Emlak İşi Nasıl Yapılır? 4 Adımda Başarılı Emlak Yönetimi

Emlak İşi Nasıl Yapılır? 4 Adımda Başarılı Emlak Yönetimi

Emlak İşi Nasıl Yapılır? 4 Adımda Başarılı Emlak Yönetimi

Emlak işi, dışarıdan oldukça kârlı ve kolay bir uğraş olarak görülebilir. Fakat bu yalnızca buz dağının görünen kısmı. Bir de işin içine girince öğrenilecek keşfedilecek detaylar var. Biz de bu noktadan hareketle başarılı emlak işi nasıl yapılır ve işinde uzman bir emlak danışmanı nasıl olunur sorusuna cevap vereceğiz. Gelin başlayalım.

Başarılı Emlak İşi Nasıl Yapılır?

Emlakçılık işi ilk bakışta, alım-satım işlemlerinin belli bir sistemle organize edilmesi olarak görülür. Fakat emlak sektöründe çalışan bir gayrimenkul danışmanı için işler daha kapsamlı ilerler. Biz de içeriğimizde, gayrimenkul işiyle uğraşan bir danışmanın işini nasıl yaptığına odaklanacağız. s

Bilindiği üzere emlakçılık işi, ofis ya da bireysel çalışma ile yapılabiliyor. Başarılı bir emlak danışmanı olarak sektörde yer edinmiş çoğu kişi bireysel çalışsa da işe yeni başlayanlar için bu pek mümkün gözükmüyor. Nedeni ise alanda yeterli tanınırlığa ve sermayeye sahip olmama. Emlak ofisinde çalışma ise emlak brokeri tarafından verilen görevler ve işlerle uğraşmayı kapsayabiliyor. Peki çalışma düzenleri dışında emlakçılık işine girmek için dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Başarılı Emlak İşi Nasıl Yapılır

Öncelikle emlak işine girmenin yasal şartlarını bilmelisiniz. Emlak danışmanı olmak ve sektöre girmek için belli bir bölümden mezun olma şartı aranmaz. Fakat bazı bölümlerden mezun olarak sektöre adım atmak, ciddi bir mesleki yetkinlik sağlar. Emlakçılık işine girmede avantaj sağlayan bölümleri öğrenmek için emlak danışmanı olmak için bölüm önerileri adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Hangi bölümden mezun olursanız olun ve hatta lise mezunu olun, almanız gereken bir mesleki yetki belgesiyle işe başlayacağınızı bilmelisiniz. Bu yasal şarta göre emlak danışmanlığı eğitimi alarak sınava hazırlanmanız ve emlakçılık yetki belgesi almaya hak kazanmanız gerekiyor. Emlak işine girmenin yasal şartlarını yerine getirdikten sonra ise uzun bir süreçte karşınıza çıkacak bazı işleri şimdi detaylandıracağız. Gelin, başarılı bir emlak yönetimi nasıl yapılır, 4 kritik aşamada buna odaklanalım.

Gayrimenkul ve Müşteri Portföyü Oluşturma

Gayrimenkul işi için portföy, alımı yapılacak gayrimenkulü ve gayrimenkul ile ilgili tüm detayları içerir. Diğer bir yandan, emlak danışmanının müşteri referanslarını ve işlerini temsil eden bir müşteri portföyü de vardır. Her iki portföy yönetimi de emlak danışmanını danışman yapan asıl etkendir. Çünkü müşteri bulmak, müşteriyi bilgilendirmek ve müşteriye ulaşmak için elinizde sizi öne çıkaracak bir belge gerekir. Peki başarılı bir emlak işi için portföy nasıl hazırlanır ve sunulur?

Portföye konu olacak gayrimenkulü gerçekten öne çıkarmanız gerekir. Sadece basit tanıtım metni ve fotoğrafı ile satış yapmanın yeterli olduğunu düşünmemelisiniz. Başarılı bir emlak danışmanı olmanın yolu da işte buradan geçiyor. Etkili bir portföy hazırlamak ve sunmak. Etkili portföyden kast ettiğimiz şey, gerçekten gayrimenkul ile ilgili bilginin öne çıkarılmasıdır.

Gayrimenkul ve Müşteri Portföyü Oluşturma

Burada, müşteriye bilgi verecek detayları içeren metinler, fotoğraflar yer almalıdır. Özellikle fotoğraf kısmına özel bir parantez açmalıyız. Gayrimenkul gibi doğrudan görsel odaklı iş pazarlamasında, kullanacağınız görsellere özen göstermelisiniz. Hele ki bir emlak danışmanıysanız. Başarılı bir emlak danışmanı olmanın da en önemli özelliklerinden biri, portföyü görsel odaklı paylaşım sitelerinde paylaşmaktır.

Portföyü hazırlamak kadar sunmak da öne çıkarıcı bir etkendir. Yani sosyal medyada portföy paylaşarak daha geniş bir gruba ulaşabilir ve onların da size ulaşmasını sağlarsınız. Gayrimenkul portföyünü; kişisel web sitesi, Facebook ve Instagram üzerinden paylaşabilirsiniz.

Müşteri portföyünü oluşturmak ise müşterilerinizle iletişimi koparmamak gerekir. Başarılı bir iş sonrası, müşteriden referans almalı ve referansları da oluşturacağınız mesleki iş portföyünde belirtmelisiniz. İşte müşteriye ulaşacağınız ve müşteri kazanacağınız en önemli aşama olan portföy yönetimi budur. Şimdi de başarılı bir emlak işi elde etmeniz için gerekli bir diğer aşamaya geçelim.

Gayrimenkul Bölge ve Konum Bilgisi

Her şeyi ofisinden izleyen ve oradan müşteri kazanan o bilindik emlakçılardan olmak istemiyorsanız size bir önerimiz var. Başarılı bir şekilde ilerlemek isteyen bir emlak danışmanı, bölgesini takibe alarak gayrimenkullerin durumu hakkında bilgi sahibi olur. Bulunduğu bölgenin uzmanı olacak şekilde bilgi ve fikir edinir. Böylece müşteriyi yönlendirecek bir bakış açısına sahip olur. Bu aşamanın önemi de müşteriyi ilk sizin kazanmanız ve elde tutmanızdır.

Gayrimenkul Bölge ve Konum Bilgisi

Gayrimenkul bölgelerinin tüm detaylarını içeren bir sunum hazırlayarak müşteriye yetkin bir emlak danışmanı kanıtlayabilirsiniz. Unutmayın, sizin işiniz gayrimenkullerden çok müşterilerle ilgilidir. Müşteriyle pazarlamaya oturmak ve orada kendi payınızı yükseltmek için profesyonel bir danışman izlenimi yaratmalısınız. Fakat bu izlenimin ötesine geçip gerçekten uzman bir danışmanlık hizmeti sunabilirsiniz. Müşteri, sizden aldığı danışmanlık hizmetinden memnun ayrılırsa müşteri portföyünüz için de önemli bir kazanım elde edeceksinizdir.

İşleri Değerlendirme ve Planlama

Başarılı bir emlakçılık nasıl yapılır sorusunun diğer bir cevabı ise planlı çalışma. Planlı çalışma aşaması, her tür işiniz için uygulayabileceğiz bir uygulamalıdır. Gayrimenkul sektöründe planlı çalışmak ise gerçekten başarılı bir sonuca götürüyor. Çünkü birbirinden farklı iş ve müşteri türü, ile ilgilenmek, bir süre sonra aklı karıştırabiliyor. Bu noktada her şeyin bir düzene girmesini tercih etmek, bir emlak danışmanının en iyi kişilik özelliklerinden biridir. Ayrıca mevcut gayrimenkul işlerini her yönünle ele alıp işleri nasıl satacağınızı da planlamalısınız.

Mesela uzun zamandır satılmayan bir konutun neden satılamadığını araştırıp bir güncelleme planlayabilirsiniz. Daha iyi bir portföy sunumu ya da müşteri analizi ile yarım kalan işinizi de tamamlayabilirsiniz. İşlerinizi düzene sokmak için elde ajandaya, dijital ajandalara ve Excel programına başvurabilirsiniz. Böylece arta kalan zamanınızı da işleri tekrar düzene koymak için harcamazsınız.

Kota Belirleme ve Bir Ekip ile Çalışma

Önereceğiz son aşama ise tercihlerinize göre değişebilir niteliktedir. İşlerinize ve hedefinize göre belirleyeceğiniz kota, çalışan motivasyonu konusunda sizi destekler. Tabii bu, bir miktar stres kaynağı da olabilir. Hedef kotanızı dolduramadığınız zaman, kendinizi başarısız hissedebilir ve iş stresi yaşayabilirsiniz. Eğer kotayı siz belirlediyseniz bunu başlangıçta bir miktar azaltmanın da bir zararı yoktur.

Zamanla bu çalışma sistemine uyum sağlayarak işleri nasıl tamamlayabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Zaten emlakçılık sektörü de uyum sağlamanız için deneyim yolunu açan bir sektördür. Şimdi gelelim ekip işine. Eğer halihazırda bireysel çalışmayı seçtiyseniz bu maddenin size göre olmadığını düşünebilirsiniz. Fakat iş pek öyle görünmüyor.

Başarılı bir emlak yönetimi için kendi çalışma düzeninizde de konuşacak birilerine ihtiyaç vardır. Meslektaşlarınıza danışmak ve farklı sektör çalışanlarıyla konuşmak, daha geniş bir bakış açısıyla ilerlemenizi sağlayacaktır. Ayrıca başarılı bir emlak yönetimi için gerekli olan pazarlama, müşteri yönetimi, finans okuryazarlığı ve halkla ilişkiler gibi konularda da farklı birim çalışanlarıyla iş yapabilirsiniz.

Emlak işi nasıl yapılır sorusunu merkeze alarak emlak yönetiminin inceliklerine değindik. Meslek ve alan ile ilgili daha fazla bilgi için blog sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Popüler Bloglar Blog

Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı
Emlak Danışmanlığı Eğitimi Sertifika Programı

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı