Okuduğunu Anlamanızı Geliştirmek İçin 7 Basit Strateji

Okuduğunu Anlamanızı Geliştirmek İçin 7 Basit Strateji

Okuduğunu Anlamanızı Geliştirmek İçin 7 Basit Strateji

Anlama, okumanın önemli bir yönüdür. Okuduğunuzda, okuduklarınızın daha iyi bir genel farkındalığı için anlamaya ve anlam çıkarmaya çalışın. Okuma stratejilerini öğrenip uygulayarak ve okuma şeklinizi değiştirerek okuduğunuzu anlama becerilerinizi geliştirebilir ve okumayı daha kolay ve eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Bu yazıda, okuduğunu anlamanın ne olduğunu ve okuma becerilerinizi geliştirmek için kullanabileceğiniz en iyi stratejileri keşfedeceğiz.

Okuduğunu anlama nedir?

Okuduğunu anlama, okuduğunuz bir metni anlama yeteneğidir. Bu, okumanın kasıtlı ve aktif bir parçasıdır ve bir şeyi okumadan önce, okurken ve okuduktan sonra gerçekleşir. Okuduğunuzu anlayarak metinden anlam çıkarabilir ve yazarın anlatmak istediğini daha iyi anlayabilirsiniz.

Okuduğunu anlamanın iki bileşeni vardır: metin anlama ve kelime bilgisi. Kelime bilgisi, kullanılan dili anlama yeteneğidir, metni anlama ise bu dili metnin arkasındaki anlamın ne olduğuna dair bir farkındalık geliştirmek için kullanır.

Okuduğunu anlama becerileri neden önemlidir?

Okuduğunu anlama birkaç nedenden dolayı önemlidir ve birçok fayda sağlayabilir. Etkili bir şekilde okuyabilmek, hem kişisel hem de profesyonel yaşamınızı iyileştirebilir ve genel olarak okuma zevkinizi artırabilir. Bir metni nasıl anlayacağınızı bilmek, belirli alanlarda bilginizi artırmanıza ve yeni becerileri ve bilgileri daha hızlı öğrenmenize yardımcı olabilir.

İyi okuduğunu anlama becerilerinin ek faydaları şunları içerir:

  • İşyerinde belgeleri ve yazılı iletişimi anlayabilme, analiz edebilme ve bunlara yanıt verebilme.
  • Açık ve etkili yazma yeteneğinizi geliştirdi.
  • Gazeteler gibi yazılı olan güncel olayları anlama ve bunlara katılma becerisi.
  • Uzun bir süre okumaya odaklanma yeteneğinin artması.
  • Okumak için daha iyi zevk ve

Anlama becerilerinizi geliştirmek için kullanabileceğiniz 7 okuma stratejisi

Okuduğunu anlama becerilerinizi geliştirmek için bugün uygulamaya başlayabileceğiniz birkaç okuma stratejisi vardır. Ne kadar çok pratik yaparsanız, okuduğunuzu anlamakta o kadar iyi olacaksınız. Aşağıdakiler, anlama becerileriniz üzerinde çalışmak için kullanabileceğiniz yedi basit stratejidir:

1. Kelime dağarcığınızı geliştirin

Okuduğunuz kelimelerin ne anlama geldiğini bilmek, metnin anlamını anlama yeteneğinizi geliştirebilir. Kelime dağarcığınızı geliştirmek için şunları yapabilirsiniz:

  • Mevcut kelime bilginizi anlama seviyenizi değerlendirmek için çevrimiçi bir kelime testi yapın
  • Haftada bir veya iki kez bilmediğiniz kelimeler üzerinde kendinizi test etmek için bilgi kartları kullanın
  • Yeni öğrenilen kelimeleri sözlü ve yazılı iletişimde kullanmaya özen gösterin
  • Bir kelimenin belirli bir bağlamda ne anlama geldiğini tahmin etme yeteneğinizi geliştirmek için mümkün olduğunca çok okuyun
  • Okurken bilmediğiniz kelimelerin bir listesini yapın ve sözlüğe bakın.

2. Okuduğunuz metinle ilgili sorular bulun

Okuduğunuz şey hakkında sorular sormak, metne yatırım yapmanıza izin vererek okuduğunuzu anlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, aksi halde sorgulamayacağınız temaları, motifleri ve metnin diğer bileşenlerini keşfetmenize olanak sağlayarak, okuduğunuz şey hakkındaki genel anlayışınızı genişletebilir. Aşağıdakiler, okurken sorabileceğiniz soru örnekleridir:

  • Yazar kitaba neden bu yerde başladı?
  • Bu iki karakter nasıl bir ilişki paylaşıyor?
  • Kitabın bu noktasına kadar ana karakter hakkında ne biliyoruz?
  • Kitap boyunca sürekli olarak ortaya çıkan temalar var mı? Eğer öyleyse, ne anlama geliyorlar?

Sorularınız ne kadar spesifik olursa, metin ve anlamı hakkında daha fazla bilgi edinme olasılığınız o kadar artar.

3. Bağlam ipuçlarını kullanın

Bağlam ipuçlarını kullanmak, kullanılan tüm kelimeleri bilmiyor olsanız bile, okuduğunuzu anlamanın harika bir yoludur. Bağlam ipuçları, aşina olmadığınız kelimeyi çevreleyen kelime ve cümlelerde bulunabilir. Bağlam ipuçlarını kullanmak için, bir cümledeki anahtar ifadelere veya fikirlere odaklanabilir ve bu bilgilere dayanarak bir cümle veya paragrafın ana fikrini çıkarabilirsiniz. Ayrıca, bilmediğiniz kelimenin eş anlamlısı veya zıt anlamlısı olan yakındaki kelimeleri de arayabilirsiniz.

4. Ana fikri arayın

Bir paragrafın veya makalenin ana fikrini belirlemek, makalenin önemini belirlemenize yardımcı olabilir. Okuduğunuz şeyin neden önemli olduğunu anlamak, yazarın anlatmak istediğini daha iyi anlamanızı sağlayabilir. Okurken, birkaç paragrafta bir duraklayın ve ana fikrin ne olduğunu çözüp çözemeyeceğinize bakın. Ardından, daha da iyi anlamak için ana fikri kendi kelimelerinizle ifade etmeye çalışın.

5. Okuduklarınızın bir özetini yazın

Okuduklarınız hakkındaki bilginizi arttırmanın harika bir yolu bir özet yazmaktır. Özetleme, metinde neyin önemli olduğuna karar vermenizi ve ardından kendi kelimelerinizle ifade etmenizi gerektirir. Özetleme, okuduklarınızı gerçekten anlayıp anlamadığınızı belirlemenize ve uzun vadede okuduklarınızı daha iyi hatırlamanıza olanak tanır.

6. Okumayı daha küçük bölümlere ayırın

Daha uzun veya daha zorlayıcı bir metin okuyorsanız, onu daha küçük bölümlere ayırmayı düşünün. Örneğin, aynı anda iki paragraf okuyabilir ve ardından zihninizde okuduklarınızı hızlıca özetlemek için duraklayabilirsiniz. Okuduğunuz şeyi bölmek, daha az bunalmış hissetmenize yardımcı olabilir ve metindeki bilgileri gerçekten anlamanız için size daha iyi bir şans verebilir.

7. Hızınızı artırın

Kendinizi hızlandırmak, okuma alıştırmanız ve alışkanlıklarınız için gerçekçi hedefler belirlemenize izin vererek okuduğunu anlama becerileriniz üzerinde çalışmanın etkili bir yoludur. Bu, özellikle zorlayıcı bulduğunuz kitaplar veya diğer literatürler için geçerlidir. Kendinize her gün ulaşabileceğinizi bildiğiniz bir hedef belirleyin. Örneğin, bir kitabın tamamını iki günde okumak istediğinizi söylemek yerine, bir gecede üç bölüm okuyacağınızı söyleyin. Bu, hedeflerinize ulaşmanızı sağlar ve ayrıca her oturum arasında okuduklarınızı işlemeniz için yeterli zaman sağlar.

Okuduğunu anlama pratiğinizden en iyi şekilde yararlanmanız için ipuçları

Okumak günlük yaşamın temel bir parçasıdır. Okumaya ve okuduğunuzu anlamaya ne kadar çok dahil eder ve öncelik verirseniz, genel olarak okuduğunuzu anlamanız o kadar iyi olur. Bu ipuçları, okuma becerilerinizi uygularken zamanınızı en iyi şekilde değerlendirmenize yardımcı olabilir.

Dikkat dağıtıcıları ortadan kaldırın

Dikkatiniz dağıldığında, okuduğunuzu anlama yeteneğiniz olumsuz etkilenir. Okurken - basit bir e-posta olsa bile - dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın ve yalnızca metne odaklanın. Bu, dikkatinizi okuduklarınıza çekmeyi öğrenmenize ve okuduğunuzu anlayıp anlamadığınızı anlamanıza yardımcı olacaktır.

Okuma seviyenizin altında bir kitap okuyun

Okuma seviyenizin altındaki kitaplarla başlamak, okuduğunuzu anlama konusunda bir temel oluşturmanıza ve bunun üzerine inşa etmenize olanak tanır. Zorlayıcı bulduğunuz kitaplarla veya başka metinlerle başlamak yerine, rahat ve kolayca anlayabileceğiniz bir şey okuyun.

Anlamayı sağlamak için metni tekrar okuyun

Bir cümleyi veya paragrafı bitirirseniz ve ne anlatmak istediğini anlamadığınızı fark ederseniz, anlayana kadar tekrar okumak için zaman ayırın. İkinci seferde daha yavaş okumaya çalışın ve anlamını bilmediğiniz kelimelerin tanımlarına bakın.

Yüksek sesle oku

Sesli okuma, okuduğunu anlama uygulamanıza hem görsel hem de işitsel öğrenmeyi dahil eder. Ayrıca sizi yavaşlamaya zorlar ve okuduklarınızı işlemeniz için size daha fazla zaman tanır.

Popüler Bloglar Blog

Hızlı Okuma Kursu
Hızlı Okuma Kursu

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı