Strateji Nedir ?

Strateji Nedir ?

Strateji Nedir ?

Muhtemelen işyerinde kullanılan "iş stratejisi" terimini duymuşsunuzdur.

Bu yazıda, stratejinin bazı yaygın tanımlarına bakıyoruz. Üç stratejik düzeye odaklanacağız – kurumsal strateji, iş birimi stratejisi ve ekip stratejisi – ve her alanla ilişkili bazı temel araçlara ve modellere bakacağız.

Strateji Tanımlama

Strateji, iş dünyası liderleri ve iş teorisyenleri tarafından yıllardır incelenmiştir. Yine de, stratejinin gerçekte ne olduğu konusunda kesin bir cevap yok.

Bunun bir nedeni, insanların strateji hakkında farklı şekillerde düşünmeleridir.

Örneğin, bazı insanlar bugünü dikkatli bir şekilde analiz etmeniz, pazarınızdaki veya sektörünüzdeki değişiklikleri tahmin etmeniz ve bundan yola çıkarak gelecekte nasıl başarılı olacağınızı planlamanız gerektiğine inanıyor. Bu arada, diğerleri geleceği tahmin etmenin çok zor olduğunu düşünüyor ve stratejilerini organik olarak geliştirmeyi tercih ediyorlar.

Yine de her düzeyde basit bir strateji tanımı şöyle olabilir: "Önümüzdeki dönemde nasıl kazanacağımızı belirlemek." Şimdi her strateji düzeyine daha derinlemesine bakacağız – kurumsal, iş birimi ve ekip.

Kurumsal Strateji

İş dünyasında kurumsal strateji, birden fazla pazarda faaliyet gösteren birden fazla iş biriminden oluşan bir organizasyonun genel stratejisini ifade eder. Kurumun bir bütün olarak içindeki iş birimlerinin değerini nasıl desteklediğini ve geliştirdiğini belirler; ve "İşin genelini nasıl yapılandırırız, böylece tüm parçaları birlikte bireysel olarak olduğundan daha fazla değer yaratır?" sorusuna yanıt verir.

Şirketler bunu, güçlü iç yeterlilikler oluşturarak, iş birimleri arasında teknoloji ve kaynakları paylaşarak, sermayeyi düşük maliyetli bir şekilde artırarak, güçlü bir kurumsal marka geliştirerek ve besleyerek vb.

Dolayısıyla, bu strateji düzeyinde, şirket içindeki iş birimlerinin nasıl bir araya gelmesi gerektiğini düşünmek ve mümkün olan en büyük değeri yaratmak için kaynakların nasıl kullanılması gerektiğini anlamakla ilgileniyoruz

İş Birimi Stratejisi

İş birimi düzeyindeki strateji, bireysel pazarlarda başarılı bir şekilde rekabet etmekle ilgilidir ve "Bu pazarda nasıl kazanırız?" sorusuna yanıt verir. Ancak, bu stratejinin kurumsal düzeydeki stratejide tanımlanan hedeflerle bağlantılı olması gerekir.

Rakip istihbarat toplama dahil olmak üzere rekabet analizi , bir iş birimi stratejisi geliştirmek için harika bir başlangıç ​​noktasıdır. Bunun bir parçası olarak, temel yetkinliklerinizi düşünmek önemlidir.

İş birimi stratejiniz, muhtemelen her iş alanında en görünür strateji düzeyi olacaktır. Her birimde çalışan insanlar, bu strateji ile yaptıkları iş arasında doğrudan bağlantılar kurabilmelidir. İnsanlar, iş birimlerinin "kazanmasına" nasıl yardımcı olabileceklerini anladıklarında, son derece üretken ve motive olmuş bir işgücünün temeline sahip olursunuz. Bu nedenle, iş biriminin misyon, vizyon ve değerlerinin net bir tanımına sahip olmak önemlidir. .

Takım Stratejisi

Kurumsal ve iş birimi stratejilerinizi başarılı bir şekilde yürütmek için kuruluşunuz genelinde birlikte çalışacak ekiplere ihtiyacınız vardır. Bu ekiplerin her birinin yapması gereken farklı bir katkı vardır, yani her ekibin basit de olsa kendi ekip düzeyinde stratejisine sahip olması gerekir.

Bu ekip stratejisi, doğrudan iş biriminin ve kurumsal stratejilerin gerçekleştirilmesine yol açmalıdır; bu, organizasyonun başarılı olmasını sağlamak için tüm strateji düzeylerinin birbirini desteklemesi ve geliştirmesi anlamına gelir.

Bu, örneğin bir ekip tüzüğü kullanarak ekibin amacını ve sınırlarını tanımlamanın yararlı olduğu yerdir. ; ve Hedeflere Göre Yönetim gibi teknikleri kullanarak yönetmek ve temel performans göstergelerinin kullanımı .

Kuruluşun daha üst seviyelerinde belirlenen stratejik hedeflere ulaşmak için verimli bir şekilde çalışıyor olmanız gerekir; bu nedenle, ekip stratejinizin önemli bir unsuru, ekibinizin hedeflerine ulaşmasına yardımcı olacak en iyi uygulamaları uygulamaktır. Tedarikçi yönetimini optimize eden faaliyetler , kalite ve operasyonel mükemmellik etkili bir ekip stratejisi oluşturma ve yürütmede de önemli faktörlerdir.

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı