Bazı meslekler var ki iş tanımı ve çalışma alanları çoğunluk için merak konusudur. Bu mesleklerden biri de sosyal hizmet uzmanlığı. Siz de sosyal hizmet uzmanı ne iş yapar merak ediyorsanız bu yazımız size hitap ediyor. Gelin, bu mesleği mercek altına alalım.
Sosyal hizmet uzmanının görevleri konusundaki detayları aktarmadan önce sosyal hizmet uzmanı unvanına nasıl sahip olunduğunu açıklığa kavuşturalım. Bu unvana sahip olmanın tek yolu, üniversitelerin sosyal hizmet veya sosyal hizmetler olarak adlandırılan dört yıllık lisans programlarını başarıyla tamamlamaktır.
Sosyal hizmet lisans programında amaç, sosyal sorunlara etkili çözümler üretebilecek sosyal hizmet profesyonelleri yetiştirmektir. Bu amaca yönelik olarak psikoloji, felsef, hukuk, halkla ilişkiler gibi derslerin yanı sıra;
Yaygın kanının aksine iki yıllık sosyal hizmetler mezunları, sosyal hizmet uzmanı olamazlar. Meslek yüksekokullarının sosyal hizmetler programından mezun olanlar, yalnızca sosyal çalışmacı olarak çalışabilirler. Ancak DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile dört yıllığa tamamlayan ön lisans mezunları, lisans programından mezun olduklarında uzman unvanıyla sosyal hizmetlerde görev yapabilirler.
Sosyal hizmet uzmanının çalışma alanı yalnızca birey değildir. Sosyal hizmetlerde uzmanlık kazanan bireyler, gruplarla ve toplumla birlikte çalışarak onları desteklemekle yükümlüdür. Çalışma konusu için toplumu ilgilendiren tüm alanlardır. Bu alanları şöyle sıralayabiliriz:
Sosyal hizmet uzmanlarına şu kurum ve kuruluşlarda ihtiyaç duyulur:
Sosyal hizmet uzmanlarının kamu kurumlarında çalışma hakkı kazanabilmesi için KPSS (Kamu Personeli Seçme sınavı) puanıyla atanması gerekir. Uzmanların kamuda en çok istihdam edildikleri alanlar Adalet Bakanlığı, İç İşleri Bakanlığı Sağlık Bakanlığı ve Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bünyesindeki kurum ve kuruluşlardır.
Sosyal hizmet bölümü mezunları KPSS ile kamu hastanelerine atanabilirler. Atandıkları birim ise tıbbi sosyal hizmet birimidir. Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği’nde birim şu şekilde tanımlanmıştır: “Hastaneye yatan her hastanın, uygulanan tedaviden en etkili şekilde yararlanması amacı ile sosyal hizmet personelince görülecek ekonomik, sosyal, eğitici ve destekleyici hizmetler yanında, hastanın ailesi ve çevresi ile ilişkilerinim düzenlenmesi, hastaneden çıktıktan sonra kişisel ve aile sorunlarının çözümlenmesi gibi hususların tümü” Bu bağlamda özel hastanede veya kamu hastanesinde istihdam edilen bir sosyal hizmet uzmanının görev ve sorumlulukları;
Sosyal hizmet uzmanı, hastanedeki bu görev ve sorumlulukları yerine getirirken hastane yönetiminin belirttiği genel işletme kurallarına ve Kişisel Verilerin Korunması Kanununda yer alan hükümlere uymak zorundadır.
Sosyal hizmet uzmanları, adalet sistemine destek sağlayan meslek elemanlarıdır. Adliyede istihdam edilen bir sosyal hizmet uzmanının görevleri şu şekilde sıralanabilir:
Genel olarak adli sosyal hizmet biriminin adalet sistemindeki rolü; koruyucu, önleyici ve rehabilite edici sosyal çalışmalar yapmaktır.
Yerel yönetimlerde de sosyal hizmet uzmanlarına ihtiyaç duyulur. Sosyal hizmet uzmanları belediyelere bağlı olarak refah hizmeti alanında şu kuruluşlarda görev yapar:
Belediyelerin çocuk ve gençlik refahı için sosyal hizmet verdiği kuruluşlar şunlardır:
Kadınlar için sosyal hizmet verilen belediyeye bağlı kuruluşlar ise;
Sosyal hizmet uzmanları belediyelerde maddi, manevi ve sosyal ihtiyaçların karşılanmasını sağlamak üzere;
Sosyal Hizmet Uzmanı Nasıl Bir Meslektir?
Sosyal hizmet uzmanlığı henüz gelişmekte olan bir meslektir. Kamuda da özel sektörde de sosyal hizmetlerine ihtiyaç duyulur. Sosyal hizmet uzmanlarının çalışma alanı toplum refahı olduğundan dolayı bu meslek gelişmekte olan ülkeler için kritik öneme sahiptir.
Sosyal Hizmet Uzmanı İşsiz Kalır Mı?
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) verilerine göre yükseköğretim mezunlarının iş gücüne katılım oranı yüzde 77,4’tür. Ancak aynı kurumun araştırmasına göre en yüksek işsizlik oranına sahip olan meslek sosyal hizmet uzmanlığıdır. ÜNİ-VERİ tarafından yapılan araştırma mezunların kamuda işe yerleşme oranının yüzde 50’nin altında olduğunu, mezuniyeti takip eden ilk 6 ayda işe girme oranının yalnızca yüzde 52,3 olduğunu ortaya koymuştur.
Sosyal Hizmetler Ne Kadar Maaş Alıyor?
Sosyal hizmet uzmanının maaşı kamu ve özel sektörde hangi alanda kaç yıllık tecrübeyle çalıştığına göre değişir. Ortalama maaş 28 bindir. Yataklı tedavi kurumunda büyükşehirde 1. Kademede çalışan sosyal hizmet uzmanının maaşı ise 43 bin civarıdır.
Sonuç olarak;
Sosyal hizmetlerin kalkınmada ne denli önemli olduğu düşünüldüğünde sosyal hizmet uzmanlığının çok kıymetli bir meslek olduğunu söyleyebiliriz. Bu mesleği yapmayı düşünen veya yalnızca mesleğe ilişkin merakını gidermek isteyen kişiler için sosyal hizmet uzmanı ne iş yapar konusuna açıklık getirdik. Sosyal hizmet mezunuysanız ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bünyesinde görev almak istiyorsanız MEB onaylı aile danışmanlığı sertifikası almak üzere eğitime katılmanızı öneririz.