Hipotez Nedir ? Hipotez Nasıl Yazılır ?

Hipotez Nedir ? Hipotez Nasıl Yazılır ?

Hipotez Nedir ? Hipotez Nasıl Yazılır ?

Hipotez, bilimsel araştırmalarla test edilebilen bir ifadedir. İki veya daha fazla şey arasındaki ilişkiyi test etmek istiyorsanız, deney veya veri toplamaya başlamadan önce hipotezler yazmanız gerekir .

Örnek Hipotez

Günlük elma tüketimi daha az doktor ziyaretine yol açar.

Hipotez nedir?

Bir hipotez, araştırmanızın ne bulacağına ilişkin tahminlerinizi belirtir. Henüz test edilmemiş araştırma sorunuza geçici bir cevaptır . Bazı araştırma projeleri için, araştırma sorunuzun farklı yönlerini ele alan birkaç hipotez yazmanız gerekebilir.

Bir hipotez sadece bir tahmin değildir - mevcut teorilere ve bilgilere dayanmalıdır. Ayrıca test edilebilir olmalıdır, yani bilimsel araştırma yöntemleriyle (deneyler, gözlemler ve verilerin istatistiksel analizi gibi) onu destekleyebilir veya çürütebilirsiniz .

Hipotezlerdeki Değişkenler

Hipotezler, iki veya daha fazla değişken arasında bir ilişki önerir . Bir bağımsız değişken bir şey araştırmacı değişiklikleri veya kontrol etmesidir. Bir bağımlı değişken araştırmacı gözlemler şey ve önlemler olduğunu.

Günlük elma tüketimi daha az doktor ziyaretine yol açar .

Bu örnekte, bağımsız değişken elma tüketimidir - varsayılan neden . Bağımlı değişken, doktor ziyaretlerinin sıklığıdır - varsayılan etki .

Hipotez Nasıl Geliştirilir?

1. Bir soru sorun

Bir hipotez yazmak, cevaplamak istediğiniz bir araştırma sorusuyla başlar. Soru, projenizin kısıtlamaları dahilinde odaklanmış, spesifik ve araştırılabilir olmalıdır.

Daha fazla derse katılan öğrenciler daha iyi sınav sonuçları alıyor mu?

2. Ön araştırma yapın

Soruya ilk cevabınız konu hakkında halihazırda bilinenlere dayanmalıdır. Araştırmanızın ne bulacağı hakkında eğitimli varsayımlar oluşturmanıza yardımcı olacak teorileri ve önceki çalışmaları arayın .

Bu aşamada, hangi değişkenleri çalışacağınızı ve aralarındaki ilişkilerin ne olduğunu düşündüğünüzü belirlemek için kavramsal bir çerçeve oluşturabilirsiniz.

3. Hipotezinizi formüle edin

Şimdi ne bulmayı umduğunuza dair bir fikriniz olmalı. Soruya ilk cevabınızı açık ve özlü bir cümleyle yazın.

Daha fazla derse katılmak daha iyi sınav sonuçlarına yol açar.

4. Hipotezinizi geliştirin

Hipotezinizin spesifik ve test edilebilir olduğundan emin olmanız gerekir. Bir hipotezi ifade etmenin çeşitli yolları vardır, ancak kullandığınız tüm terimlerin net tanımları olmalı ve hipotez şunları içermelidir:

  • ilgili değişkenler
  • İncelenen belirli grup
  • Deney veya analizin tahmin edilen sonucu

5. Hipotezinizi üç şekilde ifade edin

Değişkenleri belirlemek için if…then formunda basit bir tahmin yazabilirsiniz . Cümlenin ilk kısmı bağımsız değişkeni, ikinci kısmı ise bağımlı değişkeni belirtir.

Birinci sınıf öğrencisi daha fazla derse katılmaya başlarsa , sınav puanları artacaktır.

Akademik araştırmalarda, hipotezler daha yaygın olarak değişkenler arasındaki tahmin edilen ilişkiyi doğrudan belirttiğiniz korelasyonlar veya etkiler açısından ifade edilir .

Birinci sınıf öğrencilerinin katıldıkları ders sayısı sınav puanlarını olumlu yönde etkilemektedir .

İki grubu karşılaştırıyorsanız, hipotez, aralarında ne tür bir fark bulmayı umduğunuzu belirtebilir .

Çoğu derse katılan birinci sınıf öğrencileri , birkaç derse katılanlardan daha iyi sınav puanlarına sahip olacaklardır .

6. Boş bir hipotez yazın

Araştırmanız istatistiksel hipotez testi içeriyorsa , ayrıca bir boş hipotez yazmanız gerekecektir. Boş hipotez, değişkenler arasında hiçbir ilişkinin olmadığı varsayılan konumdur. Sıfır hipotezi H 0 olarak yazılır , alternatif hipotez ise H 1 veya H a'dır .

H 0 : Birinci sınıf öğrencilerinin katıldıkları ders sayısının yarıyıl sonu sınav puanlarına etkisi yoktur.
H 1 : Birinci sınıf öğrencilerinin katıldıkları ders sayısı final sınav puanlarını olumlu etkiler.

Hipotez Örnekleri

Araştırma sorusu Hipotez Sıfır hipotezi
Günde bir elma yemenin sağlığa faydaları nelerdir? 60'ların üzerinde elma tüketiminin artması, doktor ziyaretlerinin sıklığının azalmasına neden olacaktır. 60'ların üzerinde elma tüketiminin artması doktor ziyaretlerinin sıklığını etkilemeyecektir.
En çok rötar yapan havayolları hangileri? Düşük maliyetli havayollarının, premium havayollarından daha fazla gecikme yaşama olasılığı daha yüksektir. Düşük maliyetli ve premium havayollarının gecikmeleri eşit derecede olasıdır.
Sosyal medyanın günlük kullanımının 16 yaşından küçüklerin dikkat süresi üzerinde nasıl bir etkisi var? 16 yaş altı sosyal medyada geçirilen zaman ile dikkat süresi arasında negatif bir ilişki vardır. 16 yaş altı çocukların sosyal medya kullanımı ile dikkat süreleri arasında bir ilişki yoktur.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı