Bilgisayarlı Muhasebe Kursu İşe Yarar Mı?

Bilgisayarlı Muhasebe Kursu İşe Yarar Mı?

Bilgisayarlı Muhasebe Kursu İşe Yarar Mı?

Bilgisayarlı muhasebe, verilerin kaydedilmesi, depolanması ve analiz edilmesi için bilgisayarlardan ve muhasebe yazılımlarından faydalanan sistemlerin tamamına verilen bir isimdir.

Günümüzde hizmet sektörünün en temel iş kolu olmaya başlamasıyla birlikte hayatımızın hemen her noktasında kendine çalışma alanı yaratmayı başaran muhasebe birimleri, yenilenen ve gelişen dünya ile birlikte hem istihdam alanını genişletmekte hem de revizyonlarını sürdürmektedir. Peki bu geniş iş ağına sahip muhasebe birimlerinin iş tanımı nedir, muhasebe alanı neleri kapsamaktadır?

Yerel ve özel tüm işletmeler için oldukça mühim olan bu hususlarda işlem yapmak bilgisayarlı bir muhasebe sistemiyle, manuel sistemlere göre çok daha sağlıklı ve faydalı yürütülmektedir. Bunun temel sebebi bilgisayarlı muhasebe sistemlerinin kullanımının kolay olması ve tüm işlemlerin tek kanal üzerinden gerçekleştirebilmesidir.

Bilgisayarlı muhasebe programlarında risk oranının çok düşük olmasıyla birlikte bu programlar zaman yönetimi açısından da oldukça avantajlı tercihlerdir.

Bilgisayarlı Muhasebe Nedir?

Bilgisayarlı Muhasebe Nedir?

Bilgisayarlı muhasebe sistemlerinde bulunan sistematik ağ yapılanmalarıyla birlikte muhasebe verilerinden oluşan muhasebe veri tabanı, muhasebe uygulama-kullanma programlarının ve raporlama sisteminin kullanıldığı aktif ara yüz ile sistematik olarak denetlenmektedir.

Bu şekilde sağlıklı bir oluşuma sahip olan bilgisayarlı bir muhasebe programlarının esası da hıza, doğruluğa, güvenilirliğe, okunabilirliğe, güncel bilgilere ve raporlara dayanmaktadır.

Genel Muhasebe

Muhasebe sistemlerinin en temel konularını kapsayan bir muhasebe anlayışı olan genel muhasebeye göre; işletmelerin kaynaklarını düzenleyen, inceleyen, raporlandıran ve denetleyen, finansal takiplerini yapan ve mal varlıklarını belgelendirip sınıflandıran ana muhasebe dalıdır. Bu yönüyle genel muhasebe tüm yerel ve özel kuruluşlarda mali işlemleri sınıflandırmak, kaydetmek ve raporlamak için kullanılır. En kısa tanımıyla genel muhasebe, finansal hesaplamaların yapıldığı ve takiplerinin gerçekleştirildiği tüm işlemleri kapsamaktadır.

Muhasebe alanına hakimiyet sağladığınızda büyük ve küçük tüm işletmelerin mali işler bölümlerinde, muhasebe birimlerinde ya da serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) bürolarında çalışabilirsiniz. Çünkü her işletmenin muhasebesini tutması yasal bir gereklilik olmakla beraber işletme verimi açışından son derece hassas ve önemlidir. Bunanla birlikte hızlı, güvenli ve hatasız bir muhasebe için bilgisayarlı muhasebe programları en çok tercih edilen muhasebe yöntemidir.

Bilgisayarlı Muhasebe Sertifikası Nereden Alınmalı?

Bu noktada bilgisayarlı muhasebe eğitimi almak rakiplerinizin önüne geçebilmeniz adına sizler için başlı başına bir avantaj olacaktır.

Bilgisayarlı muhasebe kursları içerik olarak tamamen fiili iş yaşamında uygulanabilir, sektörel beceriler edindirmeyi amaçlayan müfredatlar dikkate alınarak hazırlanmış olup öncelikle ön/genel muhasebe eğitimi verilerek başlatılır. Daha sonra kurs programı ilerledikçe eğitim içeriğinde yer alan konular, düzenli aralıklarla uygulamalı örneklerle ve buna paralel olarak pratiklerle pekiştirilerek öğrencinin kazanımlarını beceriye dönüştürebilmesi amaçlanır.

Bununla birlikte devam eden süreci bilgisayar eğitimi devam ettirir. Burada dikkat emeniz gereken detay şu olacaktır; burası bir bilgisayar kursu değil. Burası bir bilgisayarlı muhasebe kursu. Bu sebeple bilgisayarlı muhasebe kursuna katılırken temel bilgisayar bilginizin ve bilgisayar beceriniz olması şart.

Böylece eğitim sürecinde bilgisayarlı muhasebe programlarının çalışma mekanizmalarını kolaylıkla kavrayabilir ve rahat bir şekilde bu programları kullanabilirsiniz.

Belirttiğimiz gibi kurs programı ilerledikçe eğitim içeriğinde yer alan tüm konular, uygulamalı örneklerle sizlerin kazanım sağlaması açısından işlenecektir. Kursiyerler olarak yapacağınız düzenli pratiklerle aldığınız eğitimi pekiştirerek kazanımlarınızı rahatlıkla beceriye dönüştürebilirsiniz.

Bilgisayarlı Muhasebe Nedir?

Bilgisayarlı Muhasebenin Sağladığı Avantajlar Nelerdir?

  • Bilgisayarlı muhasebe kullanımıyla rakamsal işlemlerin tamamı bilgisayarlar tarafından otomatik olarak yapılır. Bu sayede e ile yapılan muhasebe yöntemine göre vakit alan ve gereksiz efor harcatan işlemlerin çoğu ortadan kalkmış olur.
  • Bilgisayarlı muhasebe programlarında bilgiler yanlış girilmediği sürece hata payı kesinlikle yoktur.
  • Bilgisayarlı muhasebe programları, gün içerisinde ofis ya da ofis dışında da herhangi bir zaman ve mekânda verilere güvenli ve hızlı bir şekilde erişim sağlamaya olanak tanır.
  • Hesaplamalar hatasız gerçekleşeceği için, hazırlanan bilgi-belge tabloları son derece güvenilirdir.
  • Bilgisayarlı muhasebenin kullanılması manuel muhasebeden daha verimlidir. Bu süre zarfında kağıt veya toner gibi masraflardan kazanç elde edilir üstelik işleyiş de daha hızlı bir şekilde gerçekleşir.

Bilgisayarlı Muhasebe Programları

Bilgisayarlı muhasebe programı, belgelendirilmesi gereken ürünün takibinin yapıldığı ve denetiminin sağlandığı, bir ya da birden fazla müşteriye yönelik mali kayıtlarının tutulduğu bilgisayar destekli yazılımlardır.

2000’lerin başında aktif bir şekilde kullanılmaya başlanan bilgisayarlı muhasebe programları, başlarda temel ve basit gereksinimleri karşılamaya yardımcı olurken bugün kullanılan modern yazılımlar ile birlikte muhasebe adına firmaların ihtiyaçlarını çok büyük ölçüde karşılamaktadır.

Yasal bir zorunluluk olarak görebileceğimiz muhasebe, 2000’li dönemlerin öncesinde Excel gibi bilgisayar tabanlı basit programlarla veya muhasebe defterleri aracılığıyla tutulurken art bugün tamamen bilgisayar tabanlı yazılımlara yerini bırakmıştır.

Bahsettiğimiz tüm bu eski yöntemler, bir muhasebe programının sunacağı teknolojik donanımdan uzak olduğu ve içinde bulunduğumuz döneme kıyasla yetersiz kaldığı için bu araçlarla muhasebe kaydı tutmak ve takibini yapmak verimsiz olduğu gibi aynı zamanda efor kaybına da sebep olmaktadır.

Günümüzde henüz insansız denetim sürecine girmemiş bilgisayarlı muhasebe programları bilgisayarlı muhasebe uzmanları aracılığıyla onlarca veriyi tek bir kanal üzerinde toplanabilmektedir. Bu hailiyle bilgisayarlı muhasebe programları, bir Excel’in veya bir muhasebe defterin sunamayacağı sayısız avantaja sahiptir.

Örnek vermek gerekirse işlenen tüm verilere ilişkin işlem takipleri hızlı ve kolayca yapılabilir ya da her istendiğinde geniş kapsamlı istatistik verilerine kolayca ulaşabilir.

Üniversitelerin finans ve mali yeterlilikler kazandırmayı amaçlayan işletme-iktisat bölümü öğrencileri- mezunları ve muhasebe alanında uzmanlaşmak isteyen tüm çalışanlar hem kişisel hem de mesleki gelişimlerini arttıracakları sertifikasyon süreçlerine dahil olarak eğitim almalıdırlar. Bu eğitimlere katılarak bilgisayarlı muhasebe kursunu tamamlan kursiyerler, eğitim sonundaki sınavlarda başarı göstererek onaylı Bilgisayarlı Muhasebe Eğitimi sertifikasının sahibi olacaktır.

Bu sayede şirketlerin en çok çalışan aldıkları muhasebe departmanlarında;

  • muhasebe elemanı
  • muhasebe yardımcısı
  • ön muhasebe uzman yardımcısı
  • ön muhasebe elemanı
  • muhasebe sorumlusu,
  • muhasebe uzman yardımcısı gibi birçok pozisyonlarında meslek hayatlarına başlayabilir veya iş hayatlarına devam edebilirler.

Popüler Bloglar Blog

Bilgisayarlı Muhasebe Kursu
Bilgisayarlı Muhasebe Kursu

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı