İnfografik Nedir? Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır?

İnfografik Nedir? Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır?

İnfografik Nedir? Nasıl Yapılır? Nerelerde Kullanılır?

Karmaşık bilgileri belirli bir hedef kitleyle paylaşmanın bir yolunu arıyorsanız, bir infografik mükemmel bir çözüm olabilir. Verileri anlaşılması kolay bir şekilde görüntülerken bir konuya hızlı bir genel bakış sağlar. En popüler Infographic türleri hakkında bilgi edinmek, amaçlarınız için hangisinin en uygun olduğuna karar vermenize yardımcı olabilir.

Bu yazıda, infografiklerin ne olduğunu, neden kullanıldığını, insanların kullandığı dokuz temel türü ve kendiniz için bir tane nasıl oluşturacağınızı tartışıyoruz.

İnfografik ne demek?

İnfografik, bilgileri veya verileri grafikler, görseller ve minimum miktarda metin kullanarak görsel olarak ileten bir görüntüdür. Bir infografik, metin, diyagramlar ve hatta video unsurlarıyla birlikte karmaşık bilgileri anlaşılması kolay bir formatta sunabilir.

İnfografikler neden kullanılır?

İnfografik, bilgilerin, özellikle karmaşık bilgilerin hızlı bir şekilde iletilmesi için etkili bir yöntemdir. Bir konuya hızlı bir genel bakış sağlar, birden fazla seçeneği karşılaştırır , araştırmayı görüntüler veya uzun bir raporu özetler ve hatta bir sorun hakkında farkındalık yaratır.

Pazarlamacılar infografikleri severler çünkü:

  • Hedeflenen bir kitlenin dikkatini kolayca yakalayın:İngofrafik, pazarlamacıların bir kitlenin dikkatini çekmek ve önemli bilgileri hızla paylaşmak için gerçekleri, istatistikleri ve diğer grafik öğelerini paylaşmasına olanak tanır.
  • Marka bilinirliğini artırın:Bir bilgi grafiği genellikle bir şirket logosu, web adresi veya bir kuruluşla ilgili diğer bilgileri içerir. Kullanıcılar bilgi grafiğini paylaşırsa, marka bilinirliğini artırabilir ve web sitenize önemli miktarda trafik çekebilir.
  • Arama pazarlaması sonuçlarını iyileştirin:Görüntü adı olarak ve açıklama ve meta bilgilere hedeflenen anahtar kelimeleri eklerseniz, infografikleriniz arama motorlarında sıralanabilir. Bu, bilgi grafiğinizin arama sonuçlarında potansiyel olarak görünebileceği ve trafiği web sitenize geri döndürebileceği anlamına gelir.
  • İçeriğin viral hale gelmesine yardımcı olun:İlgi çekici bilgiler ileten görsel olarak çekici bir infografik, çok sayıda insan tarafından paylaşıldığında viral hale gelebilir ve potansiyel olarak çok büyük miktarda trafiği bir şirkete geri yönlendirebilir.

İnfografik türleri

İnfografik çeşitli amaçlar için çalışır. İletmeyi planladığınız bilgi türü, tipik olarak, amaçlarınız için en iyi bilgi grafiği türünü belirler. En popüler dokuz bilgi grafiği türü şunlardır;

1. İstatistiksel

Birden fazla kaynaktan paylaşmak istediğiniz verileriniz varsa veya bir tartışma yürütüyorsanız ve bunları ilgili verilerle desteklemeniz gerekiyorsa, bu tür infografikler iyi sonuç verir. Bu tür infografik, verilerinizi paylaşmak ve arkasındaki hikayeyi anlatmak için simgeler, çizelgeler ve görsel olarak çekici yazı tipleri kullanır.

2. Bilgilendirici

Yeni veya özel bir kavramı iletiyorsanız veya okuyucularınıza konuyla ilgili bir genel bakış sunuyorsanız, en iyi seçim bir bilgi grafiğidir. Bu tür bilgi grafiği tipik olarak açıklayıcı başlıklara sahip bölümlere ayrılır.

3. Liste

Bir kaynaklar, örnekler veya ipuçları listeniz varsa, bir liste infografik, bilgilerinizi iletmek için harika bir çözümdür. Madde işaretleri yerine simgeler, yaratıcı yazı tipleri ve her öğenin öne çıkması için parlak renkler içeren blog gönderilerine eşlik eden bu tür infografikleri sık sık görürsünüz. Vurgu için listedeki her noktayı numaralandırmak için parlak renkli numaralı simgeler bile kullanmak isteyebilirsiniz.

4. Hiyerarşik

En büyükten en aza doğru bilgi vermeniz gerekiyorsa, hiyerarşik bir infografik idealdir. Bunu, farklı bilgilere atadığınız hiyerarşiyi gösteren basit bir piramit grafiği kullanarak yapabilirsiniz. Diğer durumlarda, örneğin bir kuruluşta komuta zincirini gösteriyorsanız, bir akış şeması kullanmak isteyebilirsiniz.

5. Karşılaştırma

Bir karşılaştırma bilgi grafiği veya karşılaştırma tablosu, insanların daha bilinçli bir karar vermeleri için ürünleri veya hizmetleri karşılaştırmasına yardımcı olmak için idealdir. Tipik olarak, bu tür bir bilgi grafiği, her iki tarafta bir seçenek ile ortadan bölünür. Zıt renkler iki seçeneği birbirinden ayırır.

6. Süreç

Bir süreçteki adımların bir özetini sağlıyorsanız ve süreç içindeki adımları netleştirmeniz gerekiyorsa, süreç bilgi grafiği en iyi stratejidir. Bu tür bir infografik ile, adımların ne olduğunu netleştirmek için numaralı simgeler kullanabilir ve ardından en az kelime kullanarak her adımdaki süreci net bir şekilde açıklayabilirsiniz.

7. Coğrafi

Konum tabanlı verileri açıklamanız gerekiyorsa, coğrafi bilgi grafiği en iyi çözümdür. Bu tür infografik, verileri vurgulamak için genellikle ısı haritaları, simgeler ve etiketler kullanır. Ayrıca, haritaları yan yana yerleştirerek elde edebileceğiniz bölgelere göre verileri karşılaştırabilir.

8. Zaman Çizelgesi

Bir proje zaman çizelgesinde olduğu gibi, tarihleri ​​vurguladığınız veya olaylara genel bir bakış verdiğiniz yerlerde bilgi paylaşıyorsanız, bir zaman çizelgesi infografik idealdir. Bu tür infografik, okuyucularınızın zaman çerçevesini daha iyi anlamasını sağlar. Etiketler, fotoğraflar ve simgeler gibi görsel yardımcılar belirli noktaları vurgular.

9. Özgeçmiş

Her sektör için uygun olmasa da, bir grafik tasarımcıysanız veya başka bir yaratıcı role sahipseniz, özgeçmişinizle birlikte bir infografik oluşturmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca, geleneksel özgeçmişinizi tamamlamak, bir röportaja yanınızda getirmek veya portföyünüzün geri kalanıyla birlikte web sitenizde yayınlamak için de kullanabilirsiniz.

İnfografik nasıl oluşturulur

Hedef kitlenizle paylaşmak istediğiniz bilgileri etkili bir şekilde ileten bir infografik oluşturmak için izleyebileceğiniz temel adımlar şunlardır:

1. Bir Taslak Oluşturun

İnfografiklerinizi tasarlama sürecine başlamadan önce, fikirlerinizi organize etmek ve içeriğinizin bir infografik şeklinde çalışmasını sağlamak için bir taslak oluşturun. İnfografik için temel çıkarımların neler olması gerektiğini, başlığın, başlıkların ve alt başlıkların ne olacağını ve hangi gerçekleri dahil edeceğinizi belirleyin. Anahatınızı oluştururken, mesajınızı iletmek için mümkün olan en az sayıda kelimeyi kullanmak istediğiniz için paragraflarınızın her nokta için ne kadar uzun olacağını göz önünde bulundurun.

2. Bir şablon seçin

Birçok site, infografikler için önceden hazırlanmış şablonlar sunar. Bunlar, tasarım süreci için yalnızca bir başlangıç ​​noktası olarak da olsa yardımcı olabilir. Her şablon için renkleri, uzunluğu, boyutu ve yazı tipi stilini ve bunların iletişim kurmayı planladığınız içerikle nasıl hizalanacağını düşünün.

3. İnfografiklerinizi tasarlayın

Bu son adımda, tasarlamaya başlama zamanı. Tasarımı kendiniz oluşturabilir, önceden hazırlanmış bir şablon kullanabilir veya profesyonel bir tasarımcı kiralayabilirsiniz. Bir tasarımcı kullanıyorsanız, dahil edilecek öğeler için notlar ekleyin, beğendiğiniz tasarım örneklerini paylaşın ve grafiğe eklemeniz gereken kopyayı sağlayın.

Bir infografik tasarımı etkili kılan nedir?

Mümkün olan en büyük etkiye sahip bir infografik oluşturmanızı sağlayacak bazı ipuçları:

  • İçeriği görsel olarak düzenlemek için kenarlıklar, çizgiler, daireler, kareler ve diğer şekiller gibi tasarım öğelerini kullanın
  • Bilgi gruplarını belirtmek ve belirli bilgi parçalarına dikkat çekmek için renk kullanın
  • En önemli bilgilere dikkat çekmek için diğer renklerle kontrast oluşturan bir renk seçin
  • Hangi bilgilerin en önemli olduğunu iletmek için üç farklı yazı tipi stili ve yazı tipi boyutu kullanın
  • Önemli mesajları öne çıkarmak için simgeleri ve resimleri kullanın

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı