Aile Danışmanlığı Nedir? Aile Danışmanı Kimdir?

Aile Danışmanlığı Nedir? Aile Danışmanı Kimdir?

Aile Danışmanlığı Nedir? Aile Danışmanı Kimdir?

Aile bireylerinin iyi olma hâlini ve ilişkilerindeki sorunların temel kaynaklarını konu edinen aile danışmanlığı, günümüzün en kapsamlı meslekleri arasındadır. Üstelik aile danışmanı olmaya hevesli olan çeşitli bölüm mezunları da bu alanı oldukça popüler hâle getirmektedir. Peki bir meslekten öte aile danışmanlığı nedir ve aile danışmanı kimdir sorularına ne yanıt verebiliriz?

Aile Danışmanlığı Ne İşe Yarar?

Aile, toplumun en küçük ama en önemli birimi olarak anılır. Fakat aileyi önemli hâle getiren aile kavramı değil, bireylerdir. Dolayısıyla bir aile kurumunun önemi ve kazanımı, aile bireylerinin ilişkilerine ve iletişim biçimine bağlıdır. Burada devreye giren kavram ise aile danışmanlığıdır.

Bir ailenin ya da bir aile üyesinin, danışan sıfatıyla aile danışmanına başvurması, psiko-sosyal açıdan ilişki ve iletişim ağının sorun odaklı ilerlediğini gösterir. Ancak aile danışmanlığı sadece sorun merkezli ilerlemez. Danışmanlığın kapsadığı evlilik ve çift terapisi alanı, çiftlerin kendi ailelerini oluştururken değişim ve gelişim açısından nasıl bir iletişim yolunu tercih edebileceklerine yönelik de destek vermeyi içerir. Yani aile danışmanlığı; psiko-sosyal açıdan bireylerin sorun, sıkıntı, travma ya da becerileri hakkında fikir edinebilecekleri bir alan yaratır.

Kısacası aile içinde olan aile içinde kalır anlayışına karşı, bireylerin iyi hissetme ve sorunları tespit etme hakkını aile danışmanlığı ele alır. Aile danışmanı, profesyonel danışmanlık ve psikoloji eğitimi alarak sorunların çözümü ya da danışılan konuda bilgi için gerekli seansları başlatır. Aile, bireyler yarattığından ve bu bireyler de toplum içinde yer alacaklarından, sağlıklı bir ruh hâli herkesin yararına olacaktır. Aile danışmanlığın genel işleyişinde de ailenin çözümsüz kalan ve kalabilecek sorunlarını tespit etmek ve çözüm odaklı öneriler sunmak vardır.

Genel hatlarıyla aile danışmanlığını ele aldığımıza göre gelin bir de aile danışmanlığının çalışma konularına bir bakalım.

Aile Danışmanlığı Konuları Nelerdir?

Aile danışmanlığı; sorun, çatışma, genel süreç değerlendirmesi ve çeşitli davranışlar için uzman bakış açısını yansıtır. Aile bireyleri, danışan pozisyonunda terapi almak ya da genel durumu tespit etmek isteyebilir. Peki aile danışmanı hangi konular dahilinde bireylere yardımcı olur?

Aile danışmanı, psikoterapi alanına bağlı kalarak da terapi yöntemi uygular ve tedavi yolu sunabilir. Genel olarak bir aile danışmanı aşağıdaki konularla ilgili danışana yol gösterir:

  • Ebeveynlik Sorunları
  • Ergenlik ve Gençlik Psikolojisi
  • Aile İçi İletişimsizlik
  • Aile Bireyinin Kaybı- Yas Süreci
  • Kardeşler Arası Geçimsizlik ve Sorunlar
  • Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
  • Çift- Evlilik ilişkileri
  • Boşanma, Ayrılık Süreci
  • Travma
  • Aile İçindeki Değişimler, Gelişmeler ve Önemli Yaşam Geçişleri

Aile Danışmanlığı Konuları Nelerdir

Aile terapisti yukarıdaki sorunlara ve durumlara ek olarak ailenin yaşam dinamiklerinden kaynaklı her tür soruna göz atabilir. Bu süreçte travmadan kaynaklı sorunlar ile ciddi psikolojik rahatsızlıklar için ilaç önerebilir. Seanslara tüm aile üyeleri katılabileceği gibi danışmanın kararıyla ayrı ayrı görüşme de yapılabilir.

Aile terapisini yalnızca sorun merkezli görmemeniz gerektiğini belirttik. Bunu biraz daha açalım. Maalesef evlilik ve ebeveynlik sürecinde pek çok birey, süreci yönetmekte isteksiz bir tavır takınır. Mevcut değişimler ve sorunlar göz ardı edilir. Bu tür durumları da en çok ebeveynlik ve evlilik sürecinde görürüz. İhmal edilen ebeveynlik sorumluluğu; aile içinde iletişimsizlik, çatışma, uyum sorunları ve geçimsizliğe sebep olabilir.

Çiftler, ebeveyn olma fikrine alışamayabilir veya tam tersi ebeveynlik ile ilgili beceriler edinmek isteyebilir. Bu süreçte yardım almak ve destek görmek, en çok bireyleri memnun eder. Bir sorun varsa ya da güçlü bir değişim gerçekleşecekse neden ruh hâlinizi de bu süreçten bağımsız göresiniz ki? Her insanın tek başına çözemeyeceği sorunları olabilir ve işin içinde aile olduğu zaman durum daha da derinleşebilir. Terapi görerek durumu aşabilmek, kendi ruh sağlığınızın da olumlu yönde ilerlemesine katkı sunacaktır.

Türkiye'de Aile Danışmanı Mesleği

Aile danışmanlığı, psiko-sosyal destek açısından en verimli danışmanlık hizmetidir. Ruh sağlığını esas alan aile danışmanlığı mesleği, çeşitli sorunları olan bireylerin çözümsüzlüğü itilmemesi için vardır. Türkiye'de aile danışmanı mesleği ise alan bazında talep gören fakat aile tarafında hâlâ yabancı kalınan bir kavram.

Çünkü ailenin bir danışmanlık hizmetine ihtiyacı olmadığını düşünen insanlar ve terapiye çekinilen konular olduğu varsayımı yaygın. Fakat tüm bu durumlar, günümüzde aşılarak çözüm önerilerine açık hâle de geldi.

Aile soyut bir kavramken onu oluşturan bireyler, her türlü etkileşime açık olarak yıpranabilen bir canlıdır. Terapiye gerek duyulmayan olaylar, daha büyük çatışmalara ve iletişimsizlik sorununa neden olabilir.

"Üzerini örttüğümüz her şeyin altında kalırız.'' Alice Miller

Aile danışmanlığı aileyi oluşturan bireylerin, sorunlarına ve yaşam süreçlerine geniş bir açıyla bakar. Aile danışmanı mesleğinde önemli olan uzmanlık bakış açısı için ise eğitim gereklidir.

Türkiye'de aile danışmanı olmak için belirlenen şartlar vardır. Belirli bölümlerden mezun olma şartı, danışmanlığın profesyonel bir uğraş olarak görülmesinden dolayıdır. Aşağıdaki bölüm mezunları, aile danışmanlığı sertifikası alarak danışmanlık mesleğine hazırlanırlar.

  • Psikoloji
  • Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik
  • Sosyal Hizmet
  • Çocuk Gelişimi
  • Tıp
  • Hemşirelik
  • Sosyoloji

Yukarıdaki bölüm mezunları, sertifika dışında lisansüstü eğitimi tamamlayarak da aile danışmanlığı merkezinde çalışabilir. Şu anki mevzuata göre aile terapisti olmak için 30 saatlik süpervizyon eğitimini tamamlamak gerekir. Aile danışmanlığı sertifikalı eğitim, yukarıdaki bölüm mezunlarına açık olarak teorik ve uygulamalı içerikleri kapsıyor. İlgili bölümden mezun olduktan sonra MEB onaylı aile danışmanlığı eğitimi alarak mesleğe adım atılabiliyor. Kısacası ilgili bölümü bitirdikten sonra yüksek lisans-doktora yoluyla ya da sertifikalı eğitim ile aile danışmanı olabilirsiniz.

Aile Danışmanlık Hizmetinin Faydaları Nelerdir?

Genel olarak uzman bir psiko-sosyal destek, yaşadığınız zorlayıcı süreci atlatmanızı sağlar. Aile danışmanlık hizmeti ise bireylerin birbirleriyle olan etkileşim ve iletişim sürecinde yaşanan problemlere yönelik yardımı içerir.

Aile Danışmanlık Hizmetinin Faydaları Nelerdir

Aile arasında yaşanan ve yaygınlaşan gerilimlerin çözümünde aile danışmanı yardımcı olmaktadır. Bireyin kendi içsel süreçleri de aile ilişkilerinden ve bireylerinden etkilenebilir. Dolayısıyla anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu ve özgüven kaybı gibi sorunların kökeni, çocukluğa ve oradan da aileye uzanabilir.

Psiko-sosyal gelişim için önemli bir kaynak olan aile, doğrudan aile bireyini etkisi altına alır. Aynı hane içinde bireyler, zorunlu bir iletişim ve etkileşim süreci ile karşı karşıyadır. Diğer bireylerle yaşanan ilişki biçimi de ailedeki mevcut durumu gösterebilir. Örneğin, ebeveynlerin çocuk kayırmasını ele alalım.

Buradaki durum, kayırılan çocuk ile ikinci planda kalan çocuğun duygusal süreçlerine etki eder. Kayırılan çocuk, bu kayırmanın farkında olmasa dahi ailesine bağımlı ama özgüveni de nispeten diğer çocuğa göre yüksek olabilir. İkinci plandaki çocuk ise durumun farkındadır ve farkındalıkla hareket ettiğinde özgüven sorununa yol açabilir ve aileye uyum sağlamada zorlanabilir.

Aile içindeki tüm durumlar, tüm aile bireylerini etkilemese bile bir kişiyi etkileyecektir. Dolayısıyla tüm danışmanlık hizmetleri, o kişinin ruh hâlini iyi yönde geliştirmek için vardır. İnsanların oluşturduğu bir kurum olarak aile de onarılmaya ihtiyaç duyar ve danışmanlık hizmeti de aile bireylerinin de iyi olma ihtiyacına yanıt verir.

Aile danışmanlığı nedir sorusunu merkeze alarak mesleğin konumuna ve ailedeki sorunların çözüm yollarına göz attık. Eğer aile danışmanlığı ile ilgili daha geniş bilgiler edinerek bu alanda çalışmak istiyorsanız eğitim sayfamıza bakabilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Aile Danışmanlığı Eğitimi
İndirimli!
Aile Danışmanlığı Eğitimi
Tıklayınız
Whatsapp Hattı