Mühendisler Ne Yapar? Mühendis Türleri ve Sorumlulukları

Mühendisler Ne Yapar? Mühendis Türleri ve Sorumlulukları

Mühendisler Ne Yapar? Mühendis Türleri ve Sorumlulukları

Günlük yaşamımızın birçok yönü, bir şekilde mühendislikten etkilenmiştir. İş mühendisleri, yaşama, çalışma, seyahat etme ve iletişim kurma şeklimizi etkiler ve geliştirir. Bu makalede, mühendislerin ne yaptığını açıklıyor ve bu görevlere ilişkin örnekleri inceliyoruz.

Mühendis nedir?

Bir mühendis , toplumun ihtiyaçları için projeler planlar, tasarlar, inşa eder ve denetler. Engelleri çözmek için bilim, teknoloji ve matematik kullanırlar. Alan, evlerin, binaların, şehir yapısının, ulaşımın, sağlık hizmetlerinin ve daha fazlasının gelişimini içeren günlük yaşamımızdan sorumludur.

Alan, mekanik, kimya, inşaat ve elektrik mühendisliği dalları sunarak önemli ölçüde büyümüştür. Yaşam şeklimizi ve çevremizdeki dünyayı iyileştirmeye yardımcı olan yüzlerce farklı alt kategori vardır.

Bir mühendis ne yapar?

Mühendislik alanında, aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli niş endüstriler vardır, ancak çoğu mühendisin sahip olduğu temel sorumluluklar ve görevler vardır.

1. Planlama

Başarılı bir mühendis için sorumlulukların temeli planlama ve hazırlıktır. Bir mühendis, ayrıntılı çizimler oluşturup uygulayarak ve ayrıca tahminler ve bütçeler hazırlayarak plan yapar. Planlama sürecinin bir parçası ayrıca, geliştirme için proje son tarihlerinin ana hatlarını çizmeyi ve projenin zamanında ve bütçeye uygun olarak tamamlanmasını sağlamayı da içerir.

2. Tasarım

Kuruluşlar, doğru ve kesin proje özellikleri oluşturmak için mühendisleri işe alır. Mühendisler, inşaat sürecinde önemli bir adım olarak güvenlik ve verimlilik için fikirlerini test etmek için deneyler tasarlar ve uygular.

3. Rapor

Mühendislikte gelişimin her aşamasında iletişim esastır. Mühendisler teknik raporlar oluşturur ve analizlerini, sonuçlarını ve sorun gidermelerini hem iş arkadaşları hem de müşterileri ile etkili bir şekilde iletebilmeleri gerekir. Ayrıca düzenleyici belgelerin iletilmesinden ve güvenlik sorunlarının bildirilmesinden de sorumludurlar.

Mühendis türleri

Tasarım ve inşaat, ilerlemek için gerekli olduğundan, mühendisliği sayısız endüstride bulacaksınız. İşte en yaygın mühendislik endüstrisi türleri ve bu tür mühendislerin yaptıkları:

Biyolojik Mühendislik

Bir biyolojik mühendis, canlı organizmaların süreçlerini inceler ve onlar için çözümler tasarlar ve uygular. Daha spesifik olarak, biyolojik veya biyomedikal mühendisleri genellikle hastaneler için tıbbi teşhis ekipmanı oluşturur ve sorunları giderir ve hatta bunlara ihtiyaç duyan hastalar için vücut parçalarını ve yapay iç organları çoğaltır.

Makine mühendisi

Bir makine mühendisi , enerji kullanan ve/veya üreten makineler tasarlar ve yaratır. Jeneratörler, motorlar, tıbbi ekipman ve buhar/gaz türbinleri gibi güç üreten makineler yapar, onarır ve kurarlar. Makine mühendisleri ayrıca HVAC sistemleri, asansörler, arabalar ve gıda işleme makineleri gibi güç kullanan makineler oluşturur ve sorunlarını giderir.

Elektrik mühendisi

Bir elektrik mühendisi, elektriği bir motordan araba, uçak veya elektronik cihaz gibi güçlü bir kaynağa aktarır. Elektrik mühendisleri ayrıca elektrikli ürünler ve cihazlar tasarlar, oluşturur, kurar ve sorunlarını giderir.

Kimya Mühendisi

Bir kimya mühendisi , ilaç, yiyecek, içecek ve enerji gibi tüketime yönelik ürünleri planlar, geliştirir ve test eder. Hammaddeleri nihai ürünlere dönüştürürler ve ayrıca ürünlerin taşınması, dönüştürülmesi ve yaratılması için süreçlerin tasarlanmasında etkilidirler

İnşaat mühendisi

Bir inşaat mühendisi , ulaşım için inşaat projeleri planlar, tasarlar ve inşa eder. Altyapı projeleri kamu ve özel olabilir ve köprüler, binalar, barajlar, tüneller, su sistemleri ve havaalanları inşa etmeye odaklanabilir

Popüler Bloglar Blog

Whatsapp Hattı