Bilişim Teknolojileri Nedir ?

Bilişim Teknolojileri Nedir ?

Bilişim Teknolojileri Nedir ?

Bilişim teknolojileri bilgiyi , her türlü elektronik veriyi oluşturmak, bilgiyi işleme , depolama , güvenli hale getirme ve değiş tokuş etmek için herhangi bir bilgisayar, depolama, ağ ve diğer fiziksel cihazlar, altyapı ve süreçlerin kullanılmasıdır. Tipik olarak BT, kişisel veya eğlence amaçlı kullanılan teknolojinin aksine iş operasyonları bağlamında kullanılır. BT'nin ticari kullanımı hem bilgisayar teknolojisini hem de telekomünikasyonu kapsar.

Bilişim Nedir ?

Bilişim, veri ve bilgiyi insanların her gün kullandığı bilgiye dönüştürmek için dijital teknolojinin gücünden ve olanağından yararlanır. Bilgisayarın insan kullanımına yönelik bu güçlü odaklanma, insanların teknolojiyle mümkün olan en iyi ve en verimli şekilde etkileşim kurmasına yardımcı olur.

Bilişim teknolojilerii neleri kapsar?

BT departmanı, kuruluşun sistemlerinin, ağlarının, verilerinin ve uygulamalarının hepsinin birbirine bağlanmasını ve düzgün çalışmasını sağlar. BT ekibi üç ana alanı ele alır:

  • iş uygulamalarını, hizmetlerini ve altyapısını (sunucular, ağlar, depolama) dağıtır ve sürdürür;
  • uygulamaların , hizmetlerin ve altyapının performansını izler, optimize eder ve sorunlarını giderir;
  • uygulamaların, hizmetlerin ve altyapının güvenliğini ve yönetimini denetler.

Çoğu BT personelinin ekip içinde aşağıdakiler de dahil olmak üzere birkaç kilit alana giren farklı sorumlulukları vardır:

  • Yönetim:Sistemler, ağlar ve uygulamalar dahil olmak üzere bir BT ortamının günlük dağıtımını, işletimini ve izlenmesini yöneticiler yönetir. Yöneticiler genellikle yazılım yükseltmeleri, kullanıcı eğitimi, yazılım lisans yönetimi, satın alma, güvenlik, veri yönetimi ve iş süreci ve uyumluluk gereksinimlerine uyumu gözlemleme gibi bir dizi başka görevi yerine getirir.
  • Destek:Yardım masası personeli, soruları yanıtlama, bilgi toplama ve donanım ve yazılım için sorun giderme çabalarını yönlendirme konusunda uzmanlaşmıştır. BT desteği genellikle BT varlık ve değişiklik yönetimini içerir, yöneticilere tedarikte yardımcı olur, veri ve uygulamaların yedeklenmesi ve kurtarılması, günlüklerin ve diğer performans izleme araçlarının izlenmesi ve analiz edilmesi ve yerleşik destek iş akışlarının ve süreçlerinin izlenmesi konularında yardımcı olur.
  • Uygulamalar: İşletmeler, iş yapmak için yazılıma güvenir. Bazı uygulamalar, e-posta sunucusu uygulamaları gibi üçüncü taraflardan tedarik edilir ve dağıtılır. Ancak birçok kuruluş , kritik iş yetenekleri ve hizmetleri sunmak için gereken uygulamaları ve arayüzleri (API'ler gibi) oluşturan yetenekli geliştiricilerden oluşan bir kadroya sahiptir . Uygulamalar, çok çeşitli popüler dillerde kodlanabilir ve farklı uygulamalar arasında sorunsuz ve sorunsuz etkileşimler oluşturmak için diğer uygulamalarla entegre edilebilir. Geliştiricilere ayrıca etkileşimli iş web siteleri oluşturma ve mobil uygulamalar oluşturma görevi de verilebilir. Çevik veya sürekli geliştirme paradigmalarına yönelik eğilim, geliştiricilerin uygulamaları dağıtma ve izleme gibi BT operasyonlarıyla giderek daha fazla ilgilenmesini gerektiriyor.
  • Bilişim hukuku: İşletmeler, çeşitli hükümet ve endüstri tarafından yönlendirilen düzenleyici gereklilikleri yerine getirmekle yükümlüdür. BT personeli, bu tür kaynakların düzenleyici gereksinimleri karşılayan yerleşik iş yönetişim politikasına göre kullanılmasını sağlamak için iş verilerine ve uygulamalarına erişimin güvence altına alınmasında ve izlenmesinde önemli bir rol oynar. Bu tür personel, güvenlik görevleriyle derinden ilgilenir ve olası ihlalleri önlemek, tespit etmek, araştırmak ve bildirmek için hukuk ve iş ekipleriyle rutin olarak etkileşime girer.

Bilişim Teknolojileri Faydaları

BT İletişimi İyileştirir

E-postalar, 90'lı yıllarda çalışanların birbirleriyle etkileşim biçimini değiştirdi. Birçoğu mesaj iletmek için America Online'a akın etti ve dijital iletişime verilen yanıtların birine mektup göndermekten çok daha hızlı olduğunu gördü. E-posta iletişiminin eski günlerini aşan tek şey bir telefon görüşmesiydi.

Artık akıllı telefonlar ve sosyal medya sayesinde bir çalışan, doğru araçları kullanırsa iş arkadaşlarından birkaç saniye içinde yanıt alabiliyor. Bilgi teknolojisi, çalışanların ofiste değilken önemli bilgilere erişmesini sağlayan bulut bilişimi de doğurdu . Bulut depolamayı kullanırken bir sabit sürücüye bağlanmanıza gerek yoktur. O halde BT dünyası, iletişimi daha hızlı hale getirmek için ekstra adımları atlıyor.

Verimli iletişim, bir şirketin başarısının anahtarıdır ve BT, iletişimi kolaylaştırmaya yardımcı olur. Hızla bağlantılı ve geniş bir iş ortamında, çalışanları işe almak, kullanmak ve elde tutmak, sürekli iletişim ve işbirliğine dayalı çabalar gerektirir. BT'nin önemli bir yararı, hem harici hem de dahili iletişimi düzene koyma yeteneğidir.

Örneğin, Google Meet, Zoom ve Skype gibi video konferans ve çevrimiçi toplantı platformları, işletmelere gerçek zamanlı olarak uzaktan çalışma olanağı sunarak, müşterilerin yerinde bulunmasından veya uzaktan çalışan çalışanlarla etkileşime girmesinden kaynaklanan maliyetleri büyük ölçüde azaltır. BT sayesinde işletmeler, uluslararası tüketiciler ve tedarikçilerle neredeyse zahmetsizce bağlantı kurabilir ve iletişim kurabilir.

BT Maliyetleri Düşürür

Elbette iş hayatındaki adımları atmaktan bahsettiğinizde paradan tasarruf etme imkanı da var. Bilgi teknolojisinin en büyük 5 avantajından biri, şirketinizin banka hesabında para tutabilmesidir. Bazı insanlar, bazen bunaltıcı gelen ön maliyetler nedeniyle BT kavramından korkarlar. Gerçek şu ki, güncellenmiş bir sistem birkaç hafta içinde kendini amorti eder. İyileştirilmiş iletişim tek başına daha fazla üretkenliğe ve dolayısıyla artan kazançlara yol açar. Bilgi teknolojisi, tüm işletme sahiplerinin takip etmesi gereken bir yatırımdır.

BT'yi uygulamak başlangıçta pahalı görünse de, uzun vadede, bir kuruluşun yönetimsel ve operasyonel süreçlerini düzene sokarak önemli ölçüde maliyet etkin hale gelecektir. Temel olarak, bilgi ve iletişim teknolojisini iş dünyasında uygulamak, işletmelerin değer veya kaliteden ödün vermeden daha azıyla daha fazlasını elde etmelerini sağlar.

BT Stratejik Düşünmeyi Teşvik Eder

Daha iyi iletişim , daha eleştirel düşünmeye yol açar. Çalışanlar, bulut üzerinden bilgi aktarabileceklerini bildiklerinde iş arkadaşlarıyla nasıl iletişime geçecekleri konusunda daha az endişe duyarlar. Böylece, nasıl iletişim kurulacağını bulma stresi ortadan kalkarak, çalışanlar paylaşılan bilgileri alabilir ve iyileştirme için daha iyi stratejiler oluşturabilir. Bu nedenle, veri iletişiminin avantajlarından biri, daha etkili planlamaya yol açan daha fazla zamandır.

BT, bilgi aktarımını ve stratejik düşünmeyi teşvik ederek bir kuruluşun pazardaki rekabet gücü üstünlüğü geliştirmesine yardımcı olabilir. Örneğin, abonelik veri tabanlarından ve sosyal ağlardan yararlanarak şirketler, verileri daha önce hiç olmadığı kadar organize etme, yorumlama ve iletme olanağına kavuşuyor. Bu, işletmelere tüketicilere ve müşterilere benzersiz erişim sağlayarak şirketlerin daha iyi ve yenilikçi ürünler sunmalarına yardımcı oldu.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı