Dipnot Nedir?Dipnot Nasıl Yazılır?

Dipnot Nedir?Dipnot Nasıl Yazılır?

Dipnot Nedir?Dipnot Nasıl Yazılır?

Dipnotlar, okuyucuya bir yazıda bahsedilen belirli bir konu veya gerçek hakkında daha fazla bilgi bulunduğunu işaret eden alıntılardır. Birçok meslek, tüketicilere yazılı belgelerdeki bilgiler hakkında ek ayrıntılar sağlamak ve araştırma için kullanabilecekleri kaynakları belirtmek için dipnotları kullanabilir. Dipnotlar bazı özel kurallar kullandığından, kendi profesyonel yazılarınızda kullandığınız dipnotların doğru ve doğru biçimlendirildiğinden emin olmak için dipnotların nasıl doğru yazılacağını bilmek yardımcı olabilir.

Bu makalede, dipnotların ne olduğunu ve ne zaman kullanılabileceğini ele alıyor ve nasıl dipnot yazılacağını araştırıyoruz.

Dipnot Nedir?

Dipnot, aynı numarayla etiketlenmiş bir sayfanın altında daha uzun bir alıntıya karşılık gelen küçük bir metin içi üst simge numarası olarak görünen bir alıntı türüdür. Dipnotlar, bir belgede yer alan bir bilgi parçasının kaynağını belirlemek veya bir metnin gövdesinde bahsedilen bir şey hakkında ek ayrıntılar sağlamak gibi birkaç farklı amaca hizmet edebilir. Bir dipnotun karşılık geldiği sayı, genellikle, okuyucuların okudukları metin ile dipnotlar arasında hızlı ve kolay bir şekilde gezinebilmeleri için tanımladığı ifadenin veya kelimenin hemen sonrasına yerleştirilir.

Bir dipnotun metin içi bölümünün nasıl görünebileceğine dair birkaç örnek:

  • Senem Aksevim , şirkette Satış² Direktörüdür.
  • Çalışmalar, masa başında otururken duruşun her şeyi değiştirdiğini gösteriyor³.
  • STAR yöntemini³ kullanma konusunda yetkindir ve mükemmel eleştirel düşünme becerilerine sahiptir.

Dipnotlar ne zaman kullanılır?

Özellikle işyerinde profesyonel belgeler yazarken veya not alırken birinin dipnot kullanabileceği birçok durum vardır. Örneğin, bir çalışan bir ekip toplantısının ayrıntılı notlarını alırsa ve konuşmacı daha önce devam ettiği bir konuya dönerse, not alan çalışan, biçimlendirmeyi korurken ilgili konuyla ilgili önceki notlarına eklemek için bir dipnot kullanabilir. sonraki notları. Dipnotların diğer bir yaygın kullanımı araştırmaya dayalı mesleklerdir, çünkü araştırma makaleleri veya dergi makaleleri yazan profesyoneller genellikle diğer yayınlanmış çalışmalardan bilgi alıntılamak zorundadır.

Dipnotu ne için kullanmak istediğinize bağlı olarak, iki tür dipnottan birini kullanabilirsiniz. Aşağıda, yaygın olarak kullanılan iki dipnot türü hakkında biraz daha bilgi verilmiştir:

  • Bibliyografik alıntılar:Bu dipnotlar, yazılı bir metin gövdesinde kullanılan bilgileri sağlayan kaynaklara atıfta bulunur. Genellikle araştırma makalelerinde, dergi makalelerinde ve bilgilendirici veya eğitim belgelerinde görünürler.
  • İçerik notları:İçerik dipnotları, yazılı bir metinde araştırılan bir konu veya kavram hakkında ek bilgi sunar. Profesyoneller bunları toplantı notlarında, bilgilendirici belgelerde veya broşürlerde ve çalışanlara veya tüketicilere yönelik yazılı iletişimlerde kullanabilir.

Dipnot nasıl yazılır?

Dipnotların nasıl kullanılacağına ilişkin bazı adımlar şunlardır:

1. Dipnot kullanmak istediğiniz bilgileri belirleyin

Neye atıfta bulunmak istediğinizi bir dipnotla belirleyin. Dipnot tipik olarak belirli bir bilgi parçasına atıfta bulunduğundan, dipnotu doğru konuma yerleştirdiğinizden emin olmak için alıntı yapmak istediğiniz şeyi belirlemek yardımcı olabilir. Tek bir kelimenin tanımını veya arka planını sağlamak ya da tam bir cümlede keşfedilen bir kavram hakkında daha fazla bilgi eklemek isteyebilirsiniz, bu nedenle dipnotunuzu doğrudan üzerinde durmak istediğiniz kelimenin veya ifadenin arkasına yerleştirmeniz önemli olabilir.

Bu, sağladığınız ek bilgileri ana metindeki orijinal konu veya konseptle bağlayabilir.

2. Metne bir üst simge numarası ekleyin

Dipnot vermek istediğiniz kelimenin arkasına bir üst simge numarası ekleyin. Üst simge numaraları, yükseltilmiş ve metnin geri kalanından daha küçük bir yazı tipinde görünen sayılardır. Bu sayılar özellikle dipnot oluştururken önemli olabilir, çünkü okuyuculara her bir giriş ve dipnot için karşılık gelen sayıları kullanarak sayfanın alt kısmında ek bilgileri veya alıntıları nerede arayabileceklerini söylerler. Örneğin, aynı sayfaya iki dipnot eklemek isterseniz, bunların numaralandırılması okuyuculara yol gösterebilir ve her bir dipnotu diğerinden ayırt edebilir.

Bir üst simge numarası eklemek için bir kelime işlemci kullanabilir ve bunları bir metne eklemenize izin veren seçeneği belirleyebilirsiniz. Örneğin, birisi aşağıdaki cümlede "işlemler" terimi hakkında bir dipnot eklemek isterse, üst simge şöyle görünebilir:

  • Şirketin operasyonları¹ son çeyrekte iyileşti.

3. Sayfanın altında bir giriş oluşturun

Metin içi üst simge numarasının göründüğü sayfanın altına bir dipnot girişi ekleyin. Bir dipnot için bir girdi oluştururken, sağlanan herhangi bir bilginin üzerinde durduğu doğru konu veya kelimeyle bağlantılı olduğundan emin olmak için ilgili olduğu üst simge girdisiyle aynı numarayı kullanmak çok önemli olabilir. Çoğu belge, dipnotları metnin gövdelerinden ayrı tuttuğu için dipnot girişleri eklemek için bir sayfanın "altbilgisini" kullanır.

Sayfanızın alt kısmında dipnot oluşturmak için dipnot numarasını düz metin olarak yazıp, eklemek istediğiniz bilgileri arkasından ekleyebilirsiniz. Örneğin, önceki adımda başlatılan "işlemler" hakkındaki dipnot girişi şöyle görünebilir:

  • 1. Buradaki operasyonlar, satış, sosyal yardım programları ve pazarlama girişimlerini ifade eder.

4. Dipnota eklemek istediğiniz bilgileri ekleyin

İletmek istediğiniz bilgileri ilgili dipnot girişine yazın. İki tür dipnot olduğu için eklediğiniz bilgiler, kullanmak istediğiniz dipnot türüne bağlı olarak farklı görünebilir. Hangi tür dipnotun en etkili olabileceğini belirledikten sonra, eklemek istediğiniz bilgileri sayfanın alt kısmındaki girişe yazmaya başlayabilirsiniz. Aşağıda, her bir dipnot türüne neleri ekleyebileceğiniz hakkında biraz daha bilgi verilmiştir:

  • Bibliyografik atıf:Yazarın adı, alıntı yapılan eserin adı, basım şehri, yayıncısı, basım yılı ve sayfa numarası
  • İçerik notları: Konuşmacı, temel terimlerin tanımı, ek bağlam, ilgili ayrıntılar

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı