Aile Danışmanı Çalışma Alanları Nelerdir?

Aile Danışmanı Çalışma Alanları Nelerdir?

Aile Danışmanı Çalışma Alanları Nelerdir?

Aile bireylerinin psiko-sosyal duygudurumlarını ele alan aile danışmanlığı, danışman-danışan ilişkisi çerçevesinde vakaları değerlendirir. Genel olarak bir aile danışmanı, mevcut durumun olumsuzluğuna karşı danışmanlık hizmeti verir. Peki aile danışmanı nerelerde çalışarak görevlerini yerine getirir. Gelin şimdi aile danışmanı çalışma alanları içeriğimize giriş yapalım.

Aile Danışmanı Nerelerde Çalışabilir?

Aile danışmanının istihdamına yönelik en bilinen çalışma alanı, danışmanlık merkezleridir. Aile danışmanı çalışma alanları arasında öne çıkan danışmanlık merkezleri, özel sektör ağırlıklı bir iş alanıdır. Danışmanlık merkezlerinde çalışan aile terapisti ya da danışmanı, birbirinden farklı konular dahilinde danışanları kabul eder.

Aile danışmanı, psiko-sosyal durumları ele aldığı ve psikoterapi yöntemlerini de uygulayabildiği için kliniklerde de çalışabilir. Önce aile danışmanlığının çalışma alanlarına dair bir genel sıralama yapalım:

  • Danışmanlık Merkezleri
  • Kadın ve Aile Hizmetleri
  • Rehabilitasyon Merkezleri
  • Aile ve Çocuk Mahkemeleri (Bilirkişi pozisyonunda)
  • Belediyelerin İlgili Birimleri
  • Çocuk Esirgeme, Kızılay ve Sivil Toplum Kuruluşları
  • Üst Düzey Şirketler

Şimdi yukarıdaki iş alanlarını biraz açalım. Aile danışmanlık merkezleri; evlilik, çift terapisi, cinsel terapi, ergen-çocuk gelişimi ve çocukların eğitimi gibi konu başlıklarında çalışır. Danışmanlık merkezlerinin temel amacı, mevcut sorun veya konuya karşı danışmanlarına çözüm yollarını keşfetmelerine yardımcı olmaktır. Burada önemli olan danışanın ilgili soruna ve konuya karşı farkındalığının artırmasını sağlamak ve farkındalıkla çözüm yolunu açmalarını sağlamaktır.

Aile Danışmanı Nerelerde Çalışabilir?

Danışmanlık ve destek hizmeti sunan merkezler, uzman bakış açısına sahip aile danışmanları ile çalışırlar. Danışman merkezlerinde çalışan aile danışmanları; psikoloji, sosyoloji, çocuk gelişimi, sosyal hizmet ve hemşirelik bölümlerinden mezun olmuşlardır. Ayrıca sertifika programı ya da eğitimi başarıyla tamamlayıp aile danışmanı olarak çalışmaya hak kazanıyorlar. Peki aile danışmanı bir danışman adayı olarak nasıl iş bulabiliyor?

Öncelikle aile danışmanının ülkemizdeki durumunu yeni yeni kazandığını söylemeliyiz. Özel sektörde hızlı gelişen aile danışmanlığı, kamu sektöründe ise istenilen düzeyde değil. İlgili eğitimleri başarıyla tamamlayan çoğu danışman adayı da özel sektörde çalışmaya zorunlu kalıyor.

Bir danışman adayının, danışmanlık merkezlerinde çalışmasını kolaylaştıran şey ise kendine kattığı yetkinliklerdir. Örneğin, bir danışman adayı tamamladığı zorunlu eğitim sonrası spesifik bir alana da yoğunlaşabilir. Bu alanla ilgili eğitimlere, çalışmalara katılarak bilgi birikimini artırabilir ve danışmanlık ile ilgili beceriler elde edebilir. Danışmanlık ile ilgili bilgiler ve beceriler elde etmeniz durumunda, başvurunuza daha hızlı bir şekilde dönülebilir. Şimdi gelin, aile danışmanının çalışma alanlarına dair merak edilen konu başlıklarına bakalım.

Aile Danışmanı Kendi Danışmanlık Merkezini Nasıl Açar?

Aile danışmanları, 450 saatlik eğitim programı sonrası kendi danışmanlık merkezlerini açabilmektedir. Fakat aile danışmanı olmanın belli başlı şartları olduğu gibi danışmanlık merkezi açmanın da şartları vardır. Aile Danışma Merkezleri Yönetmeliğine göre bu şartlar şu şekildedir:

  • T.C kimlik numarası beyanı,
  • Adli sicil kaydı beyanı,
  • Eğer kurucu ile merkez müdürü aynı kişi değilse İş Kanunu hükümlerine uygun olarak kurucu ile merkez müdürü arasında düzenlenen iş sözleşmesi,

Aile danışmanı, istenilen bilgi ve belgelerle il Müdürlüğüne başvuruda bulunur ve uygun görülmesi hâlinde kendi danışmanlık merkezini açabilir. Kısacası aile danışmanlığı ile ilgili gerekli eğitimleri tamamlayarak kendi danışmanlık merkezini açabilirsiniz.

Burada önemli olan yeterli maddi olanağa sahip olarak ofis açabilmenizdir. Ayrıca açacağınız merkezde, meslek elemanı çalıştırmak da zorundasınız. Kimler meslek elemanı olarak çalışabilir sorusu için ilgili danışmanlık merkezi yönetmeliği inceleyebilirsiniz.

Aile Danışmanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında Çalışabiliyor mu?

Aile danışmanı çalışma alanları ile ilgili en çok sorular sorulardan biri de danışmanın Bakanlıklarda çalışıp çalışamadığı oluyor. Baştan söyleyelim, aile danışmanının kamuda güncel bir ataması bulunmuyor. Özellikle Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, net bir şekilde bakanlığın şu anda aile danışmanı istihdamı bulunmadığını belirtiyor. Tabii ki bu durum, ileride değişmeyecek de değildir. Aile danışmanlığı oldukça geniş bir konu dağılımında çalıştığı için ileride kamuda da bu konulara dahil istihdamlar gündeme gelebilir.

Aile Danışmanı Kadın ve Aile Merkezlerinde Nasıl Çalışır?

Kadın ve Aile Hizmetlerine bağlı çalışan bazı birimler, belediyeler tarafından destekleniyor. Kadın ve aile merkezleri, kadın danışma merkezi ya da kadın ve aile hizmetleri dairesi şeklinde hizmet veriliyor. Aile danışmanı, bu birimlerde çalışarak kadın ve aile bireylerine yönelik destek-danışmanlık çalışmalarında yer alıyor.

Aile danışmanı, belediyelerin zaman zaman yayınladıkları iş ilanlarına başvurarak kadın ve aile merkezlerinde çalışabilir. Aile danışmanlığı hizmetine açık olan merkezler, özellikle evlilik-çivt terapisi, boşanma sonrası destek, kadına karşı şiddet ile aile içi şiddet vakalarına bakıyor. Aile danışmanı da bu alanlarda elde ettiği bilgi birikimiyle vakaları değerlendirir ve danışanlara destek sürecini başlatır.

Belediyeler son yıllarda aile danışmanlığına yönelik birimleri artırdığı için isteğinize bağlı olarak buralarda da çalışma olanağına sahipsiniz. Yalnız belirtiğimiz gibi belediye hizmetlerine genellikle çift ve evlilik terapisi almak isteyen kişiler katılabiliyor. Bundan dolayı çift-evlilik terapisini kapsayan alanlarda, kendinizi biraz daha öne çıkarmayı düşünebilirsiniz.

Özel Sektörün Diğer Alanlarında Aile Danışmanı Olarak Çalışmak

Aile danışmanının genel olarak özel sektörde iş araması gerektiğinden bahsettik. Danışmanlık merkezleri, rehabilitasyon birimleri, klinikler ve belediyeler, istihdamın en çok yoğun olduğu alanlardır. Peki ama aile danışmanı yalnızca özel sektörün sınırlı alanlarında mı çalışabilir?

Şu anki istihdam olanakları, özel sektörün danışmanlık hizmet ve merkezlerinde çoğalıyor. Fakat aile danışmanı olma yolunda, kendinize katacağınız ek yetkinlikler, farklı alanlarda da çalışmanızı sağlayabilir.

Örneğin; üst düzey şirket ve markalar, çalışanlarına psiko-sosyal destek sağlamak amacıyla psikologlar ile birlikte aile danışmanlarıyla da çalışıyor. Tabii ki buralarda çalışmak için istenen diğer kriterleri de taşımak gerekiyor. İngilizce bilmek, organizasyon ve sunum becerilerine sahip olmak ve bazı şirketlerin istediği gibi koçluk eğitimi de almak.

Üst düzey şirket ve markalarla çalışabilen aile danışmanı, çalışanların aile sorunlarına ve psiko-sosyal destek süreçlerine yardımcı olmak adına kurumda yer alabiliyor.

Aile danışmanının bir başka istihdam seçeneği ise sivil toplum kuruluşları oluyor. Zaman zaman STK’larda aile danışmanı iş ilanlarına yer veriyorlar. Özellikle kadın ve çocuk eğitimini ve sağlığını konu alan STK’lar aile danışmanı da istihdam edebiliyor. Yalnız iş ilanları, belli dönemlerdeki ihtiyaçlara göre yayınlanıyor. Bundan dolayı STK’larda aile danışmanı olarak çalışmak, günümüzde henüz yaygınlaşmamış durumda.

Aile Danışmanı Ne İş Yapar?

Aile bireyleri arasında çatışma ya da sorun yaşama durumlarında, bireysel terapiden ziyade aile terapisine başvurulur. Saydığımız tüm çalışma alanlarında benzer konuları ele alan danışman, danışanın başvurma konusuna göre görevlerini yerine getirir.

Aile danışmanı, aile bireyleri hakkında bilgi ve fikir sahibi olarak seansların nasıl planlanacağını değerlendirir. Yine vakanın odak noktasına göre de psiko-sosyal yöntemlere başvurabilir. Aile danışmanı bir danışman olarak hareket eder ve klinik ruh sağlığı vakalarında ilgili kişiyi kurumlara yönlendirir.

Aile danışmanı, uzmanlaştığı konuya göre de işlerini yerine getirir. Örneğin, çocuk eğitimi ve gelişimine yoğunlaşarak alanda saygın bir yere sahip olabilirsiniz. Kısacası aile danışmanı, eğitimlerini tamamladıktan sonra vakaya özel görevler edinir. Seçeceği alana yönelik uzmanlaşarak da danışmanlık hizmetini en iyi şekilde vermeye çalışır.

Aile danışmanlığı alanında çalışmak için gerekli şartları taşıyorsanız danışmanlık yolundaki ilk aşamalarından biri olan aile danışmanlığı eğitimine göz atabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
Aile Danışmanlığı Eğitimi

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı