Polen Nedir, Faydaları Nelerdir?

Polen Nedir, Faydaları Nelerdir?

Polen Nedir, Faydaları Nelerdir?

Polen, çiçeklerin üreme organlarının üst bölümünde yer alan üreme hücrelerine verilen isimdir.Polenler arılar tarafından bitkilerden toplanır ve ağızlarında bulunan özel bir enzim ile yapışkanlık kazandırılarak topak halini alır.

Oluşan bu yeni ürüne “arı poleni” ismi verilmektedir. Arı çiçeklere konduğu andan itibaren polen, arının üzerine yapışır. Bu polenleri çiçekten çiçeğe taşıyan arılar ise çiçeklerdeki tozlaşmanın gerçekleşmesini sağlar. Polenler aynı zamanda arıların kovan içindeki temel besinleridir.

Polen toplama görevi, işçi arılara ait bir görevdir. Arılar beslenmek için her çiçekte bulunan poleni almazlar, kendileri için faydalı olacak polenlerin türünü bildikleri için sadece uygun olan polenleri kovana getirirler.

Arıların polen toplama etkinliği çiçeklerin açtığı ve hava sıcaklığının 10°C'nin üzerinde olduğu ilkbahar mevsiminde başlar. Polen 21 günlük işçi arılar tarafından koloninin protein gereksinimini sağlamak amacıyla bilinçli olarak toplanmaktadır. Bitkinin çiçeklerine nektar almak için giden arılar, vücutlarına bulaşan bu polenleri düzenli hareketlerle bir araya getirir, arka bacaklarında bulunan polen sepetçiğine biriktirerek kovana taşırlar.

Polenin rengi ve şekli her bitki türüne göre değişmektedir. Genelde sarı renkte olmasına karşın kırmızı, mor, pembe, eflatun, yeşil, siyah gibi çok değişik renkte polene rastlamak mümkündür. Polenin kimyasal yapısı bitki türleri arasında çok önemli farklılık göstermekte, %21 ham protein, %32 karbonhidrat, %5 yağ, %3 kül ve %11 su ve %28 diğer maddelerden oluşmaktadır.

Peki arılar için polenlerin önemi nedir? Gelin birlikte bu sorumuza yanıt arayalım.

Arılar İçin Polen Ne Sağlar?

Bal arıları polenleri kovan içinde beslenme için kullanırlar. Arılar, uzun mesafe uçarak kendilerine en verimli olacak olan besini bulmak için enerjiye ihtiyaç duyar. Bu enerjiyi sağlamak için polen kullanırlar. Polenin içeriğinde B1, B2, B3, B5, B6, E, C, A vitaminleri bulunmaktadır.

Ortalama bir polende; 28 çeşit vitamin, 14 yağ asidi ve 11 karbonhidrat vardır. Bu da arı için gerekli olan günlük besin ve enerji ihtiyacını sağlar. Polenler, kovan gözlerinde saklanır. Polen ve nektar balarısının beslenmesi için gerekli bileşenlerdir. Nektar bal arıları için karbonhidrat sağlarken polen protein, lipit ve vitamin sağlar. Polen, bal arıları için yavruların beslenmesinden itibaren büyük önem taşır.

Polen sayesinde yavru arıların kas ve vücut gelişimi desteklenmiş olur. Yavru arıların beslenmesinde polenin kullanılması, bu arıların arı sütü üretimine de yardımcı olmaktadır. Polenle beslenen arıların ürettiği arı sütü ile ömrü boyunca beslenen kraliçe arının beş veya altı yıl yaşadığı, diğer arılarınsa sadece larva döneminde arı sütü ile beslendikleri ve birkaç hafta yaşadıkları bildirilmiştir. Polen, bal arılarını kovan içinde ve dışındaki yaşamlarını sürdürebilmeleri için gerekli olan temel besindir.

arilar_icin_polen_ne_saglar

Polen Renkleri ve Boyutları

Polenlerin renkleri; polenin toplandığı çiçeğin özelliklerine, iklim koşullarına, toprağın özelliklerine göre farklılık gösterir. Aynı çiçek türüne ait olan polenlerin de renkleri ve şekilleri farklı olabilir. Polenlerin renkleri; sarı, siyah, mor, mavi, kırmızı, yeşil gibi renklerdedir.

Arı Poleninin İnsan Sağlığına Faydaları Nelerdir?

Arı PoleniArı Poleni, bitkilerin üreme organlarının üst kısmında bulunan üreme hücrelerine verilen addır. Arıların beslenmesinde protein kaynağı olarak önem taşıyan polen, içeriğindeki bileşiminde bulunan yağlar, karbonhidratlar, lifler, mineraller, amino asitler, fenolik bileşikler ve vitaminler nedeniyle de çok değerli bir besin maddesidir. İşçi arıların ve yavru arıların beslenmesinde de yüksek miktarda arı poleni kullanılır.

İşte bilim insanları tarafından desteklenen arı poleninin başlıca sağladığı faydalar;

  • 250'den fazla aktif madde ile etkileyici beslenme profili
  • Yüksek antioksidan içerik serbest radikallerden ve kronik hastalıklardan korur
  • Yüksek Kan Lipitleri ve Kolesterol gibi kalp hastalığı risk faktörlerini azaltabilir
  • Karaciğer işlevini artırabilir ve karaciğerinizi toksik maddelerden koruyabilir
  • Antienflamatuar özelliklere sahip çeşitli bileşikleri paketler
  • Bağışıklığı artırarak ve bakterileri öldürerek hastalıktan kaçınmanıza yardımcı olabilir
  • Yara iyileşmesine yardımcı olabilir ve enfekte olmasını önleyebilir
  • Antikanser özelliklerine sahip olabilir sıcak basmaları gibi menopoz semptomlarını hafifletebilir
  • Besin kullanımını, metabolizmayı ve uzun ömürlülüğü artırabilir
  • Çoğu insan için güvenli ve diyetinize eklenmesi kolay

Popüler Bloglar Blog

Arıcılık Kursu
Arıcılık Kursu

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı