Çift Terapisi Nedir? Neden Önemlidir?

Çift Terapisi Nedir? Neden Önemlidir?

Çift Terapisi Nedir? Neden Önemlidir?

Aile, evlilik ve genel olarak bir ilişki geçmişi, pek çok faktörden etkilenir. Ortaya bazen bir çatışma, sorun ya da çözümsüz zannedilen bir psikolojik rahatsız çıkabilir. Çift terapisi de bir ilişki yaşayan partnerlere açık olarak psikoterapi yöntemleriyle ilişkiyi derinlemesine ele alır.

Aile danışmanlığının bir dalı olan çift terapisi, ilişkinin taraflarını değerlendirerek ortaya çıkan durum hakkında bir değerlendirme sunar. Çiftlerin yaşadıkları sorunda ya da önemli yaşam geçişlerinde nasıl bir duygudurumuna sahip olduklarını tespit eder. Onları sağlıklı bir ruh hâline götürecek yolu açar. Peki daha geniş anlamlarıyla çift terapisi nedir, hangi durumlarda çift terapisine başvurmanız gerekir? Gelin bu soruları yanıtlayacak olan içeriğimize geçelim.

Neden Aile ve Çift Terapisi Almalısınız?

Aile terapistliği, evlilik sorunundan başlayarak her bir aile üyesini ilgilendiren tüm sorunları merkeze alır. Aile danışmanlığı alanında hizmet sunan aile terapisti de sorunun tespiti ve .çözümü için çeşitli danışmanlık becerilerini kullanır. Aile danışmanlığın bir alt konu başlığı olan çift terapisinde, ilişkinin gelişimi konu alındığı gibi sağlıklı bir şekilde sonlandırılması da terapiye dahildir.

Çiftlerin birbirlerinden beklentileri, iki kişinin farklı özelliklere sahip olduğu düşünüldüğünde doğal olarak farklıdır. Burada ilişkiyi devam ettiren şey, psikolojik ya da fiziksel şiddete varmadan tarafların birbiriyle tartışabilmeleridir. Gerçek anlamda bir tartışma ise çoğu kişinin bilmediği bir şey. Bundan dolayı da tarafların sağlıklı bir iletişim hâlindeyken birbirleriyle konuşmaları için terapiye başvurulabiliyor.

Terapi ve aile kavramı söz konusu olduğunda çoğu kişi de kendini açma konusunda istekli görünmüyor. Oysa aile ve ilişki, iletişim içerdiği ve her iletişim ortamı da bir şekilde psiko-sosyal durumu etkilediği için rahatsızlık düzeyi gitgide artabilir. Kişilerarası iletişim ve etkileşim olduğunda, ortamdaki hava da bir şekilde sizi etkileyebilir.

Romantik ilişkilerde de bu durum geçerlidir. Ya partneriniz ya siz veyahut ikiniz birden ilişkinin gidişatını baltalayacak bir durum sergileyebilirsiniz. Çift terapisinin önemi ise burada başlar. Terapide;

  • tekrarlanan çatışmaların nedenini,
  • dış faktörlerin etkilerini,
  • psiko-sosyal ruh hâlinizi
  • iletişiminizin genel seyrini ve
  • yaşam deneyimlerine birlikte hazırlanmayı öğrenirsiniz.

Neden Aile ve Çift Terapisi Almalısınız?

İlişkiyi sarsan ya da ilgilendiren konu başlıklarından biri de önemli yaşam deneyimlerinde ne yapacağınızı bilememektir. Örneğin, evliliğe hazırlanmak, çocuk sahibi olmak istemek veya taraflardan birinin bunları hazır hissetmemesi. Peki bu durumlar karşısında ne yapılabilir?

Çift ve evlilik terapisi, kendinizin dahi farkında olmadığınız duygudurumlarının açığa çıkarılması sağlar. Bazen taraflardan biri diğerine terapide açılmayı tercih edebilir. Bazen de kişinin ilişkide tekrarlanan korkular yaşadığı ortaya çıkar. Kısacası terapi; ilişki kapsamında sizi yoran tüm etkenlerin farkında olmaya ve farkındalıkla çözümü bulmanıza vesile olur

Çift Terapisi

Aile ve çift terapisi aşağıdaki durumlar mevzubahis olduğunda başvurabileceğiniz bir danışmanlık hizmeti sunar:

  • İlişkide İletişim ve Uyum Problemleri
  • Dış Faktörlerin İlişkiye Etki Etmesi (Sadece kişi olarak düşünmeyin, para, ülke, iş ve kariyer seçimi gibi.)
  • Taraflardan Birinin Ciddi Bir Sağlık Sorunu Yaşaması ve Birlikte Nasıl Yol İzleneceğinin Bilinmemesi
  • Ebeveynlik Becerileri Edinmek
  • Çocuk ile ilgili Planlardan Doğan Stres ve Korku
  • Sağlıklı Bir Ayrılık ve Boşanma Süreci Geçirmek
  • Ailedeki Psiko-Sosyal ve Kronik Rahatsızlıkların Etkileri
  • İlişkideki Beklenti ve Rollerin Belirsizliği

Yukarıdaki tüm sorun ve sıkıntıların çözümü için terapinin gerekli olmadığını düşünebilirsiniz. Evet, aslında terapiye ihtiyaç duymadan da çözüm yollarını keşfedebilirsiniz. Fakat derinleşen davranış kalıpları ve bir rahatsızlık yaratan psiko-sosyal durumlar için terapideki çözüm yollarından faydalanmanız gerekir. Bireysel terapi de çift ve evlilik terapisinde de mevcut durumu yaratan tıkanmışlık çözülür.

Kalıplaşan ve bir rutin hâline dönüşen her sorun, sizin psikolojinizi de olumsuz yönde etkileyecektir. Ayrıca eğer ebeveynseniz aileden çocuğa sirayet eden ve çocuğun bastırması sonucu ortaya çıkaracağı bir psikolojik rahatsızlığı da beslemiş olursunuz.

Çift Terapisi Almanın Yararları

Sağlıklı bir ruh sağlığı, bireyden topluma sirayet eden bir durum yaratır. Herkesin iyi hissetmeye hakkı vardır. Hele ki bir ilişki yaşayan ve bu ilişkinin sağlıklı bir şekilde sürmesini ya da sonlandırılmasını isteyen çoğu kişinin buna hakkı vardır. Çift ve genel olarak aile terapisinin amacı da budur. Bir aile üyesinin ya da ilişki yaşayan birinin iyi hissetmesine önayak olmak.

Çift terapisi hizmeti alarak olumlu yönde gelişim ve değişim yaşayabilirsiniz. İlişkinin temel gidişatını kavrayabilir ve sıkıntılı süreçlerde nasıl birlikte yol alacağınızı öğrenirsiniz Genel olarak çift terapisinin yararları şunlardır:

  • İletişimsizlikten kaynaklı sorunların aslı kökenini öğrenirsiniz ve bu sorunun nasıl çözülebileceğinin farkında olursunuz.
  • Dış kaynaklı müdahalelerin farkında olarak ilişkinizi nasıl etkilediğini öğrenirsiniz.
  • Bir döngü içine hapsedilmiş evliliğin nasıl değişmesi gerektiğini kavrarsınız.
  • Kendinizin ve partnerinizin süreçteki genel duygudurumlarını keşfedersiniz.
  • İlişkinizdeki ya da evliliğindeki yaşam deneyimlerine nasıl hazırlanabileceğinizi öğrenirsiniz.
  • Ayrılma ve boşanma sürecinde karşılıklı anlaşmayı nasıl sağlayabileceğinizi ve sağlıklı iletişim kurabileceğinizi bilirsiniz.

Genel olarak çift terapisi, geniş bir hizmet dahilinde sorun ya da çatışmanın çözülebileceğinin farkında olmanızı sağlar. Daha iyi ve sağlıklı bir ilişki ya da yaşam deneyiminin nasıl gerçekleşebileceğini aktarır. Burada önemli olan uzmanlık bilgisine sahip bir çift terapisiyle iş birliği hâlinde olmaktır.

Çift Terapisti Kimdir?

Çift terapistini uygulayan kişi aile danışmanı ya da kendini ifade ettiği hâliyle çift terapistidir. Aile danışmanı olarak çalışan çift terapisti, özellikle bu alana yoğunlaştıysa kendisini bu unvanla tanıtabilir. Çift ve daha geniş anlamıyla aile danışmanı olmak için ise uzmanlık içeren bir psikolojik danışmanlık eğitimi almak şarttır.

Ülkemizde aile danışmanı olmanın şartları arasında;

  • Sosyoloji, çocuk gelişimi, sosyal hizmet, psikolojik danışmanlık ve rehberlik, hemşirelik, tıp ve psikoloji bölümünden mezun olmak
  • İlgili bölümlerden mezun olanların lisansüstü aile danışmanlığı eğitimi almaları ya da aile danışmanlığı eğitim sertifikası almaları yer alır.

Dolayısıyla çiftleri de konu alan aile danışmanlığı için profesyonel bir eğitim geçmişine sahip olmak gerekir. Aynı zamanda danışmanın, mesleki bilgi birikimine katkı sunacak psikoloji eğitimlerinden de faydalanması lazımdır. Aile danışmanı, mesleki bilgi ve deneyim elde ettikçe daha spesifik bir alana yoğunlaşabilir. Çift terapisi örneğinde olduğu gibi evlilik veya ergen-gençlik terapisi üzerine de çalışabilir.

Halihazırdaki sorun ya da sorunlarınız için bir aile danışmanından yardım alacaksanız muhakkak danışmanın mesleki geçmişine göz atın. Özellikle evlilik ile ilgili bir danışmanlık hizmeti istiyorsanız terapistin akademik çalışmalarını, derneklerle olan iş birliğini ve çalışma konularını inceleyin.

Çift terapisi nedir sorusundan hareketle hangi durumlarda terapi alabileceğinize değindik. Unutmayın evlilik ve aile de özel bir konu olmaktan çok bireylerin oluşturduğu bir kavramdır. İlişkinizin huzursuz bir şekilde devam etmesi, sizden başlayarak yakın çevrenizi de etkisi altına alacaktır. Dolayısıyla gerekli durumlarda kendinizi rahatlatma ihtiyacını es geçmeyin.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı