Histogramlar nedir? (Tanım, Türler ve Nasıl Oluşturulur)

Histogramlar nedir? (Tanım, Türler ve Nasıl Oluşturulur)

Histogramlar nedir? (Tanım, Türler ve Nasıl Oluşturulur)

Bir projenin başarısını rapor edebilmek değerli bir profesyonel beceridir. Histogramları oluşturmak ve yorumlamak, geliştirmek için mükemmel bir uzmanlıktır çünkü okunması kolay grafikler, iş toplantıları sırasında daha etkili sunumlar yapmanıza yardımcı olacaktır.

Bu yazıda size Excel'de kendi histogramlarınızı oluşturmayı ve bunları verimli bir şekilde kullanmayı öğreteceğiz.

Histogram nedir?

Histogram, gruplar halinde sıralanmış istatistiksel verilerin dağılımını gösteren bir grafiktir. Tipik bir histogram bir x ekseni, bir y ekseni ve dikdörtgen çubuklardan oluşur. Değer grubu x ekseninde yer alırken y ekseni frekans sayısını gösterir. Bu yapı, topladığınız verilerden ne kadar farklı değerlerin birbiriyle karşılaştırıldığını kolayca görmenizi sağlar.

Histogramlar genellikle şirket sunumlarında ve iş toplantılarında kalite kontrol araçları olarak veya daha verimli hale gelmek için ayarlanması gerekebilecek işyeri görevlerini belirlemek için kullanılır.

Histogramlar, her biri farklı bir anlama sahip farklı şekillerde gelir. İşte en yaygın olanları:

  • Simetrik: Bu desene sahip bir histogram iki eşit parçaya bölünebilir. Ortalama ve medyan birbirine benzer.
  • Çarpık: Bu desen, sağa veya sola doğru eğrilebilen asimetrik bir şekil oluşturur. Sağa eğildiğinde, ortalama değer medyandan daha büyüktür. Sola eğik olduğunda, medyan ortalamadan daha büyüktür.
  • Bimodal:Bu tür bir histogramın, ayrı analiz gerektiren göze çarpan iki tepe noktası vardır.
  • Düzensiz: Bir histogramın deseni olmayabilir ve birkaç tepe noktası olabilir. Burada rastgele bir dağılıma sahip olduğunu ve her bir veri grubunun ayrı ayrı analiz edilmesi gerektiğini söylüyoruz.

Histogramlar ve çubuk grafikler

Bir çubuk grafikte veriler ayrı kategoriler halinde düzenlenirken, bir histogramda aynı değişkenin aralıklarına bölünür. Bir çubuk grafiğin x ekseni kategorik değerler içerirken, bir histogram aşamalı sayısal değerler içerir.

Örneğin: Son 30 gün içinde şirketinizin web sitesini bir masaüstü bilgisayardan, tabletten veya akıllı telefondan kaç kişinin ziyaret ettiğini görüntülemek istiyorsanız, bir çubuk grafik kullanmanız gerekir. Her yaş aralığı için web sitesini kaç kullanıcının ziyaret ettiğini görüntülemek istiyorsanız, bir histogram kullanmanız gerekir. Görsel olarak, ikisi arasındaki fark, çubuk grafiğin her dikdörtgen arasında bir boşluk olması, ancak bir histogramın olmamasıdır.

Histogramları kullanma

Bir histogramı okumak için iki temel metriği anlamanız gerekir: ortalama ve medyan. Ortalama ortalama bir değerdir: hesaplamak için grafiğinizdeki tüm değerleri toplayın, ardından sonucu değerlerin sayısına bölün.

Örneğin: Bir restoranın saatte 10₺, 15₺ ve 20₺ kazanan üç garsonu varsa, ortalama 45/3 = 15₺ olacaktır. Bu değer, o restorandaki ortalama maaş olacaktır. Medyan, bunun yerine ortadaki değerdir. Örneğimizde, üç garsonun maaşlarının medyanı 15 ₺ veya orta aralıktaki maaştır. Medyan ve ortalamanın her zaman aynı değere sahip olmadığına dikkat edin.

Histogramların yararlı olduğu diğer durumlar şunlardır:

  • Kalite iyileştirme verilerini bir ekibe sunma
  • Bir ekibin daha iyi sonuçlar elde ettiği alanları belirlemek
  • İstatistiksel amaçlar için veri toplama
  • Son verilere dayanarak karar verme

Excel'de histogram grafiği nasıl yapılır?

2016 sürümünden itibaren Excel'in en yeni sürümlerinde yerleşik bir histogram özelliği bulunur. Bu aracı Excel'de kullanmak için şu adımları izleyin:

  1. Grafik için kullanmak istediğiniz verileri bir sütuna ve değer gruplarını başka bir sütuna girin. Onları seçin.
  2. "Ekle > İstatistik Grafiği Ekle > Histogram" üzerine tıklayın.
  3. Histogram bölmelerini, yani değer gruplarını yapılandırın. Bunu yapmak için grafiğe sağ tıklayın ve "Ekseni Biçimlendir > Eksen Seçenekleri"ni seçin.
  4. Anlamayı kolaylaştırmak için grafiğinizin tasarımını özelleştirin.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı