Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir? (Kanıtlanmış 10 Fayda)

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir? (Kanıtlanmış 10 Fayda)

Kitap Okumanın Faydaları Nelerdir? (Kanıtlanmış 10 Fayda)

Kitap okumanın zihinsel ve psikolojik kapasite artışı başta olmak üzere pek çok faydası vardır. Okuduğunuz her kitap size yeni fikirleri keşfetmek ve öğrenmek için sonsuz fırsatlar sunar. Okuduğunuzda bilgi ve bilgi edinirsiniz ve daha birçok faydaya da sahip olursunuz.

Düzenli kitap okuma alışkanlığı olmayan sayısız insandan biriyseniz, çok şey kaçırıyor olabilirsiniz.

Şimdi, ister roman ister kişisel gelişim kitapları seviyor olun, okumanın en önemli 10 faydasını inceleyelim.

1.Zihni Uyarır

Araştırmalar, düzenli olarak kitap okuyan insanların Alzheimer vb. hastalıkların ilerlemesini yavaşlatabileceğini (veya muhtemelen önleyebileceğini) göstermiştir, çünkü beyninizi aktif ve meşgul tutmak, güç kaybetmesini önler.

Tıpkı vücuttaki diğer kaslar gibi, beyin de onu güçlü ve sağlıklı tutmak için egzersize ihtiyaç duyar, bu nedenle “kullan ya da kaybet” ifadesi özellikle aklınıza geldiğinde uygundur. Yapboz yapmak ve satranç gibi oyunlar oynamak da bilişsel uyarıma yardımcı oluyor.

2.Stresi Azaltır

2009 yılında, bir grup araştırmacı , Amerika Birleşik Devletleri'ndeki sağlık bilimleri programlarında yoga , mizah ve okumanın öğrencilerin stres düzeyleri üzerindeki etkilerini ölçtü .

Çalışma, 30 dakikalık okumanın kan basıncını , kalp atış hızını ve psikolojik sıkıntı duygularını yoga ve mizah kadar etkili bir şekilde düşürdüğünü buldu .

Yazarlar şu sonuca varmışlardır: “Sağlık bilimi öğrencileri tarafından bildirilen yüksek stres düzeylerinin en sık belirtilen nedenlerinden biri zaman kısıtlamaları olduğundan, bu tekniklerden birinin 30 dakikası, çalışmalarından büyük miktarda zaman ayırmadan programlarına kolayca dahil edilebilir. ”

3.Bilgi Seviyenizi Artırır

Bilgi hayattaki en önemli şeylerin başında gelir. Ve hiç şüphe yok ki okudukça beyninize sürekli bilgi yükler ve yeni şeyler öğrenirsiniz. Edineceğiniz her yeni bilgi hayatta daha fazla avantaj sağlamanıza imkan verir.

Açık sözlü olmak ve iyi konuşmak her meslekte çok yardımcı olur ve üst düzey kişilerle özgüvenle konuşabileceğinizi bilmek, özgüveniniz için çok büyük bir destek olabilir. İyi okunan, iyi konuşulan ve çeşitli konularda bilgili olanlar, daha küçük kelime dağarcığına sahip ve edebiyat farkındalığı eksikliği olan kişilere göre daha hızlı (ve daha sık) terfi alma eğiliminde olduklarından, kariyerinize bile yardımcı olabilir. bilimsel buluşlar ve küresel olaylar.

4. Kelime Dağarcığınızı Geliştirir

Ne kadar çok okursanız, o kadar çok kelimeye maruz kalırsınız ve kaçınılmaz olarak günlük kelime dağarcığınıza girerler.

Açık sözlü olmak ve iyi konuşmak her meslekte çok yardımcı olur ve üst düzey kişilerle özgüvenle konuşabileceğinizi bilmek, özgüveniniz için çok büyük bir destek olabilir. İyi okunan, iyi konuşulan ve çeşitli konularda bilgili olanlar, daha küçük kelime dağarcığına sahip ve edebiyat farkındalığı eksikliği olan kişilere göre daha hızlı (ve daha sık) terfi alma eğiliminde olduklarından, kariyerinize bile yardımcı olabilir. bilimsel buluşlar ve küresel olaylar.

5.Hafızanızı Geliştirir

Şaşırtıcı bir şekilde, kitap okuyarak yarattığınız her yeni bellek, yeni nöron(beyin yolları) oluşturur ve ruh hallerini dengelemenin yanı sıra kısa süreli hafıza hatırlamaya yardımcı olan mevcut olanları güçlendirir.

Büyüyen bir araştırma grubu, okumanın kelimenin tam anlamıyla fikrinizi değiştirdiğini gösteriyor.

Araştırmacılar, MRI taramalarını kullanarak onaylanmış okumanın beyindeki karmaşık bir devreler ve sinyaller ağını içerdiğini. Okuma yeteneğiniz olgunlaştıkça, bu ağlar da daha güçlü ve daha karmaşık hale gelir

2013 yılında araştırmacılar, roman okumanın beyin üzerindeki etkisini ölçmek için fonksiyonel MRI taramaları kullandılar. Çalışma katılımcıları 9 gün boyunca “Pompeii” romanını okudular. Hikayede gerilim arttıkça, beynin giderek daha fazla alanı aktiviteyle aydınlandı.

Beyin taramaları, okuma periyodu boyunca ve sonraki günler boyunca, özellikle hareket ve ağrı gibi fiziksel duyumlara yanıt veren beynin somatosensoriyel korteksinde , beyin bağlantısının arttığını gösterdi .

6.Analitik Düşünme Becerilerinizi Geliştirir

Hiç harika bir gizem romanı okudunuz ve kitabı bitirmeden önce gizemi kendiniz çözdünüz mü? Eğer öyleyse, sağlanan tüm ayrıntıları not ederek ve bunları “boşverenleri” belirlemek için sıralayarak eleştirel ve analitik düşünmeyi işe koyabildiniz.

Ayrıntıları analiz etme yeteneği aynı zamanda olay örgüsünü eleştirmeye geldiğinde de işe yarar; iyi yazılmış bir parça olup olmadığını, karakterlerin uygun şekilde geliştirilip geliştirilmediğini, hikayenin akıcı olup olmadığını vb. belirlemek.

Kitabı başkalarıyla tartışma fırsatınız olursa, ilgili tüm yönleri gerçekten düşünmek için zaman ayırdığınız için görüşlerinizi açıkça belirtebileceksiniz.

Kitaplar, empati yeteneğini de geliştirir. Empati, en basit haliyle, olay ve durumlara başkalarının bakış açıları ile bakabilmektir.

7.Odaklanma ve Konsantrasyonu Geliştirir

Kitap okumak odaklanmayı ve konsantrasyonu geliştirir.

İnternet çılgınlığı dünyamızda, her gün birden fazla görevi yerine getirirken dikkatler aynı anda milyonlarca farklı yöne çekiliyor.

5 dakikalık tek bir aralıkta, ortalama bir kişi zamanını bir görev üzerinde çalışmak, e-postaları kontrol etmek, birkaç kişiyle sohbet etmek (gchat, skype vb. aracılığıyla), twitter'a göz kulak olmak, akıllı telefonunu izlemek, ve iş arkadaşları ile etkileşim. Bu tip benzeri davranışlar , stres seviyelerinin yükselmesine neden olur ve üretkenliğimizi düşürür .

Bir kitap okuduğunuzda, tüm dikkatiniz hikayeye odaklanır - dünyanın geri kalanı öylece kaybolur ve kendinizi kitaptaki her ince ayrıntıya kaptırabilirsiniz.

İşe başlamadan önce 15-20 dakika okumayı deneyin (örneğin sabah işe giderken, toplu taşıma kullanıyorsanız) ve ofise vardığınızda ne kadar daha odaklandığınıza şaşıracaksınız.

8.Yazma Becerinizi Geliştirir

Bu, kelime dağarcığınızın genişlemesi ile beraber gider.

Başka yazarların ritmini, akıcılığını ve yazı stillerini gözlemlemek her zaman kendi çalışmanızı etkileyeceğinden, yayınlanmış, iyi yazılmış bir çalışmaya maruz kalmanın kişinin kendi yazısı üzerinde belirgin bir etkisi vardır.

Müzisyenlerin birbirini etkilemesi ve ressamların önceki ustaların kurduğu teknikleri kullanması gibi, yazarlar da başkalarının eserlerini okuyarak nesir yapmayı öğrenirler.

9.Huzurunuzu Artırır

İyi bir kitap okumaya eşlik eden rahatlamaya ek olarak, okuduğunuz konunun muazzam bir iç huzur ve sükunet getirmesi mümkündür.

Manevi metinleri okumak kan basıncını düşürebilir ve muazzam bir sakinlik duygusu getirebilir, kendi kendine yardım kitaplarını okumanın belirli duygudurum bozuklukları ve hafif zihinsel hastalıklardan muzdarip insanlara yardımcı olduğu gösterilmiştir . [5]

10.Ücretsiz Bir Eğlence Sunar

Birçoğumuz kitap satın almayı sevsek de, ileride başvurmak üzere onlara açıklama ekleyebilmemize ve kulaktan dolma sayfalara sahip olmamıza rağmen, oldukça pahalı olabilirler.

Düşük bütçeli eğlence için yerel kütüphanenizi ziyaret edebilir ve orada ücretsiz olarak sunulan sayısız kitabın ihtişamının tadını çıkarabilirsiniz . Kütüphanelerde akla gelebilecek her konuda kitaplar bulunur ve stoklarını değiştirdikleri ve sürekli yeni kitaplar aldıkları için okuma materyalleriniz asla tükenmez.

Yerel bir kütüphanesi olmayan bir bölgede yaşıyorsanız veya hareket engelliyseniz ve bir kütüphaneye kolayca ulaşamıyorsanız, çoğu kütüphanede kitaplarını okuyabilmeniz için PDF veya ePub formatında mevcuttur. Telefonunuzda veya bilgisayarınızı kullanarak da kitap okuyabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Hızlı Okuma Kursu
Hızlı Okuma Kursu

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı