Nicel Araştırma Nedir, Yöntemleri, Türleri ve Örnekleri

Nicel Araştırma Nedir, Yöntemleri, Türleri ve Örnekleri

Nicel Araştırma Nedir, Yöntemleri, Türleri ve Örnekleri

Nicel araştırma, niceliksel veriler toplayarak ve istatistiksel, matematiksel veya hesaplama teknikleri uygulayarak fenomenlerin sistematik bir araştırması olarak tanımlanır. Nicel araştırma bilgi toplayan mevcut ve potansiyel müşterilere örnekleme yöntemleri kullanarak ve çevrim içi anketlet göndererek anket sonuçlarını sayısal şeklinde tasvir edilebilir. Bu rakamları dikkatli bir şekilde anladıktan sonra bir ürün veya hizmetin geleceğini tahmin etmek ve buna göre değişiklikler yapmaktır.

Nicel araştırmaya bir örnek , hasta hastaneye girdiğinde bir doktorun hastayla ilgilenmek için harcadığı süreyi anlamak için yapılan ankettir. Bir doktorun bir hastayı görmesi ne kadar zaman aldığı, hastanın hastaneye ne sıklıkta geldiği ve benzeri diğer soruları sormak için bir hasta memnuniyeti anketi şablonu uygulanabilir.

Nicel sonuç araştırması çoğunlukla sosyal bilimlerde, araştırma çalışmasından nicel veriler toplamak için yukarıda kullanılan istatistiksel yöntemler kullanılarak yürütülür. Bu araştırma yönteminde, araştırmacılar ve istatistikçiler, söz konusu nicelikle ilgili matematiksel çerçeveler ve teoriler kullanırlar.

Nicel araştırma şablonları nesnel, ayrıntılı ve çoğu zaman araştırma amaçlıdır. Bu araştırma yönteminden elde edilen sonuçlar mantıklı, istatistiksel ve tarafsızdır. Veri toplama, yapılandırılmış bir yöntem kullanılarak gerçekleşti ve tüm popülasyonu temsil eden daha büyük örneklemler üzerinde gerçekleştirildi.

Yukarıda belirtildiği gibi, nicel araştırma veri odaklıdır. Nicel araştırma yapmak için iki yöntem vardır. Onlar:

  • Birincil nicel araştırma yöntemleri
  • İkincil nicel araştırma yöntemleri

Birincil nicel araştırma yöntemleri

Dört farklı türde nicel araştırma yöntemi vardır:

Birincil nicel araştırma, pazar araştırması yapmak için en yaygın kullanılan yöntemdir . Birincil araştırmanın ayırt edici özelliği, araştırmacının daha önce yapılmış araştırmalardan toplanan verilere dayanmak yerine doğrudan veri toplamaya odaklanmasıdır. Birincil nicel araştırma tasarımı, süreç akışının yanı sıra üç ayırt edici parçaya ayrılabilir. Onlar:

A. Teknikler ve Çalışma Türleri

1.Anket Araştırması

Anket Araştırması , tüm nicel sonuç araştırma metodolojileri ve çalışmaları için en temel araçtır. Anketler, çevrimiçi anketler, kağıt anketler, web-intercept anketleri vb. gibi çeşitli türleri kullanarak bir katılımcı örneğine sorular sormak için kullanılır. Her küçük ve büyük kuruluş, müşterilerinin ürünleri ve hizmetleri hakkında ne düşündüğünü anlamak ister, yeni özelliklerin piyasada ne kadar iyi olduğu ve bu tür diğer ayrıntılar.

Anket araştırması yaparak, bir kuruluş birden fazla anket sorusu sorabilir, bir müşteri havuzundan veri toplayabilir ve bu toplanan verileri sayısal sonuçlar üretmek için analiz edebilir. Herhangi bir araştırma için veri toplamanın ilk adımıdır.

Bu tür araştırmalar, belirli bir hedef kitle grubuyla yürütülebileceği gibi, karşılaştırmalı analizlerle birlikte birden fazla grup arasında da yürütülebilir. Bu tür bir araştırma için bir ön koşul, örneklemin rastgele seçilmiş üyelere sahip olmasıdır. Bu şekilde, bir araştırmacı, rastgele seçim kullanılarak çok çeşitli katılımcılara hitap edileceğinden, elde edilen sonuçların doğruluğunu kolayca koruyabilir. Geleneksel olarak anket araştırması yüz yüze veya telefon görüşmeleri yoluyla yürütülürken, e-posta veya sosyal medya gibi çevrimiçi ortamlarda kaydedilen ilerlemeyle birlikte anket araştırmaları çevrimiçi ortamlara da yayılmıştır.

Geleneksel olarak anket araştırması yüz yüze veya telefon görüşmeleri yoluyla yürütülürken, e-posta veya sosyal medya gibi çevrimiçi ortamlarda kaydedilen ilerlemeyle birlikte anket araştırmaları çevrimiçi ortamlara da yayılmıştır.

Eldeki süreye ve gereken veri türüne göre seçilebilecek iki tür anket vardır :

Kesitsel araştırmalar: Kesitsel araştırmalar , araştırmacının belirli bir zamanda hedef popülasyonun bir örneğinden veri toplamayı amaçladığı durumlarda yürütülen gözlemsel anketlerdir. Araştırmacılar belirli bir zamanda çeşitli değişkenleri değerlendirebilir. Veri anketin bu tür için kabul edilen değişkenler dışındaki tüm değişkenlerde benzerliği tasvir insanlardan olduğunu kullanılarak toplanan araştırma . Anket boyunca, bu tek değişken sabit kalacaktır.

  • Kesitsel anketler perakende, KOBİ'ler ve sağlık sektörlerinde popülerdir. Değişken ekosistemindeki herhangi bir parametreyi değiştirmeden bilgi toplanır.
  • Kesitsel bir anket araştırma yöntemi kullanılarak, birden fazla örnek analiz edilebilir ve karşılaştırılabilir.
  • Bu tür anket araştırması kullanılarak birden fazla değişken değerlendirilebilir.
  • Kesitsel araştırmaların tek dezavantajı, değişkenleri genellikle sürekli bir zaman çerçevesinde değil belirli bir zamanda değerlendirdiği için değişkenlerin neden-sonuç ilişkisinin kurulamamasıdır.

Boylamsal anketler: Boylamsal anketler aynı zamanda gözlemsel anketlerdir, ancak kesitsel anketlerden farklı olarak, yanıtlayan davranış ve düşünce süreçlerindeki bir değişikliği gözlemlemek için boylamsal anketler çeşitli zaman dilimlerinde yürütülür. Bu süre günler, aylar, yıllar ve hatta on yıllar olabilir. Örneğin, 5 yaş üstü gençlerin satın alma alışkanlıklarındaki değişimi analiz etmeyi planlayan bir araştırmacı boylamsal araştırmalar yapacaktır.

  • Kesitsel araştırmalarda, aynı değişkenler belirli bir zaman noktasında değerlendirilirken, boylamsal araştırmalarda farklı değişkenler farklı zaman aralıklarında analiz edilebilir.
  • Boylamsal araştırmalar tıp ve uygulamalı bilimler alanında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu iki alan dışında, pazar trendindeki değişimi gözlemlemek, müşteri memnuniyetini analiz etmek veya ürün/hizmet hakkında geri bildirim almak için de kullanılırlar.
  • Olayların sırasının çok önemli olduğu durumlarda, boylamsal araştırmalar kullanılır.
  • Araştırmacılar, sonuçlandırmadan önce kapsamlı bir şekilde incelenmesi gereken araştırma konuları olduğunda, boylamsal araştırmalara güvendiklerini söylüyorlar.
2.Korelasyon araştırması

İki varlık arasındaki karşılaştırma değişmezdir. Birbirine sıkı sıkıya bağlı iki varlık arasında ve birinin diğerini nasıl etkilediği ve sonunda gözlemlenen değişikliklerin neler olduğu arasında bir ilişki kurmak için korelasyon araştırması yapılır. Bu araştırma yöntemi, doğal olarak oluşan ilişkilere değer vermek için yürütülür ve bu nicel araştırma yöntemini başarıyla yürütmek için en az iki farklı grup gerekir. Çeşitli yönler üstlenmeden, iki grup veya varlık arasında bir ilişki kurulmalıdır.

Araştırmacılar, matematiksel analiz yöntemlerini kullanarak iki veya daha fazla değişkeni ilişkilendirmek için bu nicel araştırma tasarımını kullanır. Değişkenler arasındaki örüntüler, ilişkiler ve eğilimler, orijinal kurulumlarında var oldukları şekilde sonuçlandırılır. Bu değişkenlerden birinin diğeri üzerindeki etkisi, iki değişken arasındaki ilişkiyi nasıl değiştirdiği ile birlikte gözlemlenir. Araştırmacılar, istenen sonuçları elde etmek için değişkenlerden birini manipüle etme eğilimindedir.

İdeal olarak, yalnızca korelasyonel araştırmalara dayalı sonuçlar çıkarılmaması tavsiye edilir. Bunun nedeni, iki değişkenin senkronize olması durumunda birbiriyle ilişkili olmasının zorunlu olmamasıdır.

İlişkisel Araştırma Soruları Örneği:
- Stres ve depresyon arasındaki ilişki.
- Şöhret ve para arasındaki denklem.
-Üçüncü sınıf bir sınıftaki etkinlikler ve öğrencileri arasındaki ilişki.

3.Nedensel karşılaştırmalı araştırması

Bu araştırma yöntemi esas olarak karşılaştırma faktörüne bağlıdır. Yarı deneysel araştırma olarak da adlandırılan bu nicel araştırma yöntemi, araştırmacılar tarafından, bir değişkenin diğer bağımsız değişkene bağlı olduğu iki veya daha fazla değişken arasındaki neden-sonuç denklemini sonuçlandırmak için kullanılır. Bağımsız değişken kurulur ancak manipüle edilmez ve bağımlı değişken üzerindeki etkisi gözlemlenir. Bu değişkenler veya gruplar, doğal düzende var oldukları gibi oluşturulmalıdır. Bağımlı ve bağımsız değişkenler her zaman bir grupta var olacağından, tüm faktörler göz önünde bulundurularak sonuçların dikkatli bir şekilde oluşturulması tavsiye edilir.

Nedensel karşılaştırmalı araştırma, iki değişkenin istatistiksel analiziyle sınırlı değildir, aynı değişikliklerin etkisi altında çeşitli değişkenlerin veya grupların nasıl değiştiğini analiz etmeye kadar uzanır. Bu araştırma, iki veya daha fazla değişken arasında var olan ilişkinin türünden bağımsız olarak yürütülür. İstatistiksel analiz, bu nicel araştırma yöntemi kullanılarak elde edilen sonucu belirgin bir şekilde sunmak için kullanılır.

Nedensel-Karşılaştırmalı Araştırma Soruları Örneği:

-Uyuşturucunun bir genç üzerindeki etkisi.
- İyi bir eğitimin birinci sınıf öğrencisi üzerindeki etkisi.
-Afrika köylerinde önemli miktarda gıda sağlanmasının etkisi.

4.Deneysel Araştırma

Gerçek deney olarak da bilinen bu araştırma yöntemi bir teoriye dayanır. Deneysel araştırma , adından da anlaşılacağı gibi, genellikle bir veya daha fazla teoriye dayanır. Bu teori geçmişte kanıtlanmamıştır ve sadece bir varsayımdır. Deneysel araştırmada, ifadeyi kanıtlama veya çürütme etrafında bir analiz yapılır. Bu araştırma yöntemi doğa bilimlerinde kullanılmaktadır. Geleneksel araştırma yöntemleri modern tekniklerden daha etkilidir.

Deneysel araştırmalarda birden fazla teori olabilir. Teori, doğrulanabilen veya çürütülebilen bir ifadedir.

İfade oluşturulduktan sonra, geçerli veya geçersiz olup olmadığı anlaşılmaya çalışılır. Bu tür nicel araştırma yöntemi, doğru veya yanlış olduğunun kanıtlanması gereken çeşitli ifadeler olduğu için çoğunlukla doğa veya sosyal bilimlerde kullanılır.

  • Geleneksel araştırma yöntemleri, modern tekniklerden daha etkilidir
  • Sistematik öğretim programları, okulla başa çıkmakta zorlanan çocuklara yardımcı olur.
  • Hasta ebeveynler için sorumlu hemşire kadrosuna sahip olmak bir nimettir.

B. Veri toplama metodolojileri

Birincil nicel araştırmada ikinci büyük adım veri toplamadır . Veri toplama, örnekleme yöntemlerine ve anketler ve anketler kullanılarak veri toplamaya ayrılabilir.

Veri toplama metodolojileri: Örnekleme Yöntemleri

Nicel araştırma için iki ana örnekleme yöntemi vardır: Olasılıklı ve Olasılıksız örnekleme .

Olasılık örneklemesi: Bir popülasyondan bireyleri filtrelemek ve olasılık örneklemesinde örnekler oluşturmak için bir olasılık teorisi kullanılır . Bir örneğin katılımcıları rastgele seçim süreçleri seçilir. Hedef kitlenin her bir üyesi, örneklemden seçilmek için eşit fırsata sahiptir.

Dört ana olasılık örneklemesi türü vardır:

  • Basit rastgele örnekleme: Adından da anlaşılacağı gibi, basit rastgele örnekleme, bir örnek için rastgele bir öğe seçiminden başka bir şey değildir. Bu örnekleme tekniği, hedef popülasyonun oldukça büyük olduğu durumlarda uygulanır.
  • Tabakalı rastgele örnekleme: Tabakalı rastgele örnekleme yönteminde büyük bir popülasyon gruplara (tabakaya) ayrılır ve bir örneklemin üyeleri bu tabakalardan rastgele seçilir. Çeşitli ayrılmış katmanlar ideal olarak birbiriyle örtüşmemelidir.
  • Küme örnekleme: Küme örnekleme , ana bölümün genellikle coğrafi ve demografik bölümleme parametreleri kullanılarak kümelere ayrıldığı bir olasılık örnekleme yöntemidir.
  • Sistematik örnekleme: Sistematik örnekleme , örneğin başlangıç ​​noktasının rastgele seçildiği ve diğer tüm unsurların sabit bir aralık kullanılarak seçildiği bir tekniktir. Bu aralık, popülasyon boyutunun hedef örnek boyutuna bölünmesiyle hesaplanır.

Olasılıksız örnekleme: Olasılıksız örnekleme, araştırmacının bilgi ve deneyiminin örnek oluşturmak için kullanıldığı yerdir. Araştırmacının katılımı nedeniyle, hedef popülasyonun tüm üyelerinin bir örneklemin parçası olmak üzere seçilme olasılığı eşit değildir.

Beş olasılık dışı örnekleme modeli vardır:

  • Kolaylık örnekleme: In kolaylık örnekleme araştırmacı olan yakınlıklarını: Bir numunenin elemanları sadece nedeniyle bir asal nedeni seçilir. Bu örneklerin uygulanması, başka bir seçim parametresi olmadığı için hızlı ve kolaydır.
  • Ardışık örnekleme: Ardışık örnekleme , araştırmacıların tek bir öğeyi veya örneklem grubunu seçebilmeleri ve önemli bir süre boyunca ardışık olarak araştırma yapabilmeleri ve ardından aynı işlemi diğer örneklerle gerçekleştirebilmeleri dışında kolayda örneklemeye oldukça benzer.
  • Kota örneklemesi:Kota örneklemesi kullanma , araştırmacılar tabakalarını oluşturmak üzere hedef özelliklerin ve kişilikleri ile ilgili bilgilerini kullanarak öğeleri seçebilirsiniz. Daha sonra, araştırmacının anlayışına göre, çeşitli katmanlardan üyeler örneklemin bir parçası olarak seçilebilir.
  • Kartopu örneklemesi:Kartopu örneklemesi , iletişim kurulması ve bilgi alınması zor olan hedef kitlelerle yapılır. Araştırma için hedef kitlenin bir araya getirilmesinin nadir olduğu durumlarda popülerdir.
  • Yargısal örnekleme:Yargısal örnekleme, örneklerin yalnızca araştırmacının deneyim ve becerisine dayalı olarak oluşturulduğu olasılıksız örnekleme yöntemidir.
Veri toplama metodolojileri: Anketleri kullanma

Örnek belirlendikten sonra, nicel araştırma için , veri toplamak için anketler kullanılabilir.

Birincil nicel araştırma için anketleri kullanma

Bir Anket ilgi çeşitli konularda bilgi ve bilgi edinme gibi cevap verenlerin önceden tanımlanmış gruptan veri toplamak için kullanılan bir araştırma yöntemi olarak tanımlanmaktadır. Anket dağılımının kolaylığı ve araştırma süresine ve araştırma amacına bağlı olarak ulaşılabilen çok sayıda insan, onu nicel sonuç araştırması yürütmenin en önemli yönlerinden biri haline getirmektedir.

Temel ölçüm seviyeleri – nominal, sıra, aralık ve oran ölçekleri

Orada dört ölçüm ölçekler bir ankette çoktan seçmeli soru oluşturma temelidir. Temelleri olmadan çoktan seçmeli soru oluşturulamayan nominal, sıralı, aralıklı ve oranlı ölçüm ölçekleridir. Bu nedenle, sağlam bir anket geliştirebilmek için bu ölçüm seviyelerini anlamak çok önemlidir.

Farklı soru türlerinin kullanımı

Nicel araştırma yapmak için, bir ankette kapalı uçlu sorular kullanılmalıdır. Anlamsal diferansiyel ölçek soruları, derecelendirme ölçeği soruları vb. gibi çoktan seçmeli sorular dahil olmak üzere birden fazla soru türünün bir karışımı olabilirler.

Anket Dağıtımı ve Anket Verisi Toplama

Yukarıda, birincil nicel araştırma yapmak için anket tasarımıyla birlikte bir anket oluşturma sürecini gördük. Veri toplamak için anket dağılımı, anket sürecinin bir diğer önemli yönüdür. Anket dağıtımının farklı yolları vardır. En sık kullanılan yöntemlerden bazıları şunlardır:

  • E-posta: E-posta yoluyla anket göndermek, anket dağıtımının en yaygın kullanılan ve en etkili yöntemidir. Bu yöntemde yanıtlama oranı yüksektir çünkü yanıtlayanlar markanızdan haberdardır. Anket yanıtlarını göndermek ve toplamak için QuestionPro e-posta yönetimi özelliğini kullanabilirsiniz.
  • Katılımcıları satın alın:Bir anketi dağıtmanın ve birincil nicel araştırma yürütmenin bir başka etkili yolu da bir örneklem kullanmaktır. Ankete katılanlar bilgili oldukları ve kendi istekleriyle panelde oldukları için yanıtlar çok daha fazladır.
  • Anketi bir web sitesine yerleştirme: Anket açıldığında, anketi yanıtlayan kişi zaten markaya çok yakın olduğundan, bir web sitesine anket yerleştirmek yanıt sayısını artırır.
  • Sosyal dağıtım: Anketi dağıtmak için sosyal medyayı kullanmak, markadan haberdar olan insanlardan daha fazla sayıda yanıt toplamaya yardımcı olur.
  • QR kodu:QuestionPro QR kodları, anketin URL'sini saklar. Bu kodu dergilerde, tabelalarda, kartvizitlerde veya hemen hemen her nesnede/ortamda yazdırabilir/yayınlayabilirsiniz.
  • SMS anketi: Çok sayıda yanıt toplamak için anket yürütmenin hızlı ve zaman açısından verimli bir yolu SMS anketidir.
Anket Örneği

C. Veri toplama metodolojileri

Birincil nicel araştırma tasarımının üçüncü yönü veri analizidir . Ham verilerin toplanmasından sonra, bu araştırmadan istatistiksel çıkarımlar elde etmek için bu verilerin bir analizi yapılmalıdır. Sonuçları araştırmanın amacı ile ilişkilendirmek ve sonuçların istatistiksel uygunluğunu belirlemek önemlidir.

Araştırmanın veri toplama süreci için dikkate alınmayan yönlerini dikkate almak ve planlanan ile gerçekte yürütülen arasındaki farkı raporlamak önemlidir.

Daha sonra nicel verileri analiz etmek için SWOT, Conjoint, Cross-tabulation vb. gibi kesin istatistiksel analiz yöntemlerinin seçilmesi gerekir.

  • SWOT analizi: SWOT Analizi , Güçlü Yönler, Zayıf Yönler, Fırsatlar ve Tehdit analizinin kısaltmasıdır. Kuruluşlar, iyileştirme için etkili stratejiler geliştirmek amacıyla performanslarını dahili ve harici olarak değerlendirmek için bu istatistiksel analiz tekniğini kullanır.
  • Konjoint Analizi: Konjoint Analizi , bireylerin karmaşık satın alma kararlarını nasıl aldıklarını öğrenmek için bir pazar analizi yöntemidir. Takaslar, bir bireyin günlük faaliyetlerinde yer alır ve bunlar, karmaşık bir ürün/hizmet seçenekleri listesinden karar verme yeteneklerini yansıtır.
  • Çapraz tablolama: Çapraz tablolama , araştırma çalışmasının çeşitli parametreleri dahilinde ilişkileri, kalıpları ve eğilimleri belirleyen ön istatistiksel piyasa analizi yöntemlerinden biridir.
  • TURF Analizi: Totally Unduplicated Reach and Frequency Analysis'in kısaltması olan TURF Analysis , uygun bir iletişim kaynağının erişiminin ve bu iletişimin frekansının analiz edileceği durumlarda gerçekleştirilir. Bir hedef pazarın potansiyelini anlamak için kullanılır.

Güven aralığı, hata payı vb. gibi çıkarımsal istatistik yöntemleri daha sonra sonuçları sağlamak için kullanılabilir.Güven aralığı, hata payı vb. gibi çıkarımsal istatistik yöntemleri daha sonra sonuçları sağlamak için kullanılabilir.

İkincil nicel araştırma yöntemleri

İkincil nicel araştırma veya masa başı araştırma, halihazırda var olan verileri veya ikincil verileri kullanmayı içeren bir araştırma yöntemidir. Mevcut veriler, araştırmanın genel etkinliğini artırmak için özetlenir ve derlenir.

Bu araştırma yöntemi, internet, devlet kaynakları, kütüphaneler, araştırma raporları vb. gibi mevcut veri kaynaklarından nicel verilerin toplanmasını içerir. İkincil nicel araştırma , birincil nicel araştırmalardan toplanan verilerin doğrulanmasına yardımcı olur ve ayrıca güçlendirmeye veya kanıtlamaya yardımcı olur. veya daha önce toplanan verileri çürütmek.

Aşağıda yaygın olarak kullanılan beş ikincil nicel araştırma yöntemi bulunmaktadır:

  1. İnternette mevcut veriler: İnternet ve mobil cihazların yüksek penetrasyonuyla, interneti kullanarak nicel araştırma yapmak giderek daha kolay hale geldi. Çoğu araştırma konusuyla ilgili bilgiler çevrimiçi olarak mevcuttur ve bu, birincil nicel verilerin geçerliliğini artırmaya ve daha önce toplanan verilerin uygunluğunu kanıtlamaya yardımcı olur.
  2. Devlet ve hükümet dışı kaynaklar: İkincil nicel araştırmalar, pazar araştırması raporlarıyla ilgilenen devlet ve hükümet dışı kaynakların yardımıyla da yürütülebilir. Bu veriler son derece güvenilir ve derinlemesinedir ve dolayısıyla nicel araştırma tasarımının geçerliliğini artırmak için kullanılabilir.
  3. Halk kütüphaneleri: Artık nicel araştırma yapmak için çok az kullanılan bir yöntem olsa da, yine de güvenilir bir bilgi kaynağıdır. Halk kütüphanelerinde daha önce yapılmış önemli araştırmaların kopyaları bulunur. Onlar, bilgilerin çıkarılabileceği değerli bilgi ve belgelerin bir deposudur.
  4. Eğitim kurumları: Eğitim kurumları birden fazla konuda derinlemesine araştırma yapar ve bu nedenle yayınladıkları raporlar nicel araştırmalarda önemli bir doğrulama kaynağıdır.
  5. Ticari bilgi kaynakları: Yerel gazeteler, dergiler, dergiler, radyo ve TV istasyonları, ikincil nicel araştırma için veri elde etmek için harika bir kaynaktır. Bu ticari bilgi kaynakları, ekonomik gelişmeler, siyasi gündem, pazar araştırması, demografik segmentasyon ve benzeri konularda derinlemesine, ilk elden bilgilere sahiptir.

Nicel Araştırma Özellikleri

Nicel araştırmanın bazı ayırt edici özellikleri şunlardır:

  • Yapılandırılmış araçlar: Nicel veri toplamak için anketler, anketler veya anketler gibi yapılandırılmış araçlar kullanılır. Bu tür yapı yöntemlerini kullanmak, ankete katılanlardan derinlemesine ve eyleme geçirilebilir verilerin toplanmasına yardımcı olur.
  • Örneklem büyüklüğü: Hedef pazarı temsil eden önemli bir örneklem büyüklüğü üzerinde nicel araştırma yapılır . Araştırma amacını güçlendirmek için örneklem türetilirken uygun örnekleme yöntemleri kullanılmalıdır.
  • Kapalı uçlu sorular: Araştırmanın amacına göre kapalı uçlu sorular oluşturulur. Bu sorular nicel verilerin toplanmasına yardımcı olur ve dolayısıyla nicel araştırmalarda yaygın olarak kullanılır.
  • Önceki çalışmalar: Katılımcılardan geri bildirim toplanmadan önce araştırma konusuyla ilgili çeşitli faktörler incelenir.
  • Nicel veriler: Genellikle nicel veriler tablolar, çizelgeler, grafikler veya sayısal olmayan herhangi bir formla temsil edilir. Bu, pazar araştırmasının geçerliliğini kanıtlamanın yanı sıra toplanan verilerin anlaşılmasını kolaylaştırır.
  • Sonuçların genelleştirilmesi: Bu araştırma yönteminin sonuçları, iyileştirme için uygun eylemlerin gerçekleştirilmesi için tüm popülasyona genellenebilir.

Nicel araştırma örnekleri

Bazı nicel araştırma örnekleri şunlardır:

1.Herhangi bir kuruluş müşteri memnuniyeti (CSAT) anketi yapmak isterse , müşteri memnuniyeti anketi şablonu kullanılabilir. Bu anket aracılığıyla bir kuruluş, ürün kalitesi, fiyatlandırma, müşteri deneyimi vb. gibi birden fazla parametreye dayalı olarak müşterinin zihninde markanın veya kuruluşun iyi niyetine ilişkin nicel veriler ve metrikler toplayabilir. Net promotör puanı (NPS) sorusu , matris tablosu soruları, analiz edilebilecek ve üzerinde çalışılabilecek sayılar şeklinde veri sağlayan sorular.

2.Nicel araştırmanın başka bir örneği, bir etkinlik yürüten ve etkinlik katılımcılarından etkinlikten gördükleri değer hakkında geri bildirim toplayan bir kuruluştur. Organizasyon, bir etkinlik anketi şablonu kullanarak , satış, etkinlik öncesi ve sonrası, organizasyonu arkadaşlarına ve meslektaşlarına tavsiye etme olasılığı, otel tercihleri ​​gibi etkinliğin çeşitli aşamalarında müşterilerin memnuniyet düzeyleri hakkında eyleme geçirilebilir geri bildirimtoplayabilir. gelecekteki olaylar ve benzeri sorular.

Nicel araştırmanın avantajları nelerdir?

Nicel araştırmanın birçok avantajı vardır. Araştırmacıların pazar araştırmasında bu yöntemi neden kullandıklarının başlıca avantajlarından bazıları şunlardır:

  • Güvenilir ve doğru veriler toplayın : Veriler toplandığından, analiz edildiğinden ve sayılarla sunulduğundan elde edilen sonuçlar son derece güvenilir olacaktır. Rakamlar yalan söylemez. Yapılan araştırmanın dürüst bir resmini tutarsızlıklar olmadan sunarlar ve aynı zamanda son derece doğrudurlar. Bir araştırmacının çatışmayı öngördüğü durumlarda nicel araştırma yapılır.
  • Hızlı veri toplama: Bir popülasyonu temsil eden bir grup katılımcıyla nicel bir araştırma yapılır. Bu katılımcılara uygulanan bir anket veya diğer herhangi bir nicel araştırma yöntemi ve istatistiklerin katılımı, sonuçların yürütülmesi ve analiz edilmesi oldukça basittir ve daha az zaman alır.
  • Daha geniş veri analizi kapsamı: İstatistikler nedeniyle, bu araştırma yöntemi geniş bir veri toplama kapsamı sağlar.
  • Önyargıyı ortadan kaldırın: Bu araştırma yöntemi, kişisel yorumlar veya sonuçların önyargılı olması için hiçbir kapsam sunmaz. Elde edilen sonuçlar sayısaldır ve bu nedenle çoğu durumda adildir.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı