Topluluk Önünde Konuşma Korkusunu Nasıl Yenebilirsiniz?

Topluluk Önünde Konuşma Korkusunu Nasıl Yenebilirsiniz?

Topluluk Önünde Konuşma Korkusunu Nasıl Yenebilirsiniz?

Profesyonel dünyada ilerlerken, işiniz hakkında halka açık konuşmanız istenebilir. Korkunun etkilerinin sizi ele geçirmesine izin vermeden kendinizi mümkün olan en iyi şekilde sunmanız önemlidir. Topluluk önünde konuşma korkusu yaygındır ve bazen sakatlayıcıdır, ancak korkunuzu anlamak ve üstesinden gelmek için atabileceğiniz adımlar vardır.

Bu yazıda, topluluk önünde konuşma korkusunun ne olduğunu, nedenlerini ve etkilerini ve topluluk önünde konuşma korkunuzu yenmenize yardımcı olacak ipuçlarını tartışacağız.

Topluluk önünde konuşma korkusu nedir?

Konuşma kaygısı olarak da bilinen topluluk önünde konuşma korkusu, bireyin dinleyicilerin önünde sözlü bir sunum yapması gerektiğinde hissettiği performans kaygısı ile karakterize edilir. Konuşma kaygısı, ortalama bir sinirlilik seviyesinden, zayıflatıcı panik ve glossofobi olarak bilinen aşırı korku olan felç edici korkuya kadar değişebilir. Konuşma kaygısı olan bazı kişiler topluluk önünde konuşmaktan tamamen kaçınabilir. Diğerleri titrek seslerle ve terli avuçlarla konuşmalarında mücadele edecek.

Topluluk önünde konuşma korkusuna ne sebep olur?

Birçok insan konuşma kaygısının altında yatan nedenlerin farkında değildir. Dahil olabilecek birkaç faktör vardır ve her bireyin bu korkuyla ilgili nedenleri ve deneyimi farklı olabilir. Topluluk önünde konuşma korkusunun en yaygın olarak tanımlanan nedenleri şunlardır:

Geniş kitlelerin önünde özbilinç

Hatırlatma:Küçük bir grup insanla konuşabiliyorsanız, büyük bir grup insanla konuşabilirsiniz.

Yargılanma korkusu

Hatırlatma:Kendiniz hakkındaki düşünceleriniz, izleyicilerin sizinle ilgili düşüncelerinden daha kötü olabilir.

Gergin görünme korkusu

Hatırlatma: Topluluk önünde konuşma yapan uzmanlar bile gerginleşir. İzleyici muhtemelen sizi bunun için yargılamak yerine gerginliğinizle empati kuracaktır.

Geçmişteki başarısızlıklar

Hatırlatma:Geri dönüp başarısız bir konuşmayı yeniden yapamazsınız, ancak kendinizi kurtarabilir ve daha iyi olmaya devam edebilirsiniz.

Hazırlık eksikliği

Hatırlatma:Diğer korkularınız üzerinde kontrolünüz olmayabilir, ancak planlanmış bir topluluk önünde konuşma etkinliğine ne kadar hazırlıklı olabileceğinizin bir sınırı yoktur.

Konuşma kaygısının etkileri

Topluluk önünde konuşma korkusu, bir konuşma yaptığınızda çeşitli fiziksel ve işitsel etkilere neden olur. İzleyici, korktuğunuzda sunumunuzla ilgili şu şeyleri fark edebilir:

  • Acele etme:Çok hızlı konuşmak konuşma kaygısının bir işaretidir ve bu etki nedeniyle kaygınız artabilir. Çok hızlı konuştuğunuzda, nefes alma düzeninizi kesintiye uğratır ve bu da nefes alamama hissine neden olabilir. Bu paniğe yol açabilir. Yavaşladığınızda ve etkili bir duraklama kullandığınızda izleyiciler sizi daha iyi anlayacaktır. Bu onların bilgiyi işlemesine izin verir ve daha sonra söylemek istediğiniz şey için düşüncelerinizi toplamanıza izin verir.
  • Monoton ses: Düz bir sesle konuştuğunuzda, konuşmanızı minimum düzeyde bir coşkuyla yapmaya çalışıyormuşsunuz gibi, ilgisiz görünebilir. Seyirci davranışınızı yansıtacaktır. Örneğin, sesinize tonlamalar eklerseniz ve konuştuğunuz şeyde heyecan gösterirseniz, dinleyiciler muhtemelen daha heyecanlı ve ilgili olacaktır. Bu, dinleyicilerle bir ilişki kurarken endişenizi azaltacak ve sunumdan zevk alabilirsiniz.
  • Göz temasından kaçınma: Topluluk önünde konuşma korkusu olan birçok kişi, kaygılarını azaltacağı beklentisiyle dinleyicilerin orada olmasından kaçınır veya görmezden gelir. Ancak bu, yalnızca kendi düşüncelerinize odaklanacağınız ve izleyicilerin tepkilerini fark etmeyeceğiniz için daha fazla endişeye neden olabilir. Dinleyiciler, korkunuzun sizi inandırabileceğinden daha fazla ilgileniyor ve konuşmanızla ilgileniyor.
  • Kıpırdanma veya Titreme:Konuşmanız sırasında hareket etmek dinleyicilerinizin ilgisini çekmek için harika bir araçtır, ancak gergin olduğunuzda hareketleriniz dinleyicileri tedirgin edebilir. Korkunuz, işaret kartlarınızı karıştırmanıza veya sürekli kıyafetlerinizi düzeltmenize neden olabilir. Ayrıca ellerinizin veya vücudunuzun titremesine neden olabilir. Akıcı hareketler ve jestler sağladığınızda, vücudunuz ve zihniniz konuşmanıza rahatlarken sinirlerinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Korkunuzu azaltmanın faydaları

Konuşma kaygınıza neyin sebep olduğunu ve bunun etkilerini belirlediğinizde, topluluk önünde konuşma korkunuzu yenmek için ne yapmanız gerektiğinin daha çok farkında olabilirsiniz. Korkunuzu azaltmanın faydaları, muhtemelen iş yerinde konuşma becerilerinizi geliştirecek ve size şu konularda yardımcı olabilir:

  • Önemli fikirleri paylaşın.
  • Fikirlerinizle başkalarına ilham verin.
  • İş projeleri hakkında açıkça konuşun.
  • Grup ortamında etkili bir şekilde beyin fırtınası yapın.
  • İşyeri sorunlarına çözümler sunun.

Topluluk önünde konuşma korkunuzun üstesinden gelmek için faydalı ipuçları

Topluluk önünde konuşma korkusu yaygındır ancak korkunuzun üstesinden gelmek için atabileceğiniz adımlar vardır. Bir konuşmadan önce korkunuzu azaltmanıza yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

Organize olun

Kendinizi organize ettiğinizde, kilit noktalarınıza daha iyi odaklanabilmeniz için net bir zihne sahip olma olasılığınız daha yüksektir. İşte organize olmanın bazı yolları:

  • Konunuzu iyice araştırın.
  • Hedef kitlenizi inceleyin.
  • Bir taslak ve işaret kartları oluşturun.

Konuşma alıştırması yapın

Sık sık pratik yaptığınızda gerginliğiniz dağılacaktır. İpucu kartları yazmadan önce, bir komut dosyası yazıp kilit noktalarınızı ezberlemek için birkaç kez üzerinden geçmek yardımcı olabilir. İşte pratik yapabileceğiniz birkaç yol:

  • Aynanın önünde prova yapın.
  • Kendinizi kaydedin.
  • Konuşmanızı bir arkadaşınızın veya aile üyenizin önünde yapın.

Bu görevlerden herhangi birini veya tümünü tamamladığınızda, sunumunuzu buna göre değiştirebilirsiniz.

Olumlu bir sonucu görselleştirin

Olumlu bir sonucun nasıl göründüğünü, nasıl hissettirdiğini ve size nasıl geldiğini düşünün. Bu sonuçları yazın ve olası alternatif sonuçları belirleyin. Olmasını istemediğiniz herhangi bir sonucun üzerine bir çizgi çekin ve olmasını istediğiniz sonuçları daire içine alın. Ayrıca, konuşmanızı büyük veya küçük bir gruba vermeden önce dinleyen bir kişiyle dinleyici tepkisi alıştırması yapabilirsiniz.

Destek alın

Sizinle aynı şeyi yaşamış, sizi cesaretlendirecek insanlara sahip olduğunuzda korkunun üstesinden gelmek daha kolaydır. Topluluğunuzda ve çevrimiçi ortamda destek ve teşvik bulmanın birkaç yolu:

  • Bir topluluk önünde konuşma grubuna katılın.
  • Bir konuşma koçu bulun.
  • Konuşma videolarını izleyin.

Küçük başlayın

Topluluk önünde konuşma korkunuzu yenmek ve konuşma yapma sanatında ustalaşmak için atabileceğiniz adımlar vardır. Küçük etkinliklerle başlamak, muhtemelen size daha geniş bir kitle önünde konuşmanız için ihtiyaç duyduğunuz güveni ve uzmanlığı verecektir. İşte küçük başlamanın birkaç yolu:

  • İki veya üç kişiye bir konuşma yapın.
  • Bir arkadaşınızın düğününde veya başka bir samimi etkinlikte kadeh kaldırın.
  • Küçük bir sınıf veya topluluk merkezi gibi küçük bir dinleyici kitlesinin önünde konuşmak için gönüllü olun.

Popüler Bloglar Blog

Diksiyon Eğitimi
Diksiyon Eğitimi

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı