Uzaktan Eğitim Nedir ve Neden Çok Önemlidir?

Uzaktan Eğitim Nedir ve Neden Çok Önemlidir?

Uzaktan Eğitim Nedir ve Neden Çok Önemlidir?

Uzaktan eğitim, yani öğrencinin ders için fiziki olarak hazır bulunmadığı internet üzerinden uzaktan verilen öğretim, internetin gücü sayesinde gün geçtikçe yaygınlaşıyor. Aralarından seçim yapılabilecek farklı ders türlerinin sunulduğu esnek ve uygun fiyatlı eğitim seçenekleri giderek artıyor. Uzaktan eğitim, geleneksel öğretim modellerine kıyasla bir dizi avantaj da sunuyor.

İnternet, uzak ve yakın arasındaki mesafeyi ortadan kaldırırken uzaktan eğitim de mevcut eğitim paradigmalarını değiştirmeyi hedefliyor. Yapay zekâ destekli eğitim algoritmalarından basit mesaj tahtalarına kadar, bilmeniz gereken şeyleri öğrenmek için hiç bu kadar çok seçenek olmamıştı.

Uzaktan Eğitim Nedir?

Öğrencilerin fiziki olarak derse katılmadığı her türden eğitim sistemidir.

Eskiden bu tanım, öğrencilerin öğretmenleri ile posta yoluyla iletişim kurduğu eğitim faaliyetleri anlamına gelirdi. Günümüzde ise internet bağlı hemen her cihaz üzerinden istedikleri her an zaman ve mekandan tamamen bağımsız olarak farklı yöntemler ve sistemler ile yürütülebilecek çevrim içi bir faaliyet haline geldi.

Uzaktan Eğitimin En Yaygın Çeşitleri

Uzaktan Eğitim İle Örgün Öğretim Arasındaki Fark Nedir?

Uzaktan eğitim, öğrencinin veya öğretmenin fiziki varlığı bakımından örgün eğitimden farklı olduğu ortadadır. Ancak, bu durum gerçekte ne anlama gelir?

Bu durum, çoğunlukla hem öğrenciler hem de öğretmenler için daha fazla özgürlük anlamına gelir; ama aynı zamanda dersi başarıyla tamamlamak için daha yüksek disiplin ve planlama gerektirir.

Uzaktan eğitimin sunduğu özgürlük, en açık şekilde öğrencilerin programlarına ve kaynaklarına en uygun kursları seçebilmesinde görülmektedir. (Öğretmenler de aynısını yapabilir.) Dijital eğitim durumunda, öğrenciler de ihtiyaçlarına en uygun konumu ve öğretim tarzını seçebilirler.

Fakat bazı durumlarda uzaktan eğitim sadece gerekli değil, mümkün olan en iyi seçenektir. Uzaktan eğitimin avantajlarının gerçekten net şekilde belli olduğu zamanlar vardır.

Uzaktan Eğitimin Avantajları

Canlı eğitim harika bir şeydir: Öğretmenler ve öğrenciler yüz yüze iletişim sayesinde özgün bir bağ kurar ve bu da güçlü bir ilişki ve karşılıklı anlayış gelişmesine neden olur. Aksi imkansız olmasa da bu tür bir bağlantıyı kişisel olarak kurmak halen daha kolay görünmektedir. O halde uzaktan eğitimin varlık nedeni nedir?

Uzaktan eğitim sisteminde pek çok avantaj olduğu ortaya çıkmıştır. Aşağıda bunlardan bazılarını listeliyoruz.

Esneklik

Uzaktan eğitimin en büyük avantajı esnek olmasıdır. Öğrenciler, eğitimleri için zamanı, yeri ve ortamı seçerek ne zaman, nerede ve nasıl öğreneceklerini seçebilirler. Öğretmenlere doğrudan ve canlı erişmek isteyenler için video konferans seçenekleri vardır.

Eğitimlerini iş hayatıyla veya başka sorumluluklarıyla birlikte yürütmek isteyen öğrencilere hitap eden seçenekler de mevcuttur. Diğer bir deyişle, herkes için uygun bir seçenek vardır.

Çevrim içi eğitim seçeneklerinin yaygınlaşması sayesinde, öğrenmek isteyebileceğiniz hemen her türlü konu için bir ders bulabilmek de mümkündür.

Kolay Erişim

Bazen bulundukları konum, bazen de farklı yeteneklere sahip olmaları nedeniyle bazı öğrenciler eğitim kurumlarına temel erişimden yoksundur. Uzaktan eğitim programları, her öğrenciye en etkili buldukları ortamda öğrenme ve kendilerini geliştirme fırsatı sunar.

Düşük Maliyet

Uzaktan öğretim, dijital öğrenmenin ölçeklenebilir doğası sayesinde eğitim maliyetlerini azaltır. Çevrim içi dereceler neredeyse sıradan hale gelmektedir, hatta yüksek maliyetli altyapı yükünü ortadan kaldırıp doğrudan eğitime geçebilen, yalnızca çevrim içi olarak akredite olmuş üniversiteler bile vardır.

Zaman

Uzaktan eğitim zamandan da tasarruf etmenize olanak sağlar.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı