Yeni Nesil Mesleklerden Eğitim Koçluğu Nedir?

Yeni Nesil Mesleklerden Eğitim Koçluğu Nedir?

Yeni Nesil Mesleklerden Eğitim Koçluğu Nedir?

Eğitim koçluğu, koçluk türleri arasında en çok adı geçen mesleklerden biri. Bilindiği üzere koçluk mesleği, tek bir alana ait olarak uygulanmıyor. Günümüzde yaşam koçluğu, öğrenci-eğitim koçluğu ve aile koçluğu gibi alt başlıkları hâlinde koçluk mesleği yerine getirilebiliyor. Eğitim koçu ise koçluk mesleğinin belki de en çok merak edilen türlerinden biri. Peki buradan hareketle soracağınız eğitim koçluğu nedir sorusuna nasıl bir yanıt verebiliriz? Gelin içeriğimizle eğitim koçluğuna bir göz atalım.

Eğitim Koçluğu Nedir? Eğitim Koçu Ne İş Yapar?

Koçluk, önceleri spor ve daha çok basketbol ile özdeşleşen bir meslekti. Şimdi ise yönetimden tutun da aileye kadar varan bir meslekten bahsedebiliyoruz. Özellikle eğitim ve işletme yönetimi konusunda koçun, mesleki bilgi ve profesyonel bakış açısından yararlanmak mümkün oluyor.

Koçluğun en faydalı türlerinden biri olan eğitim koçluğu ise öğrencilerin gelişim aşamalarında ve genel olarak eğitim süreçlerinde danışmanlık hizmeti veriyor. Eğitim koçu, uyguladığı koçluk süreci boyunca öğrencinin misyon ve vizyonunu belirlemesine yardımcı oluyor. Bazen de öğrencinin kendi durumundan bihaber olduğunu fark ederek ona bir kariyer planlaması sunuyor.

Fakat eğitim koçu yalnızca kariyer odaklı bir plan ya da gelişim önerisi sunmaz. Öğrencinin tüm eğitim sürecini geniş bir açıyla ele alır ve başarı, motivasyon, beceriler ve bireysel farkındalık konularında öğrencinin potansiyelini takip eder. Ayrıca çeşitli değerlendirmeler ve alıştırmalar yoluyla da öğrenciye hedef merkezli rehberlik sunar.

Eğitim Koçluğu Nedir? Eğitim Koçu Ne İş Yapar?

Eğitim koçluğunu yeni nesil mesleklerden biri olarak sunmamızın nedeni ise koçluk mesleğinin günümüzdeki konumundan dolayıdır. Günümüzdeki danışan ve iş dünyası ihtiyaçları, koçluk mesleğinin de faydasına oluyor. Eğitim ya da öğrenci koçluğu mesleği de bu faydayı sunacak bir bakış açısıyla tüm eğitim sürecine odaklanıyor. Aynı zamanda koç, değişen eğitim ve kariyer ihtiyaçlarının da farkında olarak kendini sürekli yeniliyor. İşte mesleği kalıplaşmış rehber öğretmenden ya da eğitmenden ayıran nitelik de bu oluyor. Ayrıca eğitim koçu da diğer dallar gibi koçluk becerileriyle kendini mesleğe hazırlıyor.

Eğitim koçu sahip olduğu koçluk becerileriyle öğrenci merkezli bir iletişim süreci yaratır. Öğrencinin kendi potansiyelini keşfetmesi ve çıkacağı yolu döşemesi için samimi ama yorumlayıcı bir iletişim biçimi benimser. Genel olarak eğitim koçu ne iş yapar sorusuna ise şöyle yanıt verebiliriz:

  • Öğrencinin eğitim ve kariyer odaklı ilerleyen süreçlerinde, kendisini tanımasına yardımcı olur.
  • Öğrencinin sosyal ve kişisel gelişim seyrini izler.
  • Güven verici bir iletişimi benimseyerek öğrencinin potansiyelini nasıl keşfedebileceğini açığa çıkarır.
  • Eğitim süreci boyunca öğrenciye gerekli gelişim ve eğitim programlarında destek olacak bir program hazırlar.
  • Öğrencinin kendini tanıma sürecinde karşısına çıkabilecek zorlukları ve fırsatları tespit ederek danışmanlık hizmeti verir.
  • Öğrenciye sadece eğitim ve kariyer konularında değil, sosyal hayattaki beceriler ile ilgili de hedef oluşturur.
  • Öğrencinin duygusal zekâ kazanımına yönelik farkındalığını artırır ve bu yönde programlar düzenler.
  • Öğrenci başarısı ve motivasyon süreci için gerekli destek çalışmalarına imaza atar.
  • Öğrencinin stresini ve sorunlarını da tespit ederek stres yönetimi konusunda öğrenciyi bilgilendirir.
  • Öğrenciyi gözlemleyerek sonuç veren raporlar hazırlar ve öğrenciye psiko-sosyal açıdan destek sunar.

Her şeyden önce eğitim koçluğu bir güven inşası içerdiğinden, öğrencinin koça açılabilmesi ve buna yönelik çalışmalar yapabilmesi için koçun iletişim becerilerini geliştirmesi beklenir.

Eğitim Koçluğu İçin Hangi Koçluk Becerileri Gerekir?

Koçluk becerileri bir koçun, işlerini yerine getirebilmesi için gerekli görülen mesleki niteliklerdir.Eğitim koçluğu gibi diğer koçluk türleri için de koçluk becerileri zorunludur. Eğitim ya da öğrenci koçluğunda, kullanılan koçluk becerileri arasında en çok; iletişim becerileri, araştırma-yorumlama becerisi, gözlem yeteneği, sunum hazırlama ve duygusal zekâ yetkinliği öne çıkıyor.

Öğrenci koçu, hizmet sunduğu öğrencilerin farkındalığını artırırken kendi potansiyelinin de farkındadır. Kendinin farkında olarak özgüvenli bir şekilde nasıl bir danışmanlık hizmeti vereceğini bilir. Ayrıca koçun, dinleme becerileri de üst düzeydedir çünkü öğrenciyi keşfetmek için onu sürekli dinleyerek anlamak zorundadır. Yine samimi bir ortam yaratarak öğrenciyi rahatlatmak için de ilk önce dinleme becerilerini öne çıkarır.

Öğrenci koçu bir profesyonel olarak öğrenci için geçerli olacak bir eğitim programı da hazırlar. Hazırladığı tüm programlar ve raporlar, öğrenciyi gözleyerek ortaya çıkardığı yorumlarla şekillenir. Dolayısıyla öğrenci ile kurulan iletişime bağlı olarak koç, tüm becerilerini sıralamaya hazırlanır.

Eğitim Koçu Nasıl Olunur?

Eğitim koçluğu ile ilgili en merak edilen sorulardan birini de eğitim koçu nasıl olunur oluşturuyor. Öncelikle eğitim ile ilgili bir mesleği yerine getirmek için gerekli görülen bazı niteliklerden bahsetmek gerekir.

Eğitim koçu, eğitim sektöründe deneyimli olabileceği gibi psikoloji ve danışmanlık geçmişine de sahip olabilir. Eğitim koçluğu için gerekli görülen 4 yıllık üniversite eğitimine ek olarak ise eğitim koçluğu sertifika programı önerilir. Koçluk becerilerini ve bilgilerini içeren sertifika eğitimlerini ise danışmanlık merkezlerinden ya da uzaktan eğitim platformlarında alabiliyorsunuz. Yalnız hiçbir sertifika programı sizi öğrenci koçu yapmayacağı için mesleği sadece belge almakla sınırlamamalısınız.

Kendisini eğitim ve öğrenci psikolojisi konusunda geliştiren; sosyoloji, psikoloji ve PDR mezunları diğer adaylardan daha öne çıkarak bu alanda çalışabilirler. Fakat belirtiğimiz gibi bir koç gibi düşünebilmek ve koçluk becerilerini geliştirmek için sertifika dışındaki kaynaklara da yönelmeniz gerekir. Bu yönden eğitim sektöründe çalışmak, eğitim ile ilgili yabancı kaynakları incelemek ve koçlukla ilgili becerileri edinmek, çok daha önemli olacaktır.

Yine danışmanlık şirketlerine başvurarak online öğrenci koçluğı hizmeti verebilir ya da danışmanlık ile ilgili diğer eğitimleri alarak gelişiminizi sürdürebilirsiniz. Örneğin danışmanlık merkezlerindeki eğitim danışmanlığı, ileride öğrenci koçu olabilmeniz için en iyi başlangıçlardan biridir.

Eğitim Koçunun Görevleri Nelerdir?

Eğitim koçluğunda belli rutin işler olmakla birlikte kendini güncelleyen bir koçtan beklenen birtakım görevler de vardır. Eğitim koçları danışmanlık merkezlerinde ya da eğitim kurumlarında çalışır. Buna bağlı olarak görev tanımlaması değişebilir. Sabit kalan koçluk görevi ise öğrenci merkezli bir süreci yönetmektir. Koç bu süreçte; öğrencinin ihtiyaçlarını, sorunlarını ve potansiyelini iletişim kurarak anlar. Bu durum da koçun iletişim kurmaya yönelik çaba göstermesini doğurur.

Eğitim Koçu Nasıl Olunur?

Netice olarak bir koçtan beklenen görev, kendisine danışan öğrenciler ile ilgili fikir ve bilgi akışı sağlamasıdır. Bu akışta ise öğrenciyi yargılamak ya da eleştirel bir tavır takınmak profesyonel bir koçtan beklenmez. Eğitim koçu, bilinçli bir şekilde psikolojik temelli bir süreç yönetimini etkinleştirir. Ayrıca profesyonel ve işinde deneyim sahibi bir öğrenci koçu, sürece aileyi de dahil eder. Çoğu rehber öğretmenin gözünden kaçabilen aile ve sosyal ilişkileri baz alarak da kişisel gidişatı ele alır.

Eğitim koçundan beklenen en önemli görevlerden biri ise kariyer planlamasıdır. Öğrenciyi geleceğe taşımak ve aslında ufkunu genişletmek için aşama aşama kariyer değerlendirmesi yapar. Öğrencinin tüm beklenti ve isteklerini bir köşeye yazarak belirlediği kariyer ile ilgili tehdit ve fırsatları gündeme getirir. Bu aşamada aileyi de sürece dahil ederek öğrenci ile aile beklentilerini karşılaştırabilir. Fakat ilk önce ve her zaman öğrenci odaklı kariyer planlaması yapar.

Yeni nesil meslekler arasında gördüğümüz eğitim koçluğunu ele aldık. Hem eğitim sektöründe hem de danışmanlık alanında çalışmak istiyorsanız kendinize bu yönde bir kariyer planı hazırlayabilirsiniz.

eğitim koçluğu nedir, eğitim koçluğu, öğrenci koçu, koçluk becerileri

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı