Biyografi Nedir ? Nasıl Yazılır ?

Biyografi Nedir ? Nasıl Yazılır ?

Biyografi Nedir ? Nasıl Yazılır ?

Biyografiler, başka bir insanın hayatı hakkında nasıl bilgi edindiğimizdir. İster ünlü bir kişi, tarihi şahsiyet ya da etkili bir aile üyesi hakkında bir biyografi yazmaya başlamak isteyin, bir biyografiyi hem yazmaya hem de okumaya değer kılan tüm unsurları bilmek önemlidir.

Biyografi Nedir?

Biyografi, başka bir kişinin hayat hikayesinin ayrıntılı bir üçüncü şahıs hesabıdır. Doğum yeri, eğitimi ve ilgi alanları gibi kişinin hayatıyla ilgili temel bilgileri içerir. Bir biyografi, aynı zamanda, aile üyeleriyle olan ilişkilerin yanı sıra, öznenin çocukluğundaki önemli olayları ve bunların yetiştirilmelerini nasıl etkilediğini de kaydedebilir. Bir biyografi, gerçek bir kişinin çeşitli başarılarını ve yaşam olaylarını detaylandırır, ancak gerçekler ve rakamlardan daha fazlasıdır - baştan sona kadar anlatılan harika hikayelerle hayat bulur.

Biyografinin Amacı Nedir?

Biyografinin amacı, başka bir kişinin hayatını izleyiciyle paylaşmaktır. Bir yazar, öznenin hikayesini ilginç bulduğu veya bugünün hayatı için geçerli olan temalara sahip olduğu için bir biyografi yazmayı seçebilir. Bazı yazarlar, ilginç bir konu hakkında bilgi eksikliği nedeniyle biyografi yazmayı veya mevcut bir biyografinin gözden kaçırmış olabileceği gerçeklerle kamuoyunu güncellemeyi seçmektedir. Biyografik hikayeler ilham verici olabilir - belirli bir figürün başarılarını vurgulayarak, konunun zorlukların üstesinden gelme yollarına işaret ederek - okuyuculara bir cesaret duygusu verebilir. Biyografiler, okuyucuları kim olmayacağı konusunda uyaran uyarıcı hikayeler olarak da hizmet edebilir.

7 Ünlü Biyografi Örneği

  1. Hiçbir Olağan Zaman: Franklin ve Eleanor Roosevelt: Dünya Savaşında Ev Cephesi tarafından Doris Kearns Goodwin
  2. Alexander Hamilton , Ron Chernow
  3. Churchill: Bir Hayat , Martin Gilbert
  4. Kendi Kadını: Mary Wollstonecraft'ın Hayatı, Diane Jacobs
  5. Hans Christian Andersen: Bir Hikâye Anlatıcısının Hayatı Jackie Wullschlager
  6. Robert Caro tarafından Güç Broker
  7. Steve Jobs , Walter Isaacson

Biyografi Nasıl Yazılacağına İlişkin 6 İpucu

Bir kişinin hayatının hikayesini yazmak için, temel gerçeklerden fazlasını bilmeniz gerekir. İyi bir biyografi, bir kişinin hayatı hakkında gerçekten ilginç olan şeyleri - dikkate değer başarılar, sıkıntı anları ve önemli dönüm noktaları - araştırır. En iyi biyografi, bir öznenin tüm yaşamını ilgi çekici bir şekilde kapsayabilir ve okuyucunun karakterlerine yakından bakmasını sağlamak için yeterli kişisel ayrıntı sağlayabilir. Biyografi yazmakla ilgileniyorsanız, aşağıdaki adımlar başlamanıza yardımcı olabilir:

  1. İzin alın : Biyografinin konusunu seçtikten sonra, yaşamları hakkında yazmak için izin isteyin. Bazı durumlarda gerekli olmasa da (konunun tanınmış bir kişi olması veya ölmüş olması gibi), izin almak yazma sürecinizin araştırma kısmını çok daha kolay hale getirecektir. Konu biyografik olarak yazılmaya istekliyse, onlar hakkında yazınızı daha çekici hale getirmeye yardımcı olacak kendi hikayeleri hakkında önden önemli ayrıntılar sağlayabilirler.
  2. Araştırmanı yap : Konunuz hakkında ne kadar bilgi sahibi olursanız olun, bu kişinin tam bir resmini çizmek için kapsamlı bir araştırma gereklidir. Tarihsel bir şahsiyetse, yaşadıkları zaman dilimi ve hayatlarını nasıl etkiledikleri hakkında bilgi ekleyin. Birincil kaynaklar , öznenizin yaşamının ilk elden anlatımlarıdır ve en güvenilir kaynaklar olma eğilimindedir. Bunlar günlük girişlerini, e-postaları, röportajları veya anıları içerebilir. Birincil kaynak, kişisel web sitesi, Twitter biyografisi, sosyal medya hesabı veya profesyonel biyografi gibi konunun sağladığı diğer bilgiler de olabilir. Dergiler veya belgeseller gibi ikincil kaynaklar da bilgilerin doğruluğu kanıtlanırsa kullanılabilir.
  3. Tezini oluştur : İlk paragrafınız veya bölümünüz okuyucuya bu biyografiden bu kişi hakkında ne öğreneceklerini bildirmelidir. Bir tez, biyografinin geri kalanının desteklemek için ilgili bilgileri sağlayacağı biyografi sahibi hakkında bir beyanda bulunur.
  4. Bir zaman çizelgesi yapın : Bir biyografi genellikle bir kişinin hayatının ana noktalarını kronolojik sırayla yapılandırır. Yazmaya başlamadan önce önemli olayların sırasını bilmek, daha sonra tüm hikayenizi yeniden düzenleme zorunluluğundan sizi kurtarabilir.
  5. Flashback'leri kullanın : Biyografinizin metnini yazarken, konunuzun yetişkin hayatından bir deneyim ile lise günlerinden bir deneyim arasında geçiş yapmak isteyebilirsiniz. Geri dönüşleri kullanmak, yazarın, okuyucuyu arka plan açıklama paragraflarıyla boğmadan ilgili geçmiş bilgileri sunmasına olanak tanır .
  6. Düşüncelerinizi dahil edin : Biyografi sadece gerçeklerin bir alışverişi değildir. Bir biyografi yazarı, konusunun hayatıyla ilgili kendi duygu ve düşüncelerini paylaşabilir. Konu dikkate değer bir şey yaptıysa, yazar o anın neden önemli olduğunu düşündüklerini, zaman diliminden nasıl etkilendiğini ve bir bütün olarak toplum için ne anlama geldiğini içerebilir. Bu, bu kişinin neden hakkında yazılmayı hak ettiğini destekleyecek ve izleyicinin ilk cümleden son cümleye kadar okumasını sağlayacaktır.

 

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı