sunumdur.
  • İkna edici, motive edici sunum:Bilgilendirmenin ikna edici olduğu, duygusal bağın kurulmaya çalışıldığı, dinleyicinin harekete geçirilmeye çalışıldığı sunum türüdür. İkna edici sunum türüne mitinglerde yapılan sunumları örnek gösterebiliriz.
  • Biçimsel (formal) sunum: Dinleyicilerin sunumdan memnun olmalarını sağlamak için yapılan biçimsel sunumlara en iyi örnek ödül törenlerinde yapılan konuşmalardır.

İyi Sunum Hazırlama Teknikleri

İyi Sunum Hazırlama Teknikleri

Bir sunum için “ektili” ifadesini kullanabilmenin koşulu, sunumun yüzde 90’ını dinleyicilerin yüzde 99’unun anlayabilmesidir. Bu sonuca ulaşabilmek için etkili sunum teknikleri hakkında fikir sahibi olmanız gerekir. Siz de bilgiyi, karşınızdaki dinleyicileri sıkmadan en doğru şekilde anlatabileceğiniz iyi bir sunum hazırlamak istiyorsanız aşağıdaki ipucu ve iyi sunum hazırlama teknikleri önerilerimizi dikkate almalısınız.

1.Sunum Korkusunu Yenmek İçin Çabalayın

Guinness Rekorlar Kitabı’nda yer alan şu bilgi sunum korkusunun aslında ne denli yaygın olduğunu gösterir: Yapılan bir araştırmaya göre, insanların yüzde 70’i sunum yapma kaygısı taşır. Öyle ki, sosyal fobi çeşitlerinden biri de literatürde glossofobi olarak geçen topluluk önünde konuşma korkusudur.

Sunum korkusu konuya yabancılık, etkili sunum yapma teknikleri konusunda bilgili olmadan sunumu hazırlamış olma gibi konulardan kaynaklanabildiği gibi asıl neden topluluk karşısında aptal görünme korkusudur. Siz de sunum yapmaktan korkuyor olabilirsiniz; fakat bu durumu avantaja çevirmeniz hiç de zor değildir. Sunum heyecanı, korkusu ile başa çıkmak için şunları yapabilirsiniz.

  • Önceden sunum yapacağınız mekânı ziyaret edin ve mümkünse sunumda kullanacağınız tüm cihazları önceden kullanın.
  • Bol bol konuşma pratiği yapın. Akıcı ve net konuşma yapabilmek için diksiyon geliştirme uygulamalarından yardım alabilirsiniz. Sesinizi veya görüntünüzü kayda alarak prova yapmak da sunuma hazırlanma aşmasından faydalı olacaktır.

2.5N 1K Tekniği Uygulayın

5N 1K iş hayatında çok kullanılan bir planlama metodudur. Bu yöntemi sunum hazırlamak için kullanarak sunuma hazırlık yapabilirsiniz. 5N 1K metodunu sunum için şu şekilde kullanabilirsiniz:

Neden?

  • Sunum yapma nedeniniz nedir?

 

Ne?

  • Dinleyicilere ne katabilirsiniz?
  • Ne gibi araçlara ihtiyacınız var?

 

Kim?

  • Dinleyiciler kim?

 

Ne Zaman?

  • Sunumun yapılacağı tarih ne zaman?

 

Nerede?

  • Sunum nerede yapılacak?

 

Nasıl?

  • Sunum katılımcılar için nasıl sonuçlanacak?
  • Sunum nasıl yapılmalı?

 

3.Sunumda Görsel İşitsel Araçlar Kullanın

Etkili sunum yapma teknikleri derlememizde elbette sunumda görsel araç kullanımına değinmeliyiz. Görseller öğrenmede önemli ölçüde etkilidir. Nitekim araştırmalara göre bilginin yüzde 83’ünü görme yoluyla ediniriz. Görsel araçlar kullanarak hatırlama oranı görsel araçsız yapılan sunumlardaki hatırlama oranına göre daha fazladır. Bilgilerin yüzde 11’ini işitme yoluyla edindiğimizi göz önünde bulundurduğumuzda işitsel araçları kullanmak da önemlidir.İşitsel araçlar da sunumun bir süre sonra da hatırlanmasında etkilidir. Dolayısıyla görsel, tablo, müzik, bir filmden kesit, istatistik sonucu, harita gibi unsurların sunumunuzda olmasına dikkat edin.

4.Powerpoint Slaytlarında Yazı Düzenine Dikkat Edin

Powerpoint sunum hazırlama kuralları, sunum yayımlanacaksa sunumun yayımlanacağı platform doğrultusunda değişiklik gösterebilir. Bununla birlikte bilgisayarda etkili sunum hazırlama için genel olarak dikkat etmeniz gereken şunlardır:

  • Arial veya Times New Roman gibi kolay okunabilir yazı tiplerini kullanın
  • Yazıyı italik kullanmamaya çalışın.
  • Başlıklarda 36-44; metin içinde 20-32 yazı büyüklüğü kolay okunabilirlik için yeterlidir.
  • Uzun cümlelerden kaçının.
  • Maddeleme işaretleri kullanın.
  • Bilgisayarda sunum hazırlama nedeniniz bir platformda sununun yayımlanması ise anahtar kelimeler kullanın.

5. Sunum Hazırlama Programı Kullanın

En etkili sunum teknikleri, şüphesiz teknolojiden yararlanarak sunumunuzun içeriği için fayda sağlayacak unsurları kullanmaktır. Sunu hazırlama yazılımını kullanmak da iyi bir sunum nasıl hazırlanır sorusuna yanıt niteliğindedir. Microsoft PowerPoint’in yanı sıra Prezi sunum hazırlama programı gibi programlardan yardım alabileceğiniz gibi web tabanlı programlar da kullanabilirsiniz.

6.Hangi Soru Tipinin Nasıl Avantaj Sağlayabileceğini Bilmelisiniz

Etkili sunum teknikleri soruları nasıl soracağınızı da içerir. Sunum soru tiplerini kapalı veya açık uçlu sorular, ekstra sorular, düzenleyici sorular şeklinde yanıtlayabiliriz. “Sen… düşünür müsün” şeklindeki kapalı uçlu sorular dinleyicilerin ne düşündüğünü tespit etmeyi sağlar. “Ne düşünüyorsun” gibi açık uçlu sorular sunuma olan dikkati artırır. “Bu konuda başka ne düşünüyorsun” gibi sorular dinleyiciler arasında gerginlik yaşanmasının önüne geçer. Soru cevap şeklinde ilerleyen sunum dinleyicinin ilgisini canlı tutmak açısından önemlidir.

Bahsettiğimiz bu tekniklerin yanı sıra zamanınızı iyi kullanın, konuya hâkim olduğunuzdan emin olun. Sunum sırasında monoton bir şekilde konuşmayın, dinleyicilere sırtınızı dönmeyin, Word dosyası veya slayt dosyasındaki bilgilerin birebir aynısını aktarmayın.

Sunum yöntemleri nelerdir ve etkili sunum teknikleri nelerdir sorusunu sizler için yanıtladık ve sunum yaparken nelere dikkat etmeli konusuna değindik. Nefes teknikleri, hitabet ve topluluk önünde konuşma, ses tonunu doğru ayarlama konularında detaylı teorik bilgiye sahip uzman gözetiminde uygulayabilmek, daha iyi sunum yapmak için diksiyon eğitimi alabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Diksiyon Eğitimi
Diksiyon Eğitimi

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı