Gelir ve Ciro: Tanımlar, Farklılıklar ve Örnekler

Gelir ve Ciro: Tanımlar, Farklılıklar ve Örnekler

Gelir ve Ciro: Tanımlar, Farklılıklar ve Örnekler

Hem gelir hem de ciro, bir işletmenin para üretme kabiliyeti ile ilgili değerlerdir. Bu terimler birbiriyle ilişkili olsa da, anlam ve işlev açısından önemli farklılıklar vardır. Küçük bir işletme işletiyorsanız veya bir işletmenin finansmanı veya muhasebesiyle ilgileniyorsanız, bu gelir ve cironun nasıl farklılaştığını ve her birini nasıl uygulayabileceğinizi anlamak yardımcı olabilir. Bu makalede, gelir ve ciroyu tanımlıyoruz, aralarındaki bazı farklılıkları inceliyoruz ve anlamanıza yardımcı olması için her birinin bir örneğine bakıyoruz.

Gelir nedir?

Gelir, bir işletmenin normal operasyonları ve diğer faaliyetleri yoluyla ürettiği paradır. Gelir tablosunda, gelir en üst satırda görünür. Brüt gelir ve net gelir gibi gelir tablosundaki diğer önemli hesaplamalar için temel teşkil eden rakamdır. Artan gelir, bir işletmenin harcadığından daha fazla para üretmesini sağlamaya yardımcı olur. İşletmeler, geliri brüt gelir veya net gelir olarak sınıflandırabilir. İlki, düzeltmelerden önceki toplam satışları ifade eder ve ikincisi, indirimler, iadeler ve satılan malların maliyeti gibi düzeltmelerin muhasebeleştirilmesinden sonraki rakamdır.

Ayrıca, bir işletmeye para kazandıran çeşitli gelir türleri vardır. Bunlar iki kategoriden birine girebilir:

  • Faaliyet geliri:Faaliyet geliri, temel iş faaliyetleri aracılığıyla elde edilen gelirdir - işletmenin gelirinin birincil kaynağı olan veya işletmenin birincil işlevini oluşturan faaliyetler. Birçok işletme için işletme geliri, mal veya hizmetlerin satışını ifade eder.
  • Faaliyet dışı gelir:Faaliyet dışı gelir, temel faaliyetlerle doğrudan ilişkisi olmayan ikincil veya üçüncül faaliyetler yoluyla getirilen paradır. Faaliyet dışı gelirin en yaygın örnekleri, finansal hesaplardan kazanılan faiz ve varlık satışından kazanılan paradır.

Gelir nasıl hesaplanır

Brüt geliri hesaplamanın en basit yolu, faaliyet ve faaliyet dışı gelir toplamlarını toplamaktır. İşletme geliri rakamını belirlemek için satılan birim sayısı ile birim fiyatıyla çarpın. Örneğin, bir bilgisayar üreticisi, her biri 1.000 Türk Lirasına mal olan 400.000 bilgisayar satarsa, brüt işletme geliri 400 milyon Türk Lirası'dır. Bu şirket ayrıca 500.000 ₺ faiz kazanmış ve 10 milyon ₺ varlık satmışsa, toplam gelirleri 410,5 milyon ₺ olur.

Net geliri belirlemek için, ürünün üretilmesi sırasında yapılan indirimler, gerçekleşen iadeler ve yapılan harcamalar gibi faktörlerin toplam maliyetini toplamanız ve ardından toplamı brüt gelirden çıkarmanız gerekir.

Ciro Nedir?

Ciro, genel olarak, eski bir şeyin yeni bir şeyle değiştirilmesidir. Finans ve muhasebe ile ilgili olarak, aşağıdakilerden herhangi birine atıfta bulunabilir:

  • Envanter cirosu:

    Satış cirosu olarak da bilinen envanter cirosu, bir işletmenin envanterini belirli bir süre içinde yaptığı ve sattığı orandır.
  • Varlık devri: Varlık devri, bir işletmenin varlıklarını, örneğin faydalı ömrünün sonunda bir varlığı satarak gelir elde etmek için nasıl kullandığının bir ölçüsüdür.
  • Alacak hesapları cirosu:Alacak hesapları cirosu, bir işletmenin borçlular tarafından kendisine borçlu olunan parayı ne sıklıkta tahsil ettiğidir.

Bunların her biri, daha fazla cironun işletme için daha büyük miktarda gelir sağlaması gerektiği için gelirle ilgilidir. Bu rakam performans ve verimliliğin bir göstergesidir. Örneğin, yüksek bir envanter devir hızı, bir işletmenin ürünlerini envanterde boşta kalmasına izin vermek yerine hızlı bir şekilde satması anlamına gelir. Şirketlerin cirolarını gelir tablolarında listelemeleri zorunlu değildir, ancak işin büyümesi hakkında bir fikir edinmek, üretimlerini nasıl yöneteceklerini ayarlamak ve gelecekteki iş girişimlerini planlamak için bunu düzenli aralıklarla ölçmeleri gerekir.

Ciro nasıl hesaplanır

Farklı ciro türleri, hesaplamak için farklı formüller kullanır:

  1. Bir hesap dönemi seçin. İşletmeler normalde aylık, üç aylık veya yıllık olarak hesaplar.
  2. Ortalama envanterinizi hesaplayın. Seçtiğiniz hesap döneminde bitiş stoğu ve başlangıç ​​stoğu değerlerini bir araya toplayın ve ardından 2'ye bölün.
  3. Satılan malın maliyetini hesaplayın. Başlangıç ​​envanteri ile satın alma ve maliyetlerin toplamını toplayın ve ardından bitiş envanterini çıkarın.
  4. Satılan malların maliyetini ortalama envantere bölün. Bölüm, envanter devir oranınızdır.

Stok devir hızını hesaplamanın başka bir yolu da satılan birim sayısına bakmaktır. Bunu yapmak için satılan birim sayısını ortalama envantere bölün.

Varlık devri

Varlık devir oranınızı hesaplamak aşağıdaki adımları içerir:

  1. Net satışları hesaplayın. İndirimler, ödenekler ve iadeler için toplam değerleri toplayın ve ardından toplamı brüt satışlarınızdan çıkarın.
  2. Toplam varlıkları hesaplayın. Öz sermaye ve borçlarınızın değerlerini bir araya toplayın.
  3. Net satışları toplam varlıklara bölün. Bölüm, varlık devir oranınızdır.

Gelir ve ciro arasındaki farklar

Gelir ve ciro arasındaki temel farklar şunlardır:

  • Tanım: Gelir, satılan bir ürünün miktarına fiyatına göre bakar. Ciro, bir işletmenin gelir getirebilecek bir bileşenden geçme sayısını ifade eder.
  • Mail raporlama:İşletmeler, gelirlerini bir gelir tablosunun ilk satırında rapor etmelidir, ancak ciroyu bildirmek zorunda değildirler. Devir oranları, performans göstergeleri olarak dahili olarak daha kullanışlıdır
  • Çeşitlilik: Farklı şekillerde gelir yaratan iki gelir kategorisi (faal olan ve olmayan) vardır. Finans ve muhasebe açısından, farklı bileşenlerin bir işletme için gelir getirebileceği oranları ifade eden üç tür ciro (envanter, varlık ve alacak hesapları) vardır.
  • Önem:Gelirin önemi, bir işletmenin istikrarını ve kârlılığını yansıtmasıdır ki bu da yatırımcılar ve işletmenin krediye uygunluğu ile ilgilidir. Buna karşılık ciro, işletmenin kendi üretkenliğini ve verimliliğini anlaması için yararlıdır ve potansiyel olarak işletmenin iyileştirmeye ihtiyaç duyan alanları belirlemesine izin verir.

Gelir ve ciro örnekleri

Kavramları daha iyi anlamanıza yardımcı olması için şu gelir ve ciro örneklerini göz önünde bulundurun:

Gelir Örneği

Aşağıda, geliri anlamanıza yardımcı olacak bir örnek verilmiştir:

ABC Şirketi, çift başına 100₺'ye spor ayakkabı üretiyor. Her spor ayakkabıyı üretmenin maliyeti 30₺. Geçen yıl şirket 2 milyon çift spor ayakkabı sattı ve 500 getiri elde etti. Yıl için brüt gelir 200 milyon ₺ oldu. Ancak, bu birimler için satılan malların toplam maliyeti 60 milyon ₺'ydi ve toplam getiri değeri 50.000 ₺'di. Aynı dönemde şirket, varlıklarının bir kısmını toplam 100 milyon ₺'ye sattı. Bu nedenle, yıl için net gelir 239,95 milyon ₺'ydi.

Ciro Örneği

Envanter devrini anlamanıza rehberlik edecek bir örnek:

Bir imalat şirketi, üretkenliğini denetlemek ister. Muhasebecileri, en son tamamlanan operasyon ayına bakmaya karar verir. Ayın başında, envanterin değeri 300 milyon ₺'ydi. Ay sonunda 310 milyon ₺'ydi. Bu süre zarfında satılan malların maliyeti 200 milyon ₺'ydi. Bu nedenle, aylık ciro oranı 0,66 oldu. Bu, şirketin toplam envanterinin %66'sını tek bir ayda bitirdiği anlamına gelir, bu nedenle ikinci ayın sonundan önce envanteri yenilemesi gerektiğini tahmin etmek mantıklı olabilir.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı