Eczane Yardımcısı Nasıl Olunur?

Eczane Yardımcısı Nasıl Olunur?

Eczane Yardımcısı Nasıl Olunur?

Eczane yardımcılarının eczacılık hizmetlerinin başarısında büyük pay sahibi olduğunu biliyor muydunuz? Eczacının görevi yalnızca ilacı hastaya ulaştırmak değildir. Danışman eczacılık anlayışı sektörde yaygınlaşırken eczane yardımcılarına olan ihtiyaç da artmakta. Peki eczane yardımcısı nasıl olunur ? İçeriğimizin devamında eczane yardımcısı olmak için gereken şartlara ilişkin detayları bulabilirsiniz.

Eczane Yardımcısı Kimdir?

Esasında eczane yardımcısı nasıl olunur konusundaki merakınız eczane yardımcılığı konusundaki bilginizin göstergesi sayılır. Ne var ki eczane yardımcılığı yardımcı eczacı ile karıştırılan bir meslektir. Bu nedenle konuya dair detaylı rehberimize geçmeden önce eczane yardımcısı kimdir konusuna açıklık getirmeliyiz.

Yardımcı eczacı ile eczane yardımcılığı arasında fark olmadığı yönündeki yanlış bilgi halen devam eden yardımcı eczacı uygulamasından kaynaklanır. Yardımcı Eczacı Yerleştirmesi ve Çalıştırılmasına Dair Usûl ve Esaslar’da yardımcı eczacı uygulamasının amacı şöyle açıklanmıştır: “Bu Usûl ve Esasların amacı, 2013 ve daha sonraki yıllarda eczacılık fakültesinde okumaya hak kazanmış olup mezun olduktan sonra serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak için en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde veya hastane eczanelerinde çalışacak yardımcı eczacılar ile ilgili iş ve işlemlere ilişkin usûl ve esasların belirlenmesidir.”

Eczane yardımcılığı yapan kişiler, eczane hizmetleri elemanı veya eczacı kalfası olarak da anılır. ‘Yardımcı’ ve ‘kalfa’ ibarelerinden anlaşılacağı üzere bu mesleği icra eden kişiler eczacının sağ koludur. Eczane yardımcıları mesleğin gereklerini yerine getirmek için belge almak gibi yasal yükümlülükleri yerine getirmelidir. Nitekim alınan belge, bireyin farmakoloji (ecza bilim) ve tıbbi terminoloji konusunda bilgi edinmiş olduğunu gösterir.

Eczacı Yardımcısı Nasıl Olunur?

Rehber minvalindeki içeriğimizin bu aşamasına kadar eczane yardımcılığı mesleğine değindik. Gelelim bu mesleki unvana nasıl sahip olunduğuna. Elbette öncelikli koşul mesleki ve teknik eğitim almaktır. Yasal sürecin tamamlanmasının ardından mesleki sorumluluklarla kişisel niteliklerin uyumlu olması gerekir. Aksi halde eczane yardımcılığında başarı sağlanamaz.

Eczane Yardımcısı Olmak İçin Gerekenler

Eczane yardımcısı olmak için eğitim, beceri ve yetkinlikler, dikkat ve disiplin gerekir. Eczane yardımcısı olmak için gerekli koşulları adım adım şöyle açıklayabiliriz.

  • Birinci Adım: Eğitim Almak ve Eğitimi Belgelendirmek

Eczane yardımcısı, eczacı kalfası, eczane teknikeri veya eczane hizmetleri elemanı unvanıyla çalışabilmek için eğitime katılmak resmiyette olmasa da zorunludur. Sektör paydaşları, yardımcı olarak görev yapacak kişilerin eğitim almış olmalarını bekler. Bunu göstermenin yolu ise mezuniyet belgesi veya sertifikadır. Meslek yüksekokullarının eczane hizmetleri bölümünden mezun olanlar eczane yardımcılığı yapmak için kurs merkezlerinde eğitime katılıp sertifika almak zorunda değildir.

Eczane hizmetleri bölümünde sağlık biliminin temelleri ele alınır. Ayrıca ilaç bilgisi ve ilaç şekillerine ait dersler de okutulur. Böylece mezunlar temel sağlık prosedürlerini öğrenmiş ve eczane hizmetleri hakkında detaylı bilgi edinmiş olur. Bu donanım, serbest eczanelerin ve hastane eczanelerinin yanı sıra ilaç firmaları ve ilaç depolarında çalışma imkânı sağlar.

Farklı nedenlerle 2 yıllık eğitim almak istemeyenler için ikinci eğitim seçeneği eczane yardımcılığı kursuna katılmaktır. Eczane yardımcılığı kursuna katılanlar, eczane yönetiminden zaman yönetimine ilişkili birçok konuda bilgi edinmiş olur. Kurs ve sınav sürecinin sonunda verilen sertifika serbest eczanelerde çalışmaya olanak tanır.

  • İkinci Adım: Meslekle Uyumlu Özelliklere Sahip Olmak

Bir eczane yardımcısının öncelikli görevi müşterileri karşılamak ve onlara ilaçlar hakkında bilgi vermektir. Bu görevin gereği etkili iletişim becerilerine sahip olmak ve düzgün diksiyona sahip olmak gerekir. Eczane yardımcılarının bir diğer önemli görevi ilaçları hazırlamak, ilaçları prosedüre uygun biçimde muhafaza etmek ve rutin ilaçların stok takibini yapmaktır. Bu görevin gereği dikkatli olmak ve disiplinli çalışmaktır.

Eczane Yardımcısı Olmanın Avantaj ve Dezavantajları

Eczane yardımcısı nasıl olunur konusuna prosedür bakımından açıklık getirdik. Mesleğe atılmak istiyorsanız eczane yardımcısı olma şartlarını karşılamanız kadar mesleğin avantajlarının ve dezavantajlarının farkında olmanız da önem taşır. En önemli avantajın insan sağlığına dolaylı olarak da katkıda bulunmanın verdiği manevi haz olduğunu söyleyebiliriz.

Eczanede çalışmak sağlık sektöründe deneyim kazanmak için iyi bir başlangıç olabilir. Sektörde deneyim kazandığında çeşitli iş fırsatları ve kariyer olanaklarıyla karşılaşabilirsiniz. Bizim önerimiz tıbbi sekreterlik, hasta kabul, hasta ve yaşlı bakımı gibi eğitimlere de katılmanızdır. Eczane ortamında çalışmanın dezavantajı ise yoğun ve dikkatli çalışmayı gerektirmesidir.

Eczane Yardımcısı Olma Şartları Hakkında SSS

Eczane Yardımcılığı İçin Ne Mezunu Olmak Gerekir?

Eczane yardımcılığı için 2 yıllık eczane hizmetleri bölümünden mezun olmak gerekir. Üniversite eğitimi almayan veya farklı bir bölümden mezun olan kişilerin eczane yardımcısı olabilmesi için sertifika alması gerekir. Sertifikaya ek olarak etkili iletişim becerisi gibi meslekle uyumlu niteliklere sahip olmak da kritik önem taşır.

Eczane Yardımcılığı Belgesi Nasıl Alınır?

Eczane yardımcılığı belgesi ile kastedilen sertifikadır. Sertifika almak için eczane yardımcılığı kursu veya eczacı kalfası kursu olarak adlandırılan kurs programına katılarak eğitim almak gerekir. Eczane yardımcılığı belgesi özel kurs merkezleri tarafınca düzenlenen eğitimlere katılmak suretiyle alınır.

Kimler Yardımcı Eczacı Olabilir?

Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmelik gereği eczane açmak ve işletmek ile ecza deposu mesul müdürlüğü yapmak için eczacı olmak gerekir. 1 yıl süreyle 1,5 asgari ücret karşılığı yardımcı eczacı olan kişiler eczane açma şartlarını karşılamış olur. Yani, yardımcı eczacı olmak için eczacılık fakültesinden mezun olmak gerekir. Üniversitede eczacılık bölümü okuyanlar yardımcı eczacı olabilir.

Lise Mezunu Eczacı Kalfası Olabilir Mi?

Lise mezunu eczacı kalfası olabilir. Nitekim eczacı kalfalığına başvuran kişiler genellikle lise mezunudur. İlköğretim mezunlarının eczacı kalfası olarak bir eczanede işe girmesi tamamen inisiyatife bağlıdır.

Eczane Yardımcılığı Sertifikası Nasıl Alınır?

Eczane yardımcılığı sertifikası özel kurs merkezlerinden alınır. Eğitime katılıp dersleri tamamlayan kişiler eczane yardımcılığı sertifika sınavına katılım sağlar. Sınavda en az 45 puan alanlar başarılı sayılır ve üniversite onaylı eczane yardımcılığı sertifikası almaya hak kazanır.

Sonuç olarak;

Eczanelerde çalışmak istiyorum diyen birçok kursiyerimizi eczane yardımcılığı kursuna yönlendiriyoruz. Bu içeriğimizde de eczane yardımcısı nasıl olunur merak edenler için yol göstermeye çalıştık. Ayrıca konuya ilişkin en çok merak edilen soruları da yanıtladık. Eczane yardımcısı olmak için sertifika almanın veya 2 yıllık eczane hizmetleri bölümünden mezun olmanın sektör paydaşlarınca zorunlu görüldüğünün altını çizerek yazımızı sonlandırıyoruz. Eğitim sayfamızdaki ön kayıt formunu doldurarak eğitim ve sertifikasyon süreçlerine ilişkin ücretsiz bilgi edinebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Eczane Yardımcılığı Kursu
İndirimli!
Eczane Yardımcılığı Kursu
Tıklayınız
Whatsapp Hattı