Yapay Zeka Nedir ?

Yapay Zeka Nedir ?

Yapay Zeka Nedir ?

Yapay zeka, insan zekası süreçlerinin makineler, özellikle bilgisayar sistemleri tarafından simülasyonudur. Yapay zekanın özel uygulamaları arasında uzman sistemler , doğal dil işleme, konuşma tanıma ve makine vizyonu yer alır .

Yapay Zeka Nasıl Çalışır?

Yapay zeka ile satıcılar ürünlerinin ve hizmetlerinin yapay zekayı nasıl kullandığını tanıtmak için çabalıyorlar. Genellikle yapay zeka olarak adlandırdıkları şey, makine öğrenimi gibi yapay zekanın yalnızca bir bileşenidir . Yapay zeka, makine öğrenimi algoritmaları yazmak ve eğitmek için özel bir donanım ve yazılım temeli gerektirir. Hiçbir programlama dili yapay zeka ile eş anlamlı değildir, ancak Python, R ve Java dahil olmak üzere birkaçı popülerdir.

Genel olarak, yapay zeka sistemleri, büyük miktarda etiketlenmiş eğitim verisi alarak, verileri korelasyonlar ve kalıplar için analiz ederek ve bu kalıpları gelecekteki durumlar hakkında tahminlerde bulunmak için kullanarak çalışır. Bu şekilde, metin sohbetlerinin örneklerini besleyen bir chatbot, insanlarla gerçekçi alışverişler yapmayı öğrenebilir veya bir görüntü tanıma aracı, milyonlarca örneği inceleyerek görüntülerdeki nesneleri tanımlamayı öğrenebilir.

Yapay zeka programlama üç bilişsel beceriye odaklanır: öğrenme, akıl yürütme ve kendini düzeltme.

  • Öğrenme süreçleri Veri toplamaya ve verilerin nasıl eyleme geçirilebilir bilgilere dönüştürüleceğine ilişkin kurallar oluşturmaya odaklanır. Algoritmalar olarak adlandırılan kurallar, bilgi işlem cihazlarına belirli bir görevi nasıl tamamlayacaklarına ilişkin adım adım talimatlar sağlar.
  • Akıl yürütme süreçleri istenen sonuca ulaşmak için doğru algoritmayı seçmeye odaklanır.
  • Kendi kendini düzeltme süreçleri algoritmalara sürekli olarak ince ayar yapmak ve mümkün olan en doğru sonuçları vermelerini sağlamak için tasarlanmıştır.

Yapay zeka neden önemlidir?

Yapay zeka, işletmelere operasyonları hakkında daha önce farkında olmayabilecekleri içgörüler sunabilmesi ve bazı durumlarda görevleri insanlardan daha iyi yerine getirebilmesi nedeniyle önemlidir. Özellikle, ilgili alanların düzgün bir şekilde doldurulduğundan emin olmak için çok sayıda yasal belgeyi analiz etmek gibi tekrarlayan, detay odaklı görevler söz konusu olduğunda, yapay zeka araçları genellikle işleri hızlı ve nispeten az hatayla tamamlar .

Bu, verimlilikte bir patlamayı körüklemeye yardımcı oldu ve bazı büyük işletmeler için tamamen yeni iş fırsatlarının kapısını açtı. Mevcut yapay zeka dalgasından önce, sürücüleri taksilere bağlamak için bilgisayar yazılımı kullanmayı hayal etmek zordu, ancak bugün Uber bunu yaparak dünyanın en büyük şirketlerinden biri haline geldi. İnsanların belirli alanlarda ne zaman taksiye binmeye ihtiyaç duyacağını tahmin etmek için gelişmiş makine öğrenimi algoritmaları kullanır, bu da sürücülerin ihtiyaç duymadan önce proaktif olarak yola çıkmasına yardımcı olur. Başka bir örnek olarak, Google, insanların hizmetlerini nasıl kullandığını anlamak için makine öğrenimini kullanarak ve ardından bunları geliştirerek bir dizi çevrimiçi hizmet için en büyük oyunculardan biri haline geldi. 2017'de şirketin CEO'su Sundar Pichai, Google'ın "önce yapay zeka" şirketi olarak faaliyet göstereceğini açıkladı.

Günümüzün en büyük ve en başarılı işletmeleri, operasyonlarını geliştirmek ve rakiplerine karşı avantaj elde etmek için yapay zekayı kullandı.

Yapay zekanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Yapay sinir ağları ve derin öğrenme yapay zeka teknolojileri, öncelikle yapay zekanın büyük miktarda veriyi çok daha hızlı işlemesi ve insan tarafından mümkün olandan daha doğru tahminler yapması nedeniyle hızla gelişiyor.

Günlük olarak oluşturulan devasa veri hacmi bir insan araştırmacıyı gömecek olsa da, makine öğrenimini kullanan yapay zeka uygulamaları bu verileri alıp hızla eyleme dönüştürülebilir bilgilere dönüştürebilir.

Avantajlar

  • Detay odaklı işlerde iyi,
  • Veri ağırlıklı görevler için azaltılmış süre,
  • Tutarlı sonuçlar sunar,
  • Yapay zeka destekli sanal aracılar her zaman kullanılabilir.

Dezavantajlar

  • Masraflı,
  • Derin teknik uzmanlık gerektirir,
  • Bu işi yapabilecek sınırlı insanlar olması,

Yapay zeka teknolojisi örnekleri nelerdir ve günümüzde nasıl kullanılmaktadır?

Çeşitli farklı teknoloji türlerine dahil edilmiştir. İşte altı örnek:

  • Otomasyon:Yapay zeka teknolojileri ile eşleştirildiğinde, otomasyon araçları gerçekleştirilen görevlerin hacmini ve türlerini genişletebilir. Bir örnek, geleneksel olarak insanlar tarafından yapılan tekrarlayan, kural tabanlı veri işleme görevlerini otomatikleştiren bir yazılım türü olan robotik süreç otomasyonudur ( RPA ). RPA, makine öğrenimi ve yeni ortaya çıkan yapay zeka araçlarıyla birleştirildiğinde, kurumsal işlerin daha büyük bölümlerini otomatikleştirerek, RPA'nın taktik botlarının yapay zekadan gelen bilgileri iletmesini ve süreç değişikliklerine yanıt vermesini sağlar.
  • Makine Öğrenimi:Bu, bir bilgisayarın programlama yapmadan hareket etmesini sağlama bilimidir. Derin öğrenme, çok basit bir ifadeyle, tahmine dayalı analitik otomasyonu olarak düşünülebilecek bir makine öğrenimi alt kümesidir. Üç tür makine öğrenimi algoritması vardır.
  • Makine vizyonu:Bu teknoloji, bir makineye görme yeteneği verir. Yapay görme , bir kamera, analogdan dijitale dönüştürme ve dijital sinyal işleme kullanarak görsel bilgileri yakalar ve analiz eder. Genellikle insan görüşüyle ​​karşılaştırılır, ancak makine görüşü biyolojiye bağlı değildir ve örneğin duvarların ötesini görecek şekilde programlanabilir. İmza tanımlamadan tıbbi görüntü analizine kadar çeşitli uygulamalarda kullanılır. Makine tabanlı görüntü işlemeye odaklanan bilgisayarla görme , genellikle makine görüşü ile karıştırılır.
  • Doğal dil işleme (NLP): Bu, insan dilinin bir bilgisayar programı tarafından işlenmesidir. NLP'nin daha eski ve en iyi bilinen örneklerinden biri, bir e-postanın konu satırına ve metnine bakarak gereksiz olup olmadığına karar veren spam algılamadır. NLP'ye yönelik mevcut yaklaşımlar, makine öğrenimine dayanmaktadır. NLP görevleri metin çevirisi, duygu analizi ve konuşma tanımayı içerir.
  • Robotik:. Bu mühendislik alanı, robotların tasarımı ve üretimine odaklanmaktadır. Robotlar genellikle, insanların tutarlı bir şekilde gerçekleştirmesi veya gerçekleştirmesi zor olan görevleri gerçekleştirmek için kullanılır. Örneğin, robotlar araba üretimi için montaj hatlarında veya NASA tarafından uzayda büyük nesneleri hareket ettirmek için kullanılır. Araştırmacılar, sosyal ortamlarda etkileşime girebilen robotlar oluşturmak için makine öğrenimini de kullanıyor.
  • Kendi kendine giden arabalarİ: Otonom araçlar, belirli bir şeritte kalırken ve yayalar gibi beklenmedik engellerden kaçınırken bir aracı kullanma konusunda otomatik beceri oluşturmak için bilgisayarla görme, görüntü tanıma ve derin öğrenmenin bir kombinasyonunu kullanır .

Yapay zeka uygulamaları nelerdir?

Yapay zeka, çok çeşitli pazarlara girmiştir . İşte dokuz örnek.

Sağlıkta yapay zeka En büyük bahisler, hasta sonuçlarını iyileştirmek ve maliyetleri düşürmek üzerinedir. Şirketler, insanlardan daha iyi ve daha hızlı tanı koymak için makine öğrenimi uyguluyor. En iyi bilinen sağlık teknolojilerinden biri IBM Watson'dır. Doğal dili anlar ve kendisine sorulan sorulara cevap verebilir. Sistem, daha sonra bir güven puanlama şeması ile sunduğu bir hipotez oluşturmak için hasta verilerini ve diğer mevcut veri kaynaklarını araştırır. Diğer AI uygulamaları, hastaların ve sağlık hizmeti müşterilerinin tıbbi bilgileri bulmalarına, randevu planlamalarına, faturalandırma sürecini anlamalarına ve diğer idari süreçleri tamamlamalarına yardımcı olmak için çevrimiçi sanal sağlık asistanlarını ve sohbet robotlarını kullanmayı içerir . Tahmin etmek, savaşmak ve anlamak için bir dizi yapay zeka teknolojisi de kullanılıyor.COVID-19 gibi pandemiler .

İş dünyasında yapay zekaMüşterilere nasıl daha iyi hizmet verileceğine ilişkin bilgileri ortaya çıkarmak için makine öğrenimi algoritmaları, analitik ve müşteri ilişkileri yönetimi ( CRM ) platformlarına entegre ediliyor . Chatbotlar, müşterilere anında hizmet sağlamak için web sitelerine dahil edilmiştir. İş pozisyonlarının otomasyonu, akademisyenler ve BT analistleri arasında da bir konuşma konusu haline geldi.

Eğitimde yapay zeka not vermeyi otomatikleştirerek eğitimcilere daha fazla zaman verebilir. Bu olabilir öğrencileri değerlendirmek ve ihtiyaçlarına adapte kendi hızlarında onlara iş yardımcı. Yapay zeka öğretmenleri, öğrencilere yolda kalmalarını sağlayarak ek destek sağlayabilir. Ve öğrencilerin nerede ve nasıl öğrendiklerini değiştirebilir, hatta belki bazı öğretmenlerin yerini alabilir.

Finansta yapay zeka Intuit Mint veya TurboTax gibi kişisel finans uygulamalarındaki yapay zeka, finansal kurumları alt üst ediyor. Bunun gibi uygulamalar kişisel verileri toplar ve finansal tavsiye sağlar. IBM Watson gibi diğer programlar, bir ev satın alma sürecine uygulandı. Bugün, yapay zeka yazılımı Wall Street'teki ticaretin çoğunu gerçekleştiriyor.

Hukukta Yapay Zeka Hukukta keşif süreci -belgeleri gözden geçirmek- genellikle insanlar için bunaltıcıdır. Hukuk sektörünün emek yoğun süreçlerini otomatikleştirmeye yardımcı olmak için yapay zekayı kullanmak, zamandan tasarruf sağlıyor ve müşteri hizmetlerini iyileştiriyor. Hukuk firmaları, verileri tanımlamak ve sonuçları tahmin etmek için makine öğrenimini, belgelerden bilgileri sınıflandırmak ve çıkarmak için bilgisayar vizyonunu ve bilgi taleplerini yorumlamak için doğal dil işlemeyi kullanıyor.

Üretimde yapay zeka Üretim, robotları iş akışına dahil etmenin ön saflarında yer aldı . Örneğin, bir zamanlar tek görevleri yerine getirmek üzere programlanmış ve insan işçilerden ayrılmış endüstriyel robotlar, giderek daha fazla cobot olarak işlev görüyor : İnsanlarla işbirliği yapan ve depolarda, fabrika zeminlerinde işin daha fazla bölümünden sorumlu olan daha küçük, çok görevli robotlar ve diğer çalışma alanları.

Bankacılıkta yapay zeka Bankalar, müşterilerini hizmet ve tekliflerden haberdar etmek ve insan müdahalesi gerektirmeyen işlemleri gerçekleştirmek için başarılı bir şekilde sohbet robotlarını kullanıyor. Yapay zeka sanal asistanları, bankacılık düzenlemelerine uyum maliyetlerini iyileştirmek ve azaltmak için kullanılıyor. Bankacılık kuruluşları ayrıca kredilere ilişkin karar verme süreçlerini iyileştirmek, kredi limitleri belirlemek ve yatırım fırsatlarını belirlemek için yapay zekayı kullanıyor.

Ulaşımda yapay zeka otonom araçların işletilmesindeki temel rolüne ek olarak, AI teknolojileri trafiği yönetmek, uçuş gecikmelerini tahmin etmek ve okyanus taşımacılığını daha güvenli ve daha verimli hale getirmek için ulaşımda kullanılır.

Güvenlik Yapay zeka ve makine öğrenimi, güvenlik sağlayıcılarının tekliflerini farklılaştırmak için bugün kullandığı moda kelime listesinin başında yer alıyor. Bu terimler aynı zamanda gerçekten uygulanabilir teknolojileri temsil eder. Kuruluşlar, anormallikleri tespit etmek ve tehditlere işaret eden şüpheli etkinlikleri belirlemek için güvenlik bilgileri ve olay yönetimi ( SIEM ) yazılımında ve ilgili alanlarda makine öğrenimini kullanır . AI, verileri analiz ederek ve bilinen kötü amaçlı kodlarla benzerlikleri belirlemek için mantığı kullanarak, insan çalışanlarından ve önceki teknoloji yinelemelerinden çok daha erken yeni ve ortaya çıkan saldırılara karşı uyarılar sağlayabilir. Olgunlaşan teknoloji, kuruluşların siber saldırılarla mücadele etmesine yardımcı olmada büyük rol oynuyor.

Popüler Bloglar Blog

Sıfırdan İleri Seviye Python Eğitimi
Sıfırdan İleri Seviye Python Eğitimi

Eğitimimiz hakkında detaylı bilgi almak için arayınız : 444 0 822 | 0312 945 70 80

Eğitimi İncele
Whatsapp Hattı