Kodlamayı Öğrenmek

Kodlamayı Öğrenmek

Kodlamayı Öğrenmek

Kodlama, bir bilgisayara bir programın, uygulamanın, web sitesinin veya diğer işlemlerin nasıl yürütüleceğini söyleyen bir komut dosyası oluşturma işlemidir. Özellikle hızla büyüyen teknoloji endüstrisinde, birçok kariyerde sahip olmak giderek daha önemli bir beceridir.

Bu yazıda kodlamanın ne olduğundan, kariyeriniz için öğrenmenin neden harika bir beceri olabileceğinden ve kodlamayı öğrenmek için hangi adımları atabileceğinizden bahsedeceğiz.

Kodlama nedir?

Elektronik bir cihazda kullandığınız herhangi bir programın çalışması için kod gerekir. Her web sitesi, uygulama, oyun ve yazılım parçası çalışır çünkü karmaşık bir komut dosyası, içerdiği her sürece rehberlik eder. Bu komut dosyası, programcılar, geliştiriciler veya kodlayıcılar olarak bilinen kişiler tarafından yazılır. Kodlama, bir programın kurallarını yazmaya benzer. Bu kurallar programın açık olduğu bilgisayar tarafından okunduğunda, bunu görüntülediğiniz web sitesi veya oynadığınız video oyunu gibi bir eyleme veya görsel bir öğeye çevirebilir.

Makinelerin anladığı kod, insanlara, hatta kodlayıcılara bile pek bir anlam ifade etmeyen, makine kodu olarak bilinen bir dizi sayı ve harften ibarettir. Geliştiriciler doğrudan makine dilinde kodlama yapmak yerine bir programlama dili seçer. Bir programlama dili, programcıların kodu İngilizce gibi gerçek bir insan dilinde gerçek kelimelerle yazmasına olanak tanır. Ardından, programlama dili onu derler ve bilgisayar için makine koduna çevirir.

Oldukça farklı programlama dilleri var. En popüler ve yaygın olarak kullanılan dillerden bazıları şunlardır:

  • JavaScript
  • Python
  • C/C++
  • PHP
  • C#
  • Ruby

Çoğu programcı genellikle JavaScript, HTML ve CSS konusunda uzmandır. Ayrıca Python veya Ruby gibi bir veya iki dilde uzman olmayı öğrenebilirler. Bu dillerin ötesinde, kariyerleri boyunca en azından bir veya iki kişi hakkında giriş düzeyinde bilgi edinmeye çalışabilirler.

Kodlama, temel olarak, bilgisayarın bu komutları yürütebilmesi için daha sonra makine koduna çevrilen komutları bir programlama dilinde yazma işlemidir. Bu komutlar, bir web sayfasındaki bir görüntünün hangi boyutta gösterileceğinden oyundaki bir karakterin nasıl hareket etmesi veya konuşması gerektiğine kadar her şey hakkında olabilir.

Neden kod öğrenmeliyim?

Kodlamayı öğrenmek için birçok neden var ve giderek daha fazla talep edilen bir beceri haline geliyor. Ancak, bu beceriyi öğrenmeye karar vermeden önce göz önünde bulundurmanız gereken bazı dezavantajlar da vardır. Bu bölümde, kodlamayı öğrenmenin temel faydalarından ve bununla ilişkili bazı dezavantajlardan veya risklerden bahsedeceğiz.

Kodlama öğrenmenin faydaları

Kodlamayı bilmenin birçok avantajı vardır. Giderek daha fazla teknoloji odaklı dünyamızda, daha fazla şirket şirket içi kodlayıcıları işe almak istiyor. Kodlamayı öğrenmekten bekleyebileceğiniz bazı temel avantajlar şunlardır:

Kazanç potansiyeli

Programcılar ve geliştiriciler, ortalama 10.000 - 15.000 ₺ maaşla yüksek talep görüyor ve iyi maaş alıyor . Bir programcı olmak istemeseniz bile, temel bir kod bilgisi, pazarlama, grafik tasarım, yazma ve satış pozisyonları dahil olmak üzere birçok iş için bir varlık olabilir.

Geliştirilmiş kendi kendine yeterlilik

Nasıl kod yazılacağını bilmek, bir bilgisayarın nasıl çalıştığına ve olması gerektiği gibi çalışmasını nasıl sağlayacağına dair daha derin bir anlayışa sahip olduğunuz anlamına gelir. Müşteri desteğini beklemek veya teknik arkadaşınızı aramak yerine, çok daha fazla sorunu kendi başınıza çözebileceksiniz.

Kariyer esnekliği

Yukarıda bahsedildiği gibi, kodlama becerileri sadece programcılar için değildir. En azından bir düzeyde kodlama becerisi gerektiren işlerin sayısı artıyor ve fırsatlar son derece teknik işlerden daha yaratıcı işlere kadar çok çeşitli. Uzman bir kodlayıcı olmayı taahhüt ederseniz, bu beceri size bir kariyer seçiminde çok fazla esneklik sunacaktır.

Kodlama eğlenceli olabilir

Sadece iş için değil. Kodlama aslında sahip olunması eğlenceli bir beceri olabilir. Becerileriniz yeterince gelişmiş olduğunda, yalnızca eğlence için kendi uygulamalarınızı ve oyunlarınızı oluşturabileceksiniz. Hatta arkadaşlarınızla ve ailenizle paylaşabilir ve çocuklarınızla eğlenceli bir bağ kurma deneyimi yaşayabilirsiniz. Kendi yaptığınız bir oyunu oynama fikri kulağa eğlenceli geliyorsa, bunu mümkün kılmanın yolu kodlamayı öğrenmektir.

Kodlama nasıl öğrenilir

Kodlamayı öğrenmenin tek bir yolu yoktur. Bazı insanlar okula gider. Bazıları eğitim kamplarına veya yoğun eğitim programlarına kaydolur. Hatta bazıları kendi kendilerine öğretmeyi seçiyor. Kodlamayı öğrenmek için bu kadar çok seçeneğe rağmen, süreci daha kolay ve verimli hale getirmek için izleyebileceğiniz bazı genel adımlar vardır:

1. Kendi başınıza öğrenmeye başlayın

Daha önce hiç kodlama yapmadıysanız, çevrimiçi olarak bazı ücretsiz kaynaklar aramanız ve bazı temel bilgileri kendi başınıza öğrenmeye başlamanız şiddetle tavsiye edilir. Bu size, bir eğitim programına veya diplomaya para harcamadan önce gerçekten taahhüt etmek istediğiniz bir şey olup olmadığına karar verme şansı verir.

2. Doğru öğrenme seçeneğini seçin

Kodlamanın kesinlikle öğrenmek istediğiniz bir beceri olduğuna karar verdiğinizde, sizin için en iyi yolu bulun. Bir programcı olmak istiyorsanız, bilgisayar bilimi derecesine giden dört yıllık bir program muhtemelen en iyi seçeneğinizdir. Kendinizi programlama dışı bir kariyer için daha arzu edilen bir aday yapmak için temel becerilerinizi belgelemeye yetecek kadar istiyorsanız, kısa, yoğun bir eğitim programı muhtemelen tam bir dereceden daha iyidir. Bunu sadece eğlence için ya da halihazırda sahip olduğunuz işte daha iyi olmak için yapıyorsanız, muhtemelen geceleri ve hafta sonları kendinize öğretmek için zaman ayırmak en iyisidir.

3. Programlama dillerinizi seçin

Varsayılan olarak HTML, JavaScript ve CSS konusunda uzman olmalısınız. Ardından, son derece yetkin olmak için temelleri anlayabileceğiniz en az bir tane seçin. Bunun ötesinde, çalışmak için zaman ayırdığınız ek dillerin sayısı, istediğiniz kariyer için kodlamanın ne kadar önemli olduğuna bağlı olacaktır. İşin temel işlevi buysa, diller arasında geçiş yaparken olabildiğince esnek olmak isteyeceksiniz.

4. Sabırlı ve tutarlı olun

Kodlamayı öğrenmek ilk başta heyecan verici olabilir çünkü hızlı bir şekilde yeni beceriler kazanacaksınız. Ancak temel bilgileri öğrendikten sonra, daha gelişmiş becerilerde yetkin olmak çok daha zordur. Sabırlıysanız ve öğrenmeye zaman ve emek ayırmaya devam ederseniz, bu plato aşamasını aşacak ve kodlamanın yeniden heyecan verici hale geldiği bir noktaya ulaşacaksınız. Aslında, daha da heyecan verici olacak çünkü onunla çok daha fazlasını yapabilecek durumda olacaksınız.

5. Ömür boyu öğrenmeye hazırlanın

Programcı veya geliştirici olmak için kodlama öğreniyorsanız, en yeni dillere ve olanaklara ayak uydurmak için kariyeriniz boyunca öğrenmeye devam etmeniz gerekecektir. En son programlama haberlerini takip etmek ve hangi yeni programlama dillerinin geliştirildiğini öğrenmek için ayda en az bir kez zaman planlayın. Her yeni dili yoğun bir şekilde incelemenize gerek yok, ancak nasıl çalıştığı hakkında bir fikir edinmek için onunla biraz oynamalısınız.

Popüler Bloglar Blog

Yazılım Uzmanlığı Eğitimi
Yazılım Uzmanlığı Eğitimi

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı