Tıbbi sekreterler sağlık alanında kritik öneme sahiptir. Öyle ki tıbbi sekreterler kamu sektörüne sağlık teknikeri ünvanıyla atanırlar. Tıbbi sekreterlik yapabilmek için birtakım şartları karşılamak gerekir. Sertifikanın bu şartlardan biri olup olmadığı merak konusudur. Siz de tıbbi sekreterlik sertifikası ile işe girilir mi, sertifika işe girmek için yeterli mi merak ediyorsanız doğru sayfadasınız. Gelin tıbbi sekreterlik sertifikasının kazanımları ve tıbbi sekreter istihdamı için gereken koşulları detaylı olarak ele alalım.
Tıbbi sekreter sağlık sisteminin unsurlarından biridir. Tıbbi sekreterler sağlık kuruluşlarında; tıp sekreteri, hasta danışmanı, banko elemanı, hasta dosyaları arşivisti gibi ünvanlarla da çalışır. Tıp sekreterler, doktorlar ve diğer sağlık çalışanları ile hasta arasında köprü görevi yapar. Bu sayede hem sağlık personelinin idari işler için ayıracağı zamanı azaltmış hem de hastanın memnuniyetini sağlamış olur.
Tıbbi sekreter dinamik yapıda meslek elemanıdır. Tıbbi sekreterin görevleri, çalıştığı kurum ve alan doğrultusunda farklılık gösterir. Genel olarak tıbbi sekreterin görev ve sorumluluklarını şöyle sıralayabiliriz:
Tıbbi sekreterler, hastanın sağlık kurumuna ilk defa adım atmasından son işlemlerinin yapılıp gönderilmesine kadar olan süreçleri yönetir. Bir tıbbi sekreter görev ve sorumluluklarını yerine getirirken hasta mahremiyetine sadık kalmak ve mesleki standartlara, hastane politikalarına ve prosedürlerine uymak zorundadır.
“Sağlık ekonomik büyümenin lokomotifidir.” Sektör sürekli olarak büyüyüp geliştikçe daha fazla sağlık çalışanı ihtiyacı doğmuştur. Sağlık çalışanı söz konusu olduğunda akla ilk gelen hastanın tedavisine doğrudan etki eden doktorlar ve hemşireler olsa da tıbbi sekreterler de sağlık çalışanıdır. Tıbbi sekreterler sağlık sektörü için yadsınamayacak öneme sahiptir.
Türkiye’de tıbbi sekreter ünvanıyla sağlık sisteminin bir parçası olmanın iki yolu vardır:
İkinci yöntem özellikle de lise mezunları ve diğer bölümlerden mezun olup iş bulamayan kişiler için önemli bir alternatiftir. Tıbbi sekreterlik sertifikası için sağlık sektöründe iş kapısıdır diyebiliriz. Bu bağlamda tıbbi sekreter olmak için sertifika yeterlidir. Kamu sektöründe tıbbi sekreter olmak için ise ilk seçenek zorunludur.
Tıbbi sekreterlik sertifikasının özel sektörde işe girmek için kullanılması için e-Devlet üzerinde sorgulanabilir olması gerekir. Bu da sertifikanın üniversite onaylı olmasına bağlıdır. Üniversite onaylı tıbbi sekreterlik sertifikası, üzerinde bir yükseköğretim kurumunun onayını taşıdığı için resmi evrak statüsündedir. Sertifika yasal gerekliliği karşılamak bakımından önemlidir. Ancak mesleği icra etmek isteyen kişilerin;
Sertifikalı tıbbi sekreterlerin çalışma alanları şöyledir:
Sıraladığımız sağlık kuruluşlarında çalışan tıbbi sekreterler, başarılarına ve deneyimlerine göre hastane arşiv görevlisi, vezne personeli, faturalandırma görevlisi olarak çalışabilirler.
Sertifika İle Tıbbi Sekreter Olunur Mu?
Sertifika ile tıbbi sekreter olunur. Ancak bu durum yalnızca özel sektör için geçerlidir. Kamuda sağlık sektöründe tekniker olarak atanarak tıbbi sekreterlik yapmak için Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik ön lisans programından mezun olmak ve KPSS puanıyla atanmak gereklidir.
Tıbbi Sekreterlik Sertifikası ile KPSS’ye Girilir Mi?
Tıbbi sekreterlik sertifikası ile KPSS’ye girilmez. Kamuda sağlık teknikeri, yani tıbbi sekreter olarak atanabilmek için sertifikaya sahip olmak yeterli değildir. Devlette tıbbi sekreter olmak için Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik ön lisans programından mezun olmak gerekir.
Tıbbi Sekreterlik Sertifikası İle Devlete Girilir Mi?
Tıbbi sekreterlik sertifikası özel sektörde de kamu sektöründe de resmi evrak statüsündedir. Ancak kamu sektöründe merkezi atamalarda sağlık teknikeri olarak atanmak için tıbbi sekreterlik sertifikasına sahip olmak yeterli değildir. Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik ön lisans programından mezun olanlar kamu sektörüne atanabilir.
Tıbbi Sekreterlik Sertifikası Olanlar Nerede Çalışabilir?
Tıbbi sekreterlik sertifikası olanlar özel sektörde sağlık kuruluşlarında çalışabilir. Tıp sekreterlerinin öncelikli istihdam alanı, hastaneler ve tıp merkezleridir. Tıbbi sekreter iş ilanları yayımlayarak istihdam gerçekleştiren diğer sağlık kuruluşları ise şöyledir: Özel muayenehaneler, klinikler, tüp bebek merkezi gibi dal merkezleri, tıbbi görüntüleme laboratuvarları, evde bakım merkezleri.
Üniversite Okumadan Tıbbi Sekreter Olunur Mu?
Üniversite okumadan da tıbbi sekreter olunur. Yani, tıbbi sekreterlik sertifikası ile iş başvurusu yapabilirsiniz. Tıbbi sekreterlik sertifikası; sağlık merkezlerinde, hastanelerde, kliniklerde iş bulmaya olanak tanır.
Sonuç olarak;
Tıbbi sekreterlik sertifikası ile işe girilir mi merak edenler için konuyu mercek altına aldık. e-Devlet onaylı tıbbi sekreterlik sertifikası alarak özel sektörde birçok sağlık kurumunda tıbbi sekreterlik yapabilirsiniz. Yani, tıbbi sekreterlik Uzaktan Eğitim’de tıbbi sekreterlik kursu kapsamında eğitim alarak 280 saatlik üniversite onaylı tıbbi sekreterlik sertifikası alabilir, sertifikayla özel sağlık kurumlarında işe girebilirsiniz