İş Hayatında En Çok İşe Yarayan Sertifikalar

İş Hayatında En Çok İşe Yarayan Sertifikalar

İş Hayatında En Çok İşe Yarayan Sertifikalar

İş hayatına atılmak ve kariyer yapmak için öncelikli olarak ihtiyacınız olan iki önemli şey var: Deneyim ve teorik bilgiyi gösteren mezuniyet belgesi veya sertifika. Peki, en çok işe yarayan sertifikalar hangileri? Gelin konuya farklı açılardan yaklaşarak hangi sertifikanın neden önemli olduğuna ve nasıl fayda sağlayacağına açıklık getirelim.

Kamuda İşe Yarayan Sertifikalar

Kamu sektöründe aranan nitelikler kadroya göre değişiklik gösterir. Memurluk pozisyonlarında özellikle de şu sertifikalara sahip olmak önem taşır:

  • Bilgisayar işletmenliği sertifikası,
  • Yabancı dil sertifikaları,
  • İş hukuku ve insan kaynakları sertifikaları,
  • Proje yönetimi sertifikaları (PMP sertifikası),
  • Liderlik ve iletişim sertifikaları

Kamu sektöründe özellikle de KPSS 6225 nitelik kodunun bulunduğu kadroları tercih edebilmek için bilgisayar işletmeni sertifikasına sahip olmak gereklidir. Hastanelere tıbbi sekreter olarak atanabilmek için tıbbi sekreterlik sertifikasına sahip olmak gereklidir. Kamu sektöründe yönetici pozisyonunda görev yapacak kişilerin kurum içi etik eğitimi sertifikasına sahip olması faydalı olur.

Yurt Dışında İşe Yarayan Sertifikalar

Uluslararası kabul gören standartlara göre oluşturulan MEB veya üniversite onaylı tüm sertifikalar uluslararası geçerliliğe sahiptir. Yabancı dil yeterliliğini gösteren sertifikalara ek olarak şu sertifikalara sahip olmak yurt dışında çalışma imkanına sahip olmayı sağlar: UX tasarımı, dijital pazarlama, aşçılık, grafik tasarım, VFX tasarımı.

Ücretsiz Alınabilecek Sertifikalar

 Ücretsiz kurslar, Halk Eğitim Merkezleri ve İŞKUR ile belediyeler iş birliği çerçevesinde düzenlenir. Bu kursları başarıyla tamamlayanlar ücretsiz olarak sertifika edinmiş olur. Ancak iş hayatı için faydalı olabilecek sertifikaları kazandıran kurs programları belirli dönemlerde kısıtlı kontenjan dahilinde düzenlenir. Yeterli talep olmaması durumunda ücretsiz kurslar açılmaz. Dolayısıyla ücretsiz sertifika sahibi olmanın önü kapanmış olur.

 Ücretsiz sertifika edinebilmenin bir başka yolu da online eğitim veren kurumlardır. Esasında bu kurumlarda eğitim ücretlidir; fakat hediye eğitim tanımlanması durumunda ücretsiz sertifika sahibi olmak mümkündür. Bazı kurumların internet üzerinden ücretsiz eğitim programı sunması mümkün olsa da sertifikadan ücret talep edilir. Özellikle de ıslak imzalı ve MEB veya üniversite onaylı sertifikaya sahip olmak için belli bir ücret ödemek gereklidir.

En Çok Kazandıran Sertifikalar

Sertifika almaktaki en önemli amaç işe girebilmektir. Dolayısıyla en çok işe yarayan sertifikalar, çok kazandıran mesleki unvanlara sahip olmayı sağlayan sertifikalardır diyebiliriz. Bir sertifikanın tek başına çok para kazanmak için yeterli olması elbette mümkün değildir. Bireyin sahip olduğu nitelikler de önemlidir. Genel olarak para kazandıran işlere girmeyi veya terfi almayan eğitim sertifikaları şunlardır:

Sıraladığımız sertifikalar, çok para kazandıran işlere girmede doğrudan etkilidir. Bazı sertifikalar ise dolaylı olarak para kazanmayı sağlar. Örneğin, oyunculuk yapmak isteyen birinin diksiyon sertifikasına, yönetici asistanlığı/sekreterlik yapmak isteyen birinin zaman yönetimi sertifikasına sahip olması önemli avantaj sağlar.

İçinde bulunduğumuz yılda özellikle de web tasarım, grafik tasarım, sosyal medya uzmanlığı, bilgisayarlı muhasebe, insan kaynakları sertifikasına sahip olmak fayda sağlar. En çok gelişen alanlar dijital pazarlama ve yazılımdır. Bu bağlamda programlama dilleri sertifikalarına ve grafik tasarım, web tasarım, içerik editörlüğü, video kurgu, Adobe Photoshop sertifikalarına sahip olmak da önemlidir.

Tarım sertifikaları (arıcılık, küçükbaş ve büyükbaş hayvancılık, organik tarım, aromatik bitki yetiştiriciliği mantar yetiştiriciliği vb.) da devletin teşvik ve hibe desteklerinden yararlanmayı sağlar. Bazı eğitim sertifikaları, ilgili şartları taşımak koşuluyla kendi iş yerini açma avantajını kazandırır. Bu sertifikalara aile danışmanlığı (aile danışmanlığı merkezi açma) ve emlakçılık (emlak ofisi açma) sertifikalarını örnek olarak gösterebiliriz. Aile danışmanlığı ve oyun terapisi sertifikası gibi sertifikalar, ruh sağlığı uzmanlarına ekstra uzmanlık ve kazanç sağlama avantajı kazandırır.

Sertifikalar Hakkında SSS

CV’de Hangi Sertifikalar Geçerli?

Özgeçmişte hangi sertifikaların yer alması gerektiği başvurulacak pozisyona göre değişir. Bununla birlikte kişisel gelişim sertifikalarının bazıları tüm pozisyonlarda avantaj sağlar. Bu sertifikalar şunlardır: Diksiyon, beden dili ve etkili iletişim, liderlik, zaman yönetimi, hızlı okuma.

Sertifika ile İşe Girilir Mi?    

Sertifika bir kâğıt parçası değil, nitelik ve yeterlilik göstergesidir. Dolayısıyla işe girmede doğrudan veya dolaylı olarak etkilidir. Bu nedenle sahip olunan kurs bitirme sertifikalarının özgeçmişte ve iş başvuru formlarında belirtilmesi önemlidir.

Alınan Sertifikalar Kaç Yıl Geçerli?    

Üniversite ve MEB onaylı sertifikaların geçerlilik süresi yoktur. Sertifikalar ömür boyu geçerlidir. Ancak özel güvenlik sertifikası, yangın sertifikası gibi sertifikaların geçerlilik süresi vardır ve sürenin sonunda belge yenileme işlemlerin yapılması gereklidir.

Sonuç olarak;

Birçok insanın sertifika geçerliliği ve işlevi konusunda yanıt aradığı birtakım sorular var. En çok işe yarayan sertifikalar hakkındaki bilgilerimizi paylaşarak sertifika konusuna açıklık getirmek istedik. Sertifikanın herhangi bir mesleği icra etmek ve para kazanmak için tek başına yeterli olmadığının altını çizerek içeriğimizi sonlandırıyoruz. Tüm eğitimlerimiz sayfasından ihtiyacınız olan eğitim ve sertifika hakkında daha detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı