Sosyoloji Mezunu Aile Danışmanı Olabilir mi?

Sosyoloji Mezunu Aile Danışmanı Olabilir mi?

Sosyoloji Mezunu Aile Danışmanı Olabilir mi?

Merak ettiğiniz sorunun cevabını hemen verelim; evet sosyoloji mezunu aile danışmanı olabilir ama nasıl? İçeriğimizde bir sosyoloji öğrencisinin ya da mezununun nasıl aile danışmanı olabileceğine değineceğiz.

Sosyoloji Mezunu Nasıl Aile Danışmanı Olabilir?

Sosyoloji öğrencilerin ve mezunlarının kafasını en çok meşgul eden konulardan biri, hangi işleri yapabilecekleridir. Sosyal bilimlerin diğer alanlarına göre daha şanssız olan sosyoloji bölümü, esasen çeşitli iş olanaklarına kapı açan bir programdır. Öğrencilerin 3. ve 4. sınıftan sonra hedefledikleri, aile danışmanlığı da bu iş olanaklarından biridir. Hatta en çok tercih edilen ve öne çıkan iş alanıdır. Peki her yıl sayıları artan sosyoloji mezunlarının arasından nasıl sıyrılıp danışmanlığa giden yolu açabilirsiniz? Gelin şimdi sosyoloji bölüm mezuniyeti sonrası izleyebileceğiniz yollar hakkında bilgilenelim.

Öncelikle aile danışmanı olabilmenin sosyoloji bölüm mezunlarını ilgilendiren şartlarına bir göz atmalıyız. Geçerli mevzuata göre 4 yıllık lisans eğitimi sonrasında aile danışmanlığı eğitimi ya da sertifikası almanız gerekecektir. Aile danışmanlığı eğitimi ya da sertifikası, mesleğe adım atacak danışman adaylarının bilgi ve becerilerini ölçebilmek adına hazırlanmıştır. Yine mevzuatta belirtilen şart maddesine göre;

  • Milli Eğitim Bakanlığı, YÖK veya üniversitelerden onaylı en az 300 saatlik teorik eğitim ile
  • en az 30 saati bulan süpervizyon eğitimi ve 120 saati uygulama içeren toplam 450 saatlik eğitim almak.

Sosyoloji mezunlarını en çok ilgilendiren ya da zorlayan aşama da uygulama esaslı süpervizyondur. Süpervizyon eğitimi, bir vaka incelemesi içeren ve adayın becerilerini ölçen bir aşamadır. Bu aşamada, sizden daha deneyimli olan uzman aile danışmanın değerlendirmeleri eşliğinde vaka örneğiniz incelenir.

Sosyoloji Mezunu Nasıl Aile Danışmanı Olabilir

Süpervizyon aşamasının sosyoloji mezunlarını zorlamasının sebebi ise diğer bölüm mezunlarına göre daha teorik bir eğitimle mezun olmalarıdır. Psikoloji, çocuk gelişimi, sosyal hizmet ve hemşirelik mezunu olanlar, alana daha fazla aşinadırlar. Sosyoloji bölümü mezunları ise aile sosyoloji gibi bir ders almalarına rağmen danışmanlık bilgilerine daha uzaktırlar. Peki sosyoloji mezunları, diğer bölüm mezunları ile nasıl yarışabilir?

Süpervizyon eğitimi ve genel olarak uygulamalı eğitim, bilgi ve becerilerinizi ölçerken mesleğe hazır olup olmadığınız hakkında da size fikir verir. Uygulama aşamasında bir vaka hazırlayarak terapistliği yansıtma yönünüzü açığa çıkarırsınız veya çıkartamazsınız. Bu aşamayı başarıyla geçmek için teorik eğitimin tüm kaynaklarına göz atmalısınız.

Aldığınız eğitimin kaynakları dışındaki alan için çalışmalara ve becerilere göz atarak da mesleğin gerekli adımlarını uygulayabilirsiniz. Ayrıca uygulama aşamasından geçebilmek için halihazırda bu alanda çalışmaya hazır hissetmeniz gerekir.

Yalnızca işsiz kalmamak ya da bir anlık kararla danışmanlık yolunu seçmemelisiniz. Bu hem size hem de danışanlarınız olacak kişilere haksızlıktır. Çünkü danışman- danışan arasındaki sürdürülebilir ilişki ve iletişim sayesinde ilgili konunun üstesinden gelinebilir. Yani bir süre sıkılacağınız ya da katlanamayacağınız bir insan ilişkileri ortamına hiç girmemeniz en sağlıklısı olacaktır.

Aile danışmanlığını kariyer hedefi olarak belirleyen mezunlar ise süpervizyon aşamasında, aile danışmanı eğitmenine danışarak süreci daha rahat sonlandırabilirler. Tamamladığınız eğitim sonrası sertifika alarak aile danışmanlığına giden yolu açabiliyorsunuz.

Açıköğretim Sosyoloji Mezunu Aile Danışmanı Olabilir mi?

Aile Danışma Merkezi Yönetmeliğinin belirlediği şartlarda, örgün eğitim ifadesi yer almıyor. Lisans programına bağlı 4 yıllık eğitim görmeniz durumunda, açıköğretim mezunu olarak da eğitim programına başvurabiliyorsunuz. Tabii ki resmi olarak aile danışmanı olmak adına programı tamamladıktan sonra danışman merkezlerinde çalışmanız gerekiyor.

Aile danışmanı olarak çalışmak ise yalnızca sertifika almakla gerçekleşmiyor. Uzun bir yol sunan aile danışmanlığı için sosyoloji mezunlarının daha detaylı çalışmaları gerekir. Özellikle açıköğretim programından mezun olanların biraz daha dezavantajlı olduğunu belirtelim. Sosyoloji ile beraber birçok bölüm mezununa açık olan bir eğitim programı için gerçekten mesleğe hazır olup olmadığınızı kendinize sormanız gerekiyor.

Eğer lisans açıköğretim eğitiminde aile ilişkilerine dair bir ders almadıysanız bu işinizi daha da zorlaştırabilir. Çünkü danışmanlık mesleği, profesyonel bir meslek ve mesleğe adım atmak için yalnızca yüzeysel bilgilerle yetinmemelisiniz. Şimdi gelin, sosyoloji mezununun nasıl aile danışmanı olacağı hakkında biraz fikir yürütelim.

Sosyoloji Mezunları Nasıl Danışma Merkezi Açabilir?

Sertifika edinen danışma adayları, aile danışmanlığı merkezlerinde çalışmaktadırlar. Danışmanlık merkezinde çalışmanın ise yine belli şartları vardır. Sosyoloji mezunu sertifikasını belirterek İl Müdürlüğüne çeşitli belgeler eşliğinde başvuruda bulunur. İl Müdürlüğüne başvuruda istenen belgeler ise şöyledir:

  • T.C kimlik numarası beyanı,
  • Açılacak merkezin adı, adresi ve telefon numarası,
  • Adli sicil kaydı şartlarını sağlayan danışman adayı, danışmanlık merkezi açabilmektedir.

Ayrıca aile danışmanının yönetmenliğe uygun bölümlerden mezun bir meslek elemanı çalıştırması da zorunludur. Kısacası yönetmenlikteki maddelere uygun hareket eden her sertifikalı sosyoloji mezunu aile danışmanlık merkezi açabilir. Şimdi, sertifika programını tamamladıktan sonra aile danışmanlığı alanında nasıl çalışabileceğinize geçelim.

Sosyoloji Mezunu Aile Danışmanı Olarak Nasıl Çalışır?

Şimdi gelelim, sizi alanda öne çıkaracak bazı noktalara. Aile danışmanlığı eğitimi, son yılların en çok talep gören sertifika programlarından biri. Ayrıca sosyoloji ile beraber pek çok bölüm mezununa da açık bir program. Bu durum ilk bakışta olumlu görünse de sayıları en yıl artan mezuna kapı açan ve bazılarına da kapıyı kapatmak zorunda kalan bir olumsuzluğu barındırıyor. Çünkü her sertifika alanın danışman olabileceğini kesin değildir. Zaten ülkemizde aile danışmanlığı, yeni yeni kabullenilerek bir karşılık bulabilmiş durumda.

Böylesi bir iş ortamında, sosyoloji mezunlarının aradan sıyrılması daha da zorlaşabilir. Fakat mezunların mesleğe adım atmaları da imkânsız değildir. Sertifikasını alan bir mezun, kendi danışmanlık merkezini açmadan da danışmanlık ile ilgili alanlarda çalışabilir. Yalnız kamu sektörünün aile danışmanlığı konusunda güncel bir ataması bulunmuyor. Ayrıca sosyoloji mezunları ile beraber diğer bölüm mezunları da sertifika almalarına rağmen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığında çalışamıyor.

Aile danışmanları daha çok özel sektördeki klinik ve danışma merkezlerinde çalışabiliyor. Aile danışmanlık alanında iş bulmak için ise belediyeler ile birlikte kliniklere de başvurulabiliyor. Belli bir süre aile danışmanı olarak çalışan mezunlar, kendilerini alanda ispatladıktan sonra online aile danışmanlığı hizmeti de verebiliyor.

Bundan dolayı bir sosyoloji mezunu, lisans mezuniyetine yakın alanla ilgili stajlar yapabilir ve danışmanlık mesleğine hazır olabilir. Ayrıca aile danışmanlığı sertifikası alarak danışmanlık hizmeti almak isteyen özel kurumlara da başvurabilir.

Özellikle üst düzey şirketler, sosyoloji mezunu aile danışmanları istihdam ederek çalışanlarına yönelik danışmanlık ve koçluk hizmeti isteyebiliyor. Tabii ki bu şirketlere başvurmak için İngilizce dil yetkinliği, iletişim becerileri ve alan deneyimi gibi nitelikler de bekleniyor. Sosyoloji mezunu aile danışmanı, belli bir süre alan deneyimi elde ettikten sonra evlilik ve çift terapisi alanına da yönelebiliyor.

Sosyoloji Mezunu Aile Danışmanı Olarak Nasıl Çalışır

Evlilik ve çift terapisi, sosyoloji mezunlarına en uygun alanlardan biri. Çünkü 4 yıllık lisans eğitiminde görülen aile ilişkileri, kuramları, sosyoloji teorileri ve evlilik gibi sosyal tabanlı kavramlar, sosyoloji mezunlarının daha çok bilgili oldukları alanlar. Evlilik-çift ve cinsel terapi gibi ülkemizde sıkça başvurulan konularda eğitim alarak da spesifik bir alanda uzmanlaşabilirsiniz.

Sosyoloji mezunu aile danışmanı olabilir mi sorusundan hareketle mezunların kendilerine katması gereken niteliklere değindik. Eğer sosyoloji mezunu olarak danışmanlık tarafında çalışmaya hazırsanız aile danışmanlığı eğitim sayfamıza göz atarak mesleğin ilk aşamasına geçebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
Aile Danışmanlığı Eğitimi

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı